Apple Üretim Stratejisi Yeni Bir Dönemece Girdi: Peki Şimdi Ne Olacak?

Bir süredir tartışılan Apple üretim stratejisi sonunda değişmeye başlıyor. Hadi gelin bu alanda nasıl bir değişime yer verileceğine birlikte bakalım.

Apple bildiğiniz üzere ABD merkezli bir şirket. Fakat üretimini bu ülkede yapmıyor. Çin gibi ülkeler işçilik maliyetleri ve lojistik bakımından son derece uygun. Bu nedenle Apple üretiminin büyük bir bölümünü Çin’de gerçekleştiriyor. Fakat işler hiç tahmin edildiği gibi gitmiyor.

Firma tarafından geliştirilen çeşitli iPhone modellerinde, yoğun bir işçilik gerekiyor. Bu nedenle şirketin tercihinin daha çok işçiliğin ucuz olduğu bölgelere kayması bekleniyor.

Apple üretim stratejisi ne yönde değişecek

Hem uluslararası yayın kuruluşları hem de Apple tarafından yapılan açıklamalara bakılırsa, yeni bir üretim yolu tercih edilecek. Buna göre Çin içerisinde pek fazla üretim gerçekleştirilmeyecek. Bunun yerine Hindistan ve Tayland gibi ülkeler tercih edilecek.

Apple üretim stratejisi
Apple eğer bahsi geçen bu ülkelerde üretim yapmaya başlarsa işçilik maliyetleri büyük oranda düşmeye başlayacak. Ayrıca tedarik bakımından Hindistan ve Tayland gibi ülkeler daha yakın. Tüm bunlara ek olarak Hindistan pazarının çok ciddi bir şekilde yükselmesi işin ayrı bir cezbedici noktası.

ABD’li birçok analist daha şimdiden 270 milyon dolar gibi büyük yatırımların yapıldığını söylüyor. Apple bu yatırımları Hindistan ve Tayland gibi ülkelere kaydırdı. muhtemelen kısa bir süre içerisinde tamamen Çin piyasasından çekilecek.

Bunun fiyatlarda büyük bir etki yaratması beklenmiyor. Yani Apple üretimini bu ülkelere kaydırdı diye indirim yapmayacak. Muhtemelen başka alanlara yatırım için aradaki farkı kullanacak. Peki siz bu yeni stratejiyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Exit mobile version