Alibaba, tekelleşme yüzünden Çin tarafından araştırılıyor

Çin Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi (SAMR) duyuruyu Perşembe günü yaptı. Düzenleyiciler daha önce Alibaba ‘yı, tüccarları rakip platformlarda ürün sunmalarını engelleyen özel anlaşmalar imzalamaya zorlama konusunda uyardı. Finansal düzenleyiciler ayrıca önümüzdeki günlerde Alibaba’nın finansal teknoloji şubesi Ant Group ile de görüşecek.

Tekelci davranışla ilgili soruşturma, sözde “ikiden birini seçme” pratiğine odaklanıyor. Bu, tüccarların (satıcıların) rakip platformlarda ürün sunmalarını engelleyen özel işbirliği anlaşmaları imzalamasını gerektirir. Çin’in Alibaba ve Tencent gibi teknoloji devleri, büyüyen boyutları ve güçleriyle ilgilenen Çin hükümeti tarafından artan incelemeyle karşı karşıya. Düzenleyiciler, biriktirdikleri milyonlarca kullanıcı ve alışveriş ve ödemeler de dahil olmak üzere Çin’deki günlük yaşam üzerindeki etkilerinden endişe duyuyor.

 

Gösterişli Jack Ma tarafından kurulan Alibaba, koordineli bir baskıdan düzenleyicilerin gazabını çoktan hissetti. Geçtiğimiz ay, daha önce Alipay adıyla anılan Ant Group, dünyanın en büyük lansmanı olacak olan borsa listelemesini durdurmak zorunda kaldı.

Uzaktan çalışanlara yönelik tavsiyeler

“Bank bashing”

Düzenleyiciler, mikro kredi hizmetleriyle ilgili endişelerini dile getirdikten sonra, lansmandan sadece birkaç gün önce IPO’yu engelleme kararı aldı. Ancak birçok kişi, kararın arkasındaki gerçek nedenin, Bay Ma’nın Ekim ayı sonlarında yaptığı ve Çin’in düzenleyicilerini ve bankacılık sistemini eleştiren bir konuşma olduğuna inanıyor.

Milyarder, Çin bankalarının bir “rehinci” mantığıyla çalıştığını ve bazılarının bu yorumların bedelini şimdi ödediğini düşündüğünü söyledi. O zamandan beri, zorlu yeni antitröst kuralları da teknoloji sektöründe uygulamaya kondu ve Bay Ma’s Alibaba’nın piyasa değerinde yaklaşık 140 milyar $ (103 milyar £) veya% 17 düşüşü tetikledi.

“Ant’ın kıskacı”

Çin Halk Bankası’ndan yapılan açıklamada, Ant Group ile toplantının “Ant Group’a mali denetim, adil rekabet ve tüketicilerin meşru haklarını ve çıkarlarını koruma konusunda rehberlik etmesi” olduğunu söyledi.

Düzenleyicilerin bildiriminin ardından Ant, “tüm düzenleyici gereklilikleri ciddi bir şekilde inceleyip bunlara kesinlikle uyacağını ve ilgili tüm işleri yerine getirmek için tüm çabayı göstereceğini” söyledi. Çin hükümeti, Ant’ın genişleyen imparatorluğunun bazı bölümleriyle, özellikle de kazançlı kredi işiyle giderek daha fazla ilgilenmeye başladı.

 

Exit mobile version