Apple Çin Tarifelerinin Ticaret İçin Felaket Olacağını söyledi!

Apple, Trump yönetiminin tarifelerinin şirketin ekonomik çıktısını düşürebileceğini ve uluslararası rakiplerine, özellikle de Çinli meslektaşlarına kıyasla dezavantajlı duruma getirebileceğini söyledi. Çin ile yapılan ticaret savaşlarında, ABD ve diğer şirketler büyük hasar alıyor.

Şimdiye kadar Apple; Çin imalatına olan yoğun bağımlılığına rağmen Trump yönetiminin tarifelerine aşağı yukarı göğüs gerebildi. Daha önceki Çin tarifeleri, iPhone ve Apple Watch gibi Apple’ın en yüksek hacimli cihazları için geçerli değildi. Ancak adaptörler, şarj cihazları, ve kabloları da eklenince işler iyice değişti.

Çin imalatındaki vergi artışı Apple için zarar yaratıyor

Mayıs ayında Trump yönetimi, Çin tarifelerinin büyük bir genişlemesini açıkladı ve bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve televizyonlar dahil olmak üzere daha önce etkilenmemiş olan neredeyse tüm mal kategorilerinde %25’lik bir tarife uygulandı. ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi şu anda bu tarifeler hakkında yorum yapmaya çalışıyor.

Tarifelerin yürürlüğe girmesi durumunda, Apple gibi şirketler bunlardan kaçınmak için birçok seçeneği masaya yatıracak. Seçeneklerden biri, üretimini Çin’den çıkarmak. Apple; Hindistan ve Vietnam gibi diğer Güneydoğu Asya ülkelerine üretimi taşımak istediğini bildirdi.

Üretim yerinin kaydırılmasının yanı sıra şirketler; tüketiciler için fiyatları yükseltmek zorunda kalacaklar. Ya da bir şekilde üretimi azaltacaklar. Peki sizce de Apple, bu konuda yeterli cevabı verebilecek mi?

Exit mobile version