Hayatında herkes amper kelimesini en az bir kere duymuş, özellikle amper tanımına ihtiyaç duymuştur. Peki amper nedir, amper hesaplama nasıl yapılır?
Elektrik düzeninde amperin hesaplanması mümkündür. Özellikle değerlerin kaç olduğunu bilmek adına amper hesaplamak önemlidir. Amperi hesaplarken kısacası bir takım fomüller kullanırız. Formül ile hesaplamanın yanında başka yöntemlerle de amperi hesaplayabiliriz. Günümüz teknolojisinde bununla birlikte formül kullanmadan da amper hesaplaması yapıyoruz. Sonuçta hesaplama yaparken değişik formülleri uygulayarak da sonuca ulaşırız.
Amper Nedir?
İnsanların günlük hayatında kullandığı her türden enerjinin hesaplanması için özellikle belli ölçü sistemleri vardır. Baraj veya rüzgar türbininden evimize kadar ulaşan enerji, ölçü sistemleri ile kontrol ediliyor. Son olarak bu ölçü sistemlerinden biri de amperdir. Üstelik amper hesaplaması yapılarak enerjiyi de ölçeriz.
Amper, ilk olarak Fransız fizikçi Andre Marie Ampere tarafından adı verilen bir ölçü birimidir. Kısaca ”A” harfi ile gösterilen amper, iletkenin belli bir noktasından birim zamanda geçen elektrik akımını temsil ediyor. Eğer elimizde veri varsa özellikle amper hesaplamak için formül kullanırız. Geleneksel ya da Franklin akımı olarak isimlendirilen sistemde, fizikçilere göre bu enerji olumlu ortamdan olumsuz ortama akıyor.
Amper Nasıl Hesaplanır?
Akımın olduğu devrede volt ile watt değerlerini biliyorsak amper hesaplaması yaparız. Genel olarak bir devredeki bilgiler güç kaynağı üzerinde yer alır. Kısacası bu bilgiler volt ve watt değerlerini gösterir. Bu değerler tespit edildikten sonra rahatlık ile amper hesaplaması yapılır. Bunun yanı sıra bu konu ile ilgili birçok site mevcuttur. Ancak gerekli bilgililerin girilmesi sureti ile amper değerleri hesaplanabilir. Fakat birçok sitenin kullanmış olduğu formüller basitten öteye geçmez. Bu siteler kullanılarak amper değeri hesaplaması herkes tarafından yapılabilir. Basit bölme işlemi ile bu hesaplama yapılır. 2400/12=200 amper değeri ortaya çıkar.
Amper hesaplama yöntemleri şu şekildedir;
1-) DC watt amper hesaplama
2-) AC tek fazlı watt amper hesaplama
3-) AC üç fazlı watt hattan hatta amper hesaplama
4-) AC üç fazlı watt hattan nötr gerilime amper hesaplama
Amper Hesaplama Formülü Nedir?
Amper hesaplaması yapılabilmesi için volt değerleri ile watt değerlerinin bilinmesi gerekir. Volt ile watt değerleri tespit edildikten sonra amper değerinin hesaplanması için formülde watt değeri volt değerine bölünmesi sureti ile buluruz. Sembolize etmek gerekirse watt/volt=amper değeri olarak formüle olur. Akımın sembolü ise I olarak sembolize olur. Watt’ın sembolü w ile voltun sembolü ise V ile sembolize olur. Bu semboller genel olarak güç kaynakları üzerinde yazılıdır. Formülün uygulanarak sonuca ulaşması için watt ile volt değerleri güç kaynaklarından okunur. Böylelikle gerekli hesaplamalar yaparız.
DC Watt Amper Hesaplama
Bu yöntemde izleyeceğimiz adımlar şöyledir;
1. Adım: amper = watt / volt
2. Adım: Güç tüketimi 440 watt olsun.
3. Adım: Güç kaynağı 110 volt olsun.
4. Adım: amper = 440 / 110
5. Adım: amper = 4
6. Adım: 3A olarak olur.
7. Adım: İşlem tamamlanır
DC olarak isimlendirilen doğru akım türü amper hesaplamada güç tüketim değeri watt ile güç kaynak değerini ifade eden volt oranlarını bilmek gerekir. Diğer yöntemlerde de bu değerlerin bilinmesi önemlidir. Bu değerlere göre hesaplama yaparız.
AC Tek Fazlı Watt Amper Hesaplama
Bu yöntemde izleyeceğimiz adımlar şöyledir;
1. Adım: amper = watt / ( güç faktörü x volt )
2. Adım: Güç tüketimi 440 watt olsun.
3. Adım: Güç faktörü 0,8 olsun.
4. Adım: Güç kaynağı ise 110 volt olsun.
5. Adım: amper = 440 / ( 0,8 x 110 )
6. Adım: amper = 5
7. Adım: 5A olarak olur.
8. Adım: İşlem tamamlanır
AC olarak bilinen alternatif akım, tek fazlı akımda amper hesaplaması işleminde formüle güç değeri ekleriz. Enerji akışında aktif gücün görünür güce olan oranını belirtir. Bu değer 0 -1 arasındadır.
AC Üç Fazlı Watt Hattan Hatta Amper Hesaplama
Üçüncü yöntemde ön plana çıkan işlem adımları şu şekilde sıralarız;
1. Adım: amper = watt / ( √3 x güç faktörü x volt )
2. Adım: Güç tüketimi 440 watt olsun.
3. Adım: Güç faktörü 0,8 olsun.
4. Adım: Güç kaynağı ise 110 volt olsun.
5. Adım: amper = 440 / ( √3 x 0,8 x 110 )
6. Adım: amper = 2,890
7. Adım: 2,890A olarak olur.
8. Adım: İşlem adımların tamamlanır
AC ile isimlendirilen alternatif akım türünün üç fazlı olarak hattan hata amper hesaplama işleminde formüle √3 değeri ekleriz. Üç fazlı olması nedeni ile ortaya çıkan enerji değişiminden dolayı değişimi ölçmek için kullanırız.
AC Üç Fazlı Watt Hattan Nötr Gerilime Amper Hesaplama
Son yöntem olan 4. Yöntem de sonuca ulaşmak için şu adımları takip ederiz;
1. Adım: amper = watt / ( 3 x güç faktörü x volt )
2. adım: Güç tüketimi 440 watt olsun.
3. Adım: Güç faktörü 0,8 olsun.
4. Adım: Güç kaynağı ise 110 volt olsun.
5. Adım: amper = 440 / ( 3 x 0,8 x 110 )
6. Adım: amper =1,666
7. Adım: 1,666 A olarak olur.
8. Adım: tüm işlemler tamamlanır
AC olarak isimlendirilen akım türünün 3 fazlı akımdan nötr gerilime amper hesaplama işlemleri için formüle 3 rakamı ekleriz. Bu rakam güç faktörü gerilimi hesaplamasında formüle eklenmesi gerekir. Kullanacağımız tüm formüller ile elektrik akımı ile ilgili temel veriler ışığında, verilerin formüllerde yerine konması şartı ile amper değerleri rahatlıkla hesaplanır.