Android Telefonunuz Dinleniyor Olabilir

Android telefonlarda kullandığımız Qualcomm işlemcilerde araştırmacılar, bir güvenlik açığı tespit etti. Bu açık yüzünden telefonların yüzde 30’u tehlikede olabilir. Güvenlik açığı, Qualcomm Modem Interface’de yer alıyor. Telefonlarınız dinlenme tehlikesi altında olabilir.

Qualcomm Snapdragon işlemcisinden güç alan bir telefonunuz varsa tehlikede olabilirsiniz. Check Point Research’e göre, mobil istasyon modeminden kaynaklanan bu açık sayesinde zararlı yazılımlarla kötü niyetli kişiler telefonlarınızı dinliyor olabilirler.

Android telefonlarda bulunan Qualcomm işlemcilerde güvenlik açığı
Android telefonlarda bulunan Qualcomm işlemcilerde güvenlik açığı

Android telefonları etkileyen güvenlik açığı, kullanıcıların yüzde 30’unu etkiliyor

Bunların yanında, kötü niyetli kişiler SIM kartı şifrenizi de kırabilirler. Tüm mesajlarınıza ulaşabilir ve telefon konuşmalarınızı dinleyebilirler. Mobil istasyon modemleri (MSM) uzun zamandır kullanımda. Qualcomm’un istasyon modemleri ise dünyada yüzde 30 civarında kullanılıyor.

Check Point Research yetkilileri, kötü niyetli kullanıcılara yol göstermemek için tüm teknik detayları paylaşmadı. Telefonunuzda böyle bir açığı olan işlemci varsa, zararlı yazılımlar bunu kullanarak saklanabilir. Böylece bilgilerinizi ele geçirebilirler.

Tom’s Guide’a yaptıkları resmi açıklamada şirket, sorunun bir kısmının giderdiklerini söyledi. Aynı zamanda Qualcomm, 2020 Aralık ayından beri bu sorun üzerinde çalışıyormuş. Telefonunuzun güvenlik güncellemelerini ihmal etmemenizi öneriyoruz.

Qualcomm güvenlik açığı üzerinde çalışıyor

Android güncellemelerinde bu sorun üzerine düzeltmeler yaptıklarını söylediler. Fakat güncelleme notlarında böyle bir hatadan bahsedilmedi. Ayrıca, bu açık, 2021 yapımı amiral gemisi telefonlarda yer alan Snapdragon 888 5G’de de mevcut. Bu yüzden özellikle de yeni telefonlardan edindiyseniz tehlike altında olabilirsiniz.

Qualcomm’un söylediğine göre tüm Android satıcılarını bilgilendirmişler. Hatta birkaçıyla direkt olarak temasa geçip konuşmuşlar. Aynı zamanda, yeni güncellemeleri kimlerin yapıp yapmadığını bilmediklerini ve böyle bir açığı kapatmanın uzun süreceğini belirttiler. Yani bu bazı telefonlar hala tehlikede demek.

Bu sorunun tamamen ne zaman çözüleceği henüz belli değil. Size önerimiz ise telefonlarınızın güncellemelerini takip ederek çıktığı zaman yüklemeniz. Böylece biraz da olsa telefonunuzu koruyabilirsiniz.

WhatsApp Gizlilik Politikalarını Kabul Etmeyenler Bazı Özellikleri Kullanamayacak

Exit mobile version