Apple, ilk arabasını 2024’te yapacak

Apple otomobil lansmanı

Apple bir kez daha araba yapmaya ciddi bir şekilde bakıyor gibi görünüyor. Apple’ın 2024 yılına kadar bir binek araç üretiminin yanı sıra otonom sistemler ve “çığır açan pil teknolojisi” yaratmaya çalıştığını bildirildi. Rapor, hepsinin nasıl bir araya geldiği konusunda belirsiz – tüm bu teknolojinin Apple’ın yapmayı umduğu ilk binek araca gireceği net değil – ancak Apple’ın daha önce bir araba yapma planlarını kapattıktan sonra araç üretimini düşündüğünü gösteriyor.

Apple’ın 2015’e kadar uzanan araba geliştirdiğine dair söylentiler var ancak 2016’da proje önemli ölçüde küçültüldü. Tam bir arabanın geliştirilmesinin hurdaya çıkarılması ve Apple’ın ekibinin otomobil üreticilerine lisansı verilebilecek yazılımlar sağlamaya yeniden odaklanmasıyla birlikte, geçen yıl Apple’ın araba ekibinden yaklaşık 200 kişi işten çıkarıldı.

Görünüşe göre Apple, gerçek bir araç üretme odağını yenilemiş gibi görünüyor. Ancak bunun ne zaman (ve hatta olacağına bile) dair çok fazla belirsizlik var. Reuters, 2024’ün Apple yapımı bir binek araç için üretim hedefi olduğunu, ancak pandemiyle ilgili gecikmeler nedeniyle “2025’e veya sonrasına” erteleyebileceğini söylüyor. Rapor, Apple’ın çabalarını yalnızca otonom sürüş teknolojisine geri ölçeklendirme şansı hala var, diye uyarıyor.

Rapor, Apple’ın LIDAR sistemleri de dahil olmak üzere kendi kendine sürüş teknolojisinin bazı bileşenlerini sağlamak için üçüncü taraflara güvendiğini söylüyor. Apple’ın pil teknolojisinin, ayrı hücrelere bölmeyerek tüm pil birimine daha fazla kapasite sığdırılmasına olanak tanıyan “tek hücreli” bir tasarıma dayandığı bildiriliyor. Reuters, “potansiyel olarak daha uzun bir menzile” ve daha düşük maliyetlere izin verebileceğini bildirdi.

Apple yorum yapmayı reddetti.

Apple kendi kendine giden bir araba üretmeyi planlıyorsa, yola çıkmadan önce yasal engellerle de karşılaşabilir. Günümüzde gerçek kendi kendine giden araçlar mevcut değil. Ancak Tesla’daki gibi bazı otomobiller, belirli durumlarda sürüş için son derece gelişmiş bir sürücü yardımı sunuyor.

“2021’de bile çıkabilir”

Bu ayın başlarında Apple, sürücüsüz araba projesinin kontrolünü şirketin yapay zeka başkanı John Giannandrea’ya devretti. Giannandrea, daha önce Google’da arama ve yapay zeka başkanı olarak çalıştıktan sonra, 2018’de Siri’de çalışmak üzere devreye alındı.

Daha dün, Tayvan’daki bir başka rapor, Apple yapımı bir arabanın, eğer doğruysa, şaşırtıcı derecede iddialı bir zaman diliminde 2021’de piyasaya sürülebileceğini söyledi. MacRumors’a göre, 2018’de güvenilir Apple analisti Ming-Chi Kuo, 2023 ile 2025 arasında bir otomobilin piyasaya sürüleceğini öngördü. Genel olarak, Apple’ın gerçek bir Apple markalı aracın üretiminden ziyade son birkaç yıldır sürücüsüz teknolojiye odaklandığı yönünde.

Exit mobile version