Android TV Yerini Google TV’ye Bırakıyor

2014 yılında çıkan Android TV artık sona doğru gelirken yerini Google TV'ye bırakıyor. İşte bir devrin sona gelmesinin nedeni.

Google, 2014 yılında Android TV’yi piyasaya sürdü, ancak platformun kendisini gerçekten ciddi bir oyuncu olarak kabul ettirmesi birkaç yıl aldı. Şimdi, Google TV dizginleri eline aldığı için “Android TV” çıkış yolunda.

Neredeyse on yıl boyunca, “Android TV” TCL, Sony, Hisense, Nvidia ve diğer pek çok markanın TV’lerinde ve yayıncılarında göründü. 2020 itibarıyla Android TV, en iyi 10 küresel TV markasından yedisinde yer aldı ve işler o noktadan sonra daha da arttı.

Ancak aynı yılın ilerleyen saatlerinde Google, platformun büyümesinin önüne geçen bir adım attı. Google TV akış dongle’lı Chromecast’te ilk çıkışını yapan Google TV, iki deneyimin yan yana yaşamasına yol açan aynı temel “Android TV OS” platformuna dayanmaktadır.

Android TV ve Google TV Karıştırmak Çok Kolay

Google’ın her şeyiyle dahil olduğu ileriye dönük tüketici deneyimi olan Google TV ve yıllardır oluşturulmuş ve şimdi kafa karıştırıcı bir geleceğe sahip olan deneyim olan Android TV. Bugüne kadar, birçok yerde neyin farklı olduğuna dair net bir açıklama yapılmadan yan yana satıldıkları için Android TV ve Google TV’yi karıştırmak hala kolaydır.

Başlangıçta Google, bu geçiş döneminin yalnızca iki yıl süreceğini söylemişti . Google TV, 2021’de TV üreticilerini kapsayacak şekilde genişlemeye başlayacak, ancak bunun 2022’den itibaren tek tüketici deneyimi olduğunu görecek. Bu hedef, bazı üreticilerin hala Android TV’den vazgeçmemesi nedeniyle uçup gitti, ancak kalan uzatmalarla açık bir değişim yaşanıyor.

Birçok Marka Google TV’ye Geçiş Yaptı

Her şeyden önce, Google’ın başlıca akıllı TV ortaklarının neredeyse tamamı Google TV’ye geçti. TCL‘nin 2021’de ve Hisense’nin 2022’de katılmasıyla Sony birinci oldu. ABD’de, Best Buy’ın web sitesinde şu anda çoğunlukla eski nesillerden oluşan Android TV’den çok daha fazla Google TV seti listelendiğinden, bu değişim çok açıktı . Ve Philips gibi bazı tutucular da harekete geçti.

Aynı şey diğer form faktörlerinde de yavaş yavaş oluyor.

Android TV’li projektörler son yıllarda nispeten yaygın hale geldi ve CES 2023’te Leica, Google TV ile birlikte gönderilen ilk projektörü tanıttı . XGIMI’nin Mogo Pro 2’si de dahil olmak üzere Google TV’siz yeni modeller devam ederken, geçiş de burada başlamış gibi görünüyor.

Akış kutuları ve dongle’larla Google TV’nin biraz daha öne çıktığını da görüyoruz. T-Mobile’ın TVision Hub’ı Google TV ile birlikte gelir ve Mecool, daha bu ay kullanıma sunulan KD3 akış çubuğunda ve KM7 Plus kutusunda daha fazla Google TV modeli piyasaya sürüyor . Realme , Skyworth ve diğer markalar da platformu benimsedi.

Şimdi, bu, Android TV’nin tamamen öldüğü anlamına gelmez. Deneyim, Pay TV operatörleri için tasarlanmış cihazlar ve ayrıca dünyanın diğer bazı bölgelerinde yaşanmaya devam edecek.

2023 başladığından beri Afrika, Çin ve Tayvan’da birkaç Android TV’nin lansmanı yapıldı. Bu üç bölgenin ortak noktası nedir? Google TV henüz hiçbirinde resmi olarak mevcut değil. Ancak bu noktada, yazı büyük ölçüde duvarda. Google TV’nin devralmasıyla “Android TV’nin sonu yaşanacak.

Exit mobile version