Apple, iPhone’unuza gizli bir düğme ekledi ve farkına bile varmamış olabilirsiniz.

Hayır,

Apple evinize gizlice girip akıllı telefonunuza gizlice bir düğme yapıştırmadı. Ancak iPhone yazılımının en son sürümü olan ve Back Tap adlı bir özelliği içeren iOS 14’ü piyasaya sürdü. Back Tap, telefonunuza donanım ve yazılım arasındaki sınırı bulanıklaştıran büyüleyici yeni bir “düğme”.

Back Tap, iPhone’unuzun arkasının tamamını, telefonunuzdaki belirli işlevleri tetiklemek için iki veya üç kez dokunabileceğiniz dev bir dokunmaya duyarlı düğmeye dönüştürüyor. Henüz fark etmemiş olma ihtimaliniz çok yüksek. Apple, Back Tap ayarlarını Erişilebilirlik menüsüne kaydırdı. (Ayarlar -> Erişilebilirlik -> Dokunma -> Back Tap)

Düğmenin asıl amacı, kullanıcılara cihazlarıyla etkileşimde bulunmaları için daha fazla seçenek sunmak. Back Tap‘in kullanım alanı, bir uygulama veya web sayfasında ilerlemek; Siri’yi tetiklemek; veya bir ekran görüntüsü almak gibi daha pek çok şeyi içeriyor.

Üstelik Back Tap, Apple’ın Kısayollar uygulamasına da bağlanabiliyor. Bu, yeni düğmelere neredeyse hayal edebileceğiniz her şeyi etkili bir şekilde yaptırabileceğiniz anlamına geliyor. Gerçekten büyüleyici bir düğme türü: Çıplak gözle tamamen görünmez, yazılım aracılığıyla etkinleştirilene kadar tamamen işlevsiz, ancak yalnızca hızlı bir dokunuşla akıllı telefonunuzdaki hemen hemen her görevi açmak, etkileşimde bulunmak veya gerçekleştirmek için görevlendirilebilir.

Bu tarz bir özelliği yalnızca Apple geliştirmedi. Google, Android 11 için daha sınırlı da olsa benzer bir özelliği denedi, ancak son hali henüz hazır değil. O zamandan beri bazı girişimci geliştiriciler bu özelliği herhangi bir Android cihaz için entegre etmeye çalışıyorlar.

Bu aynı zamanda iOS cihazlar için neredeyse daha önce hiç duyulmamış bir kontrol seviyesi. Apple’ın bir iPhone 12‘deki yan düğmesini (Siri ve Apple Pay için) yeniden fonksiyonlamanıza, örneğin Google Asistan’ı başlatmanıza veya partnerinize önceden ayarlanmış bir metin mesajı göndermenize izin verdiğini düşünün. Gerçekten imkansız.

Sistem gerçekten de iyi çalışıyor. Yazılım oldukça duyarlı ve Apple, kasıtlı dokunma ile telefonunuzu düzenli olarak tutmak arasında ayrım yapmak için her ne yapıyorsa, bu konuda çok başarılı.

Exit mobile version