Apple Software Update

Apple Yazılım Güncelleme uygulamasıyla Mac OS işletim sistemi ve yazılımları, güvenlik, donanım sürücüleri ve firmware güncellemelerini kolaylıkla yapılabilirsiniz

Yazılım Güncelleme (Software Update) Apple şirketi tarafından geliştirilmiş yardımcı bir yazılım olup Mac OS X işletim sistemi çalıştıran sistemlerde yazılımların ve işletim sistemi güncellemelerinin gerçekleşmesini sağlayan bir uygulamadır. İlk Mac OS 9 işletim sistemi ile birlikte duyurulmuştur ve arkası gelmiştir.

Yazılım Güncelleme uygulaması otomatik olarak kullanıcıya son güncellemelerin olup olmadığının haberini vererek ilgili kurulum işlemlerini gerçekleştirmektedir. İçerik olarak Mac OS işletim sisteminden ve onun yazılımlarından, güvenlik güncellemelerinden, donanım sürücülerinden ve firmware güncellemelerinden sorumludur. Diğer tüm önemli sistem değişiklikleri gibi güncelleme işlemi için de yönetici (administrator) şifresi gerektirmektedir. Mac OS X Leopard sürümü ile birlikte güncelleme işleminin ardından gerekli ise işletim sistemini tekrar başlatma gereksinimi otomatik olarak gerçekleştirilmektedir, daha önceki sürümlerde güncellemeler kurulmasına karşın kritik sistem dosyaları bir sonraki sistem açılışına kadar yenileri ile değiştirilmezlerdi. Böylece işletim sistemine daha sağlam bir yapı kazandırılmış oldu.

Mac OS X işletim sisteminde menü çubuğunun en solunda yer alan elma logosunun altındaki seçenekler içerisinde yer alan “Software Update”, /System/Library/CoreServices dizini içerisinde bulunan bir uygulama olup, uygulama güncellemeleri günlük, haftalık ve aylık olarak kontrol edilebilir veya zamanlama işlevi iptal edilebilir. özellikle sistem kullanıcılarının tercih edeceği bir özellik olup, sisteminizin güncellemelerini herhangi bir zaman değerine ayarlamanız mümkün olmakta.

Komut Satırı
Kullanıcılar güncellemeleri grafik arabiriminden yapabildikleri gibi, komut satırından da “softwareupdate” uygulamasını çalıştırarak yapabilmeleri sağlanmıştır. Uygulamayı “/usr/sbin/” dizini içerisinde bulabilmeniz muhtemel. Şimdi sırası ile uygulamanın komut tabanına bir göz atalım. Uygulamayı en çok kullanacağımız parametrelerden bir tanesi “-l” veya “–list”. Her iki durumda da mevcut güncellemeler varsa listelenir veya herhangi bir güncelleme bulunmadığına dair uyarı verir.
macosx:~ macintosh$ softwareupdate -l
Software Update Tool


Copyright 2002-2007 Apple
Software Update found the following new or updated software:
   * iTunesX-8.0.2
    iTunes (8.0.2), 61740K [recommended]
   * Safari3.2.1Leo-3.2.1
    Safari (3.2.1), 40859K [recommended] [restart]

örnekte görüldüğü üzere iki dosyanın yeni güncellemelerinin hazır olduğunun listesini aldık ve bunlardan Safari uygulamasının yanında görebileceğimiz [restart] bilgisi sayesinde, güncelleme işleminden sonra işletim sisteminin tekrar başlatılacağını anlamış olduk.
Gerekli güncelleme listesinin alınmasının yanında, güncellemelerin yapılması işlemini daha sonra kendiniz yapmak istiyorsanız, gerekli dosya veya dosyaları sisteminize indirerek uygulamayı sonradan kurmanız da mümkün.

macosx:~ macintosh$ softwareupdate -d iTunesX-8.0.2
Software Update Tool
Copyright 2002-2007 Apple
Downloading iTunes    0..20..40..60.
Verifying iTunes   
Downloading iTunes    0..20..40..60.
Verifying iTunes   
Downloading iTunes    0..20..40..60..
Verifying iTunes   
Downloading iTunes    0..20..40..60..80..100
Verifying iTunes   
Done iTunes   
Done.
Packages have been saved to /Users/macintoshmacbook/Downloads

Softwareupdate uygulamasini “-d” download parametresi ile kullanarak listeleme işleminde belirtilen dosya ismini verdim ve uygulamayı “/Users/macintoshmacbook/Downloads” dizinine indirmiş oldum. Belirtmiş olduğum dizini incelediğimizde bircok “.pkg” dosyası ile karşılaşabilirsiniz. Paket dosyalarını sisteme bu yolu kullanarak ayrıca kurabilirsiniz.

Şimdi gelelim uygulamaları güncellemeye, “-i” veya “–install”  parametresinin ardından:

    -a : Tüm güncellemeler,
    -r : Gereken güncellemeler,

parametrelerini kullanarak istenilen güncelleme biçimini seçebiliriz. Yukarıda adı geçen parametreleri kullanmadan sadece ilgili paket ismini vererek gerekli paketin güncellemesi yapılabilir. Genellikle uygulanan tüm uygulamaların güncellemesi şeklindedir.

macosx:~ macintosh$ sudo softwareupdate -i iTunesX-8.0.2

Password:
Software Update Tool
Copyright 2002-2007 Apple

Downloading iTunes    0..20..40..60.
Verifying iTunes   
Downloading iTunes    0..20..40..60.
Verifying iTunes   
Downloading iTunes    0..20..40..60..
Verifying iTunes   
Downloading iTunes    0..20..40..60..80..100
Verifying iTunes   
waiting iTunes   
Installing iTunes    0..20..40..60..80..100
Done iTunes   
Done.

Verdiğimiz örnekte güncellemesi hazır olan uygulamalar içerisinde bulunan Safari, güncelleme sonrasında daha önce belirttiğim gibi bilgisayarı yeniden başlatmamız gerektiğini vurgulayan bir uyarı mesajı vererek kullanıcıyı bu konuda bilgilendirmektedir.

macosx:~ macintosh$ sudo softwareupdate -i -a
Software Update Tool
Copyright 2002-2007 Apple

Downloading Safari    0..20..40..60..80..100
Verifying Safari   
waiting Safari   
Installing Safari    0..20..40..60..80..100
Done Safari   
Done.

You have installed one or more updates that requires that you restart your
computer.  Please restart immediately.

Son olarak bu parametrelerin kullanımı dışında ayrıca zamanlamayı “–schedule” parametresinden sonra “on” veya “off” değerlerini kullanarak açıp, kapayabiliriz.

macosx:/ macintosh$ softwareupdate –schedule off
Automatic check is off

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version