Apple ile Epic Games Davası Devam Ediyor

Apple, geçtiğimiz yıl Epic Games ile davalık olmuştu. Epic Games, 2020 yılının Ağustos ayında Apple’dan şikayetçi olmuştu. Geçtiğimiz günlerde de yeni bir duruşma görüldü. Apple avukatı, “Epic bizden Android olmamızı istiyor, ama biz ve kullanıcılarımız bunu istemiyoruz.” dedi.

Davanın çıkışını hatırlatmak gerekirse, Epic Games, geçtiğimiz sene Apple’ı rekabetçiliği baltalayıp tekelci olmakla suçlamıştı. Bunun kaynağı da Epic Games’in kendi ödeme sistemi ile Apple’a yüzde 30 komisyon ödemekten kurtulmasıydı. Bunun üzerine şirket, Epic Games oyunlarını App Store’dan kaldırmıştı. Bu olay sonrasında da Epic Games bir dava açtı.

Facebook, iPhone Kullanıcılarından Para Mı İstiyor?

Epic Games, Apple komisyonlarını bir haraç olarak nitelendiriyor

Epic Games’e göre Apple’ın aldığı komisyonlar bir çeşit haraç. Aynı zamanda Epic Games’in argümanlarına göre, Apple’ın bu konuda izlediği yol rekabete aykırı bir durum. Apple’ın Spotify gibi şirkeylerden de benzer eleştiriler aldığını ekleyelim.

Epic Games’in asıl şikayetçi olduğu şey, komisyon ödemeyen şirketlerin uygulamalarını kaldırmalarının rekabete aykırı oluşu. Oyun şirketi, bu durumda kendisini mağdur olarak görüyor ve Apple’ın aldığı komisyondan “Apple vergisi” olarak bahsediyor.

Epic Games’in parmak bastığı bir diğer nokta ise Apple’ın kullanıcıları kendi sistemine ‘kilitlemesi’. Bunun için de ‘etrafı duvarlarla çevrili bir bahçe’ deyimini kullandı.

Fakat Apple, bunun gizlilik ve güvenliği sağlayabilmek için gerekli olduğunu savunuyor. Aynı zamanda kullanıcıların bunları kullanmaya başladığında bırakmak istemediğini de ekliyor.

Epic Games aynı zamanda, güvenlik için App Store’un bu kadar kapalı olması gerekmediğini, çünkü değerlendirme süreçlerinin başarısız olduğunu savundu. Apple’ın daha önce düşük kaliteli uygulamaları kabul etmesinden dolayı böyle bir savunma yaptı.

Alien: Isolation ve Hand of Fate 2, Epic Games Store’da ücretsiz

Apple: Android olmak istemiyoruz

Apple’ın en dikkat çektiği nokta ise, bu sistemin kullanıcılar, uygulama geliştiricileri ve kendileri için gayet yararlı olduğu. Aynı zamanda Apple’ın parmak bastığı diğer nokta da Epic Games’in App Store üzerinden kazandığı para oldu. App Store üzerinden Epic Games,  750 milyon dolar gelir elde etmiş. Apple şirket için, istediklerinin sadece Apple’ın hizmetlerini bedavaya kullanmak olduğunu söyledi.

Apple ve Epic Games CEO’ları da duruşmaya çıkacak

Davanın sonucu henüz belli olmadı. Son olarak Epic Games’in CEO’su da mahkemede ifade verdi. Bunun yanında Apple’ın CEO’su Tim Cook da yakın zamanda mahkemeye giderek ifade verecek.

Exit mobile version