Apple AR cihazları için ultra ince ekranlar geliştiriyor

Nikkei Asia’nın bildirdiğine göre Apple, yaklaşan artırılmış gerçeklik cihazları için ultra ince ve enerji açısından verimli mikro OLED ekranlar geliştirmek üzere TSMC ile birlikte AR gözlükleri için çalışıyor. Ar-Ge projesinin, bir inçten daha küçük boyutta ve ticarileştirmeden “birkaç yıl” uzakta olan ekranlara odaklanan bir deneme üretim aşamasında olduğu söyleniyor. Apple’ın ayrıca Tayvan’daki aynı Apple laboratuvarında MicroLED ekranlar geliştirdiği söyleniyor.

AB antitröst şefinden Apple şikretine uyarı

APPLE AR 2023’TE GELEBİLİR

Nikkei’ye göre, geliştirilmekte olan mikro OLED ekranlar, geleneksel OLED veya LCD ekranlar gibi cam yerine doğrudan çipli gofretlerin üzerine inşa edildikleri için çok ince ve kompakt olabilirler. Projenin haberi, Apple’ın hem VR hem de AR kulaklıklarının geliştirilmesinde olduğuna dair raporları takip ediyor. İlk VR kulaklığını (kod adı N301) gelecek yıl piyasaya sürebilirken, daha hafif bir çift AR gözlüğü (kod adı N421) 2023’te izlenebilir. N301’in iki adet 8K ekran ve ağırlığını azaltmak için bir kumaş dış yüzeyi olduğu bildirildi. Gelecekteki kulaklıklar sonunda bu yeni panel teknolojisini daha ince ve hafif hale getirmek için kullanabilir.

SAMSUNG DAHA PAHALIYA SATIYOR

Mikro OLED üzerinde çalışmanın yanı sıra Nikkei, Apple’ın Tayvan’daki aynı gizli laboratuvarda MicroLED ekran teknolojisi üzerinde de çalıştığını bildirdi. Geleneksel bir arka ışık ihtiyacını ortadan kaldırmak için minyatür LED’ler kullanan bu kendi kendine yayılmalı paneller, sonunda Apple Watch, iPad ve MacBooks gibi cihazlarda bitebilir. Samsung halihazırda The Wall adlı bir MicroLED TV satıyor. Ancak teknoloji genel veya uygun fiyatlı olmaktan çok uzak.

Bir yan not olarak: micro OLED ve MicroLED, daha geleneksel bir LCD ekranın arkasında arka ışık olarak bir dizi LED kullanan Mini-LED’den farklıdır. Mini-LED teknolojisi, TCL gibi TV’lerde zaten mevcut ve Apple’ın da çok uzak olmayan bir gelecekte iPad ve MacBook gibi cihazlara getirmek için çalıştığı bildiriliyor.

Nikkei’ye göre, Apple’ın Ar-Ge çabaları, ekranlarını tedarik etmek için Samsung gibi diğer şirketlere olan bağımlılığını azaltma girişimidir. İPhone 12’nin OLED ekranının, örneğin Qualcomm 5G modemin arkasındaki ikinci en pahalı üçüncü taraf bileşeni olduğu düşünülüyor. Nikkei, Apple bu teknolojileri ürünlerinde kullanmaya son verebilirken, aynı zamanda çalışmalarını teknoloji patentleri almak için de kullanabilir ve bu yeni nesil teknolojiler üzerinde daha fazla kontrol sahibi olabilir.

Apple, bu ekran teknolojilerini geliştirmek için çalışan tek şirket değil. Sony Semiconductor Solutions, AR ve VR kulaklıkları için mikro OLED ekranlar geliştirirken, BOE, Yunnan North OLiGHTEK Opto-Electronic Technology ve Kopin’in ortaklığı da teknoloji üzerinde birlikte çalışıyor. Bu arada Samusung, BOE ve San’an Optoelectronics de MicroLED ekranları ticarileştirmek için çalışıyor.

Exit mobile version