Amazon Ayrımcılık Yapmakla Suçlandı

Amazon, New York'ta bir devlet dairesinin şikayetiyle hamile ve engelli işçilere ayrımcılık yapmakla suçlandı. Amazon'un New York'ta iki düzine şantiyede yaklaşık 39.000'den fazla çalışanı var.

Vali Kathy Hochul Çarşamba günü yaptığı açıklamada, New York’taki bir devlet dairesinin, Amazon için makul düzenlemeleri reddettiğini belirtti. Hochul ayrıca onları ücretsiz izne çıkmaya zorlayıp hamile ve engelli işçilere karşı ayrımcılığa uğradığını iddia ederek Amazon’a idari şikayette bulunduğunu duyurdu.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, Amazon’un New York genelinde, konaklama taleplerini değerlendiren kurum içi danışmanları istihdam eden yaklaşık iki düzine şantiyede 39.000’den fazla çalışanı bulunuyor. Ancak şikayette bulunan New York Eyaleti İnsan Hakları Birimi, perakendecinin, saha yöneticilerinin danışmanların tavsiyelerini geçersiz kılmalarına izin veren ve işçi taleplerinin reddedilmesine yol açan bir politikası olduğunu iddia ediyor.

Eyalet hukuku, tüm işverenlerin hamile ve engelli işçiler için makul bir konaklama sağlamasını şart koşar. Valilik, hamile veya engelli işçilerden reddedildiğini söylediği üç ayrı çalışan talebini listeliyor.

Valilik Yasaları İhlal Ettiklerini Söylüyor

Valilikten yapılan açıklamada şikayet ayrıca, Amazon’un politikası uyarınca, konaklama danışmanı “çalışanın pozisyonunun temel işlevlerini gereksiz bir yük olmadan yerine getirmesine izin verecek makul bir düzenleme belirlediğinde” bile engelli çalışanların ücretsiz tıbbi izin almaya zorlandıklarını iddia ediyor. Bu tür uygulamaların eyalet yasalarını ihlal ettiğini söyledi.

Vali Hochul yaptığı açıklamada, “Yönetim, çalışanlarına hak ettikleri haysiyet ve saygıyı göstermezlerse, büyük veya küçük her işvereni sorumlu tutacaktır” dedi.

Amazon Konuyla İlgili Açıklama Yaptı

Amazon sözcüsü Kelly Nantel yaptığı açıklamada, valinin açıklamasının sürpriz olduğunu çünkü şirketin konuyla ilgili bir eyalet müfettişiyle işbirliği yaptığını ve “bir şikayet geleceğine dair hiçbir belirti olmadığını” söyledi.

Kelly Nantel sözlerine şöyle devam etti: “Engelliler ve anne adayları da dahil olmak üzere tüm çalışanlarımızın kendilerini güvende ve desteklenmiş hissetmelerini sağlamak Amazon için son derece önemlidir ve durumun böyle olmasını sağlamak için çok sayıda programımız var.

Şikayet, diğer şeylerin yanı sıra, Amazon’un ayrımcı davranışını durdurmasını ve para cezaları ve cezalar ödemesini talep ediyor.

Exit mobile version