Apple, sırlarını medyaya sızdıran eski çalışanına dava açıyor

Apple, şirkette eski bir ürün tasarım mimarı olan Simon Lancaster’a dava açıyor ve onu, piyasaya sürülmemiş Apple ürünleriyle ilgili ticari sırları ve ayrıntıları isimsiz bir medya muhabirine satmakla suçluyor. Görünüşe göre Lancaster, Apple’dan ayrıldıktan sonra bir sonraki girişiminin tanıtımını yapma umuduyla bunu yaptı. AppleInsider ilk olarak yasal dosyalama hakkında bilgi verdi.

Mahkeme belgelerine göre eski çalışan, Cupertino merkezli şirket için İleri Malzemeler Lideri ve Ürün Tasarım Mimarı olarak çalışan Simon Lancaster’dı. Lancaster’ın LinkedIn hesabına göre, iPad, Magic Mouse ve bazı Macbook’lar dahil olmak üzere bir dizi Apple ürünü üzerinde çalıştı. Dosyada Apple, Lancaster’ın “kişisel çıkarlar elde etmek amacıyla Apple’ın hassas ticari sır bilgilerini sistematik olarak yaymak için şirket içindeki konumunu ve güvenini kötüye kullandığını” iddia ediyor. Lancaster’da olduğu gibi, iddiaya göre, asıl işiyle hiçbir ilgisi olmayan toplantılara ve belgelere erişim elde etmek için üst düzey rolü hakkında sarhoş olduğu ve daha sonra bunları geçici iyilikler için sattığı iddia ediliyor.

Apple iOS 14.4.1 güvenlik güncellemesini yayınladı

Suçlamalar arasında, Lancaster iddiasına göre, adı verilmeyen muhabirin, Apple sırları karşılığında yatırım yaptığı bir girişim hakkında pembe makaleler yazmasını ve başka bir durumda muhabirden Lancaster’ın yatırım yaptığı başka bir şirkete zarar verecek bir söylentiyi araştırmasını talep ettiğini iddia ediyor. Lancaster ayrıca gazeteciden kendisi hakkında bir puf parçası yazmasını istedi ve “12 yıllık bir Apple Design Veteran’ın harika bir başlangıç ​​için ayrılması hakkında” yazmalarını önerdi. Bu, gazetecinin, daha sonra Lancaster tarafından sağlanan, aygıtlar ve habersiz projeler hakkında belirli belgeler talep ettiği iddia edilen sayısız başka olayın da üstündedir.

ŞÜPHELİ KİŞİ APPLE ŞİRKETİNDEN İSTİFA ETTİKTEN BİR GÜN ÖNCE BİLGİLERİ ÇALDIĞI İDDİA EDİLDİ

Dosyalama aynı zamanda tanımlanmamış ancak Lancaster’ın Apple’dan çoktan istifa ettikten sonra ancak son gününden önce bu konudaki sırları çaldığı iddia edilen bir “X Projesi”ne de atıfta bulunuyor. “Lancaster, muhabirin daha önce kendisinden uygunsuz davranmasını istediği X Projesi ile ilgili bilgileri elde edebilmek için bu toplantıya özellikle katıldı.” Görünüşe göre Lancaster, çok sayıda çalışanın kendisine orada işi olmadığını söylemesine rağmen toplantıya gitti. Bir Apple çalışanı olarak son gününde Lancaster, görünüşe göre kimlik bilgilerini yeni şirketine yardımcı olmak için gizli bilgileri indirmek için kullandı.

Apple ayrıca, Lancaster’ın şu anda artık orada çalışmamasına rağmen, yeni şirketi bir Apple satıcısı olduğu için “devam eden bir tehdit” olarak kaldığını iddia ediyor. Bu, satıcının bazı gizli bilgilere ve vekil aracılığıyla Lancaster’a özel olduğu anlamına gelir.

PROJECT X NEDİR?

Project X’in ne olduğu bilinmiyor, ancak son söylentilere göre Apple’ın AR veya VR kulaklıkları olabilir. Aynı zamanda muhtemelen ünlü Apple Car da olabilir, ancak uzun süredir Project Titan olarak adlandırıldığı söyleniyor. Söz konusu gazeteci de şu anda bilinmiyor, ancak bu bazılarının kim olabileceklerini tahmin etmesine engel olmadı. Söylemeye gerek yok, iddialar doğruysa, bu hem Lancaster hem de isimsiz muhabirin taraflarında açıkça etik olmayan davranışlardır.

Bu, Apple’ın eski bir çalışana dava açması da değil. Aralık 2019’da şirket, rakip bir yarı iletken şirket oluşturmak için Apple kaynaklarını gizlice kullandığı için eski bir çip tasarımcısına dava açtı. Apple söylenti endüstrisi kazançlı olduğu kadar riskli de ve yıllar boyunca sürekli sızıntı akışı göz önüne alındığında, Lancaster’ın etraftaki tek bilgi sızıntısı olma ihtimali çok düşük. Bu durumda Apple, Lancaster dışında bir örnek oluşturuyor gibi görünüyor. Etkili olup olmadığı görülecek ama Tim Cook’un sinirlendiğinde aslında biraz korkutucu olduğunu hepimiz biliyoruz.

Exit mobile version