Akıllı Telefonunuzda Bir Numara Nasıl Engellenir?

Bir iPhone veya Android akıllı telefonunuz olsun, can sıkıcı aramaları ve metinleri engelleyebilirsiniz. Numara nasıl mı engellenir? İşte cevabı...

Akıllı telefonunuzda bir numara nasıl engellenir sorusunun cevabını öğrenmek için yazımıza göz atabilirsiniz. Bir numarayı engellemek için her türlü neden vardır: ipucu alamayan eski bir sevgili, amansız tele pazarlamacılar veya sahtekarlığı seven dolandırıcılar. Telefonunuz kaldırabileceğinizden bir kez daha çaldığında, o numarayı engellemenin zamanı geldi. Ama nasıl? İşletim sisteminize ve operatörünüze bağlı olarak atmanız gereken adımlar.

Arama Listesi

E-Devlet üzerinden sizi arayan ya da mesaj gönderen uygulamaları engelleyebilirsiniz. SMS ve arama iptali için e-Devlet üzerinden veya www.iys.org.tr adresinden tercihlerinizi düzenleyebilirsiniz. e-Devlet üzerinden de bu işlemi yapabilirsiniz. Sisteme girip “Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi”ni aratın. “Yeni İletişim Adresi Ekle” kısmından telefon numaranızı veya e-Posta adresinizi ekleyebilirsiniz. Burada da Aydınlatma Metni`ni okuyup onaylamanız gerekiyor. e-Devlet üzerinden tek tek onaylarınızı inceleyip düzenleyebilirsiniz.

RoboKiller ve Nomorobo gibi uygulamalar ayrıca telefonla pazarlamacıları ve dolandırıcıları engeller (ve hatta onları rahatsız eden yanıt botları kullanır). Ve Do Not Respond gibi uygulamalar da spam mesaj göndericilerini ele alır.

Yine de bunun istenmeyen aramaları sonlandırmasını beklemeyin. Bunları azaltmak için önlemler alınmış olsa da, Robocall’lar yaygın olmaya devam ediyor. Gerçek sonuçları beklerken, telefonunuzun çalmasını azaltmak için atabileceğiniz bazı diğer adımlar burada.

İşletim Sistemlerine Göre Numara Nasıl Engellenir?

iOS

iOS 13 ve sonraki sürümlerde, Ayarlar > Telefon’a gidip Bilinmeyen Arayanları Sessize Al’ı açarak bilinmeyen arayanlardan gelen aramaları sessize alabilirsiniz. Kişi listenizde, Siri Önerilerinde veya son yapılan aramalarda olmayan herhangi bir arayan, otomatik olarak sesli mesaja yönlendirilir. Daha sonra aramayla ilgili bir bildirim alacaksınız.

Kişilerinizde olmayan numaralardan gelen metin mesajlarını da ayrı bir listeye yönlendirebilirsiniz. Ayarlar > Mesajlar’a gidin ve Bilinmeyen Göndericileri Filtrele’yi açın.

Sizi arayan bir numarayı engellemek için Telefon uygulamasını açın ve Son’a dokunun. Numarayı bulun ve Bilgi simgesine dokunun (daire içinde küçük “i” harfine benziyor). Aşağı kaydırın ve Bu Arayanı Engelle’ye dokunun. Onaylayın ve tekrar ararsa bu numara otomatik olarak sesli mesaja gidecektir.

Kişiler listenizdeki birini engellemek için Ayarlar > Telefon > Engellenen Kişiler’e gidin. En alta gidin ve Yeni Ekle’ye dokunun. Bu, Kişiler listenizi getirecektir. Engellemek istediklerinizi seçin. Ayrıca Ayarlar > Mesajlar > Engellenen Kişiler > Yeni Ekle’den de ulaşabilirsiniz.

Birini bir metinden engellemek için, ekranın üst kısmındaki numaraya veya ada dokunun; bu, üç seçenekli bir açılır menü oluşturacaktır: Ses, FaceTime ve Bilgi. Bilgi’ye dokunun. Tekrar Bilgi’ye dokunun, aşağı kaydırın ve Bu Arayanı Engelle’ye dokunun.

FaceTime ile size bir göz atacaklarını düşünüyorsanız, o uygulamaya gidin, onlarla yaptığınız son FaceTime konuşmasını bulun ve Bilgi simgesine tıklayın. Çağrı ve yapılacak işlemler hakkında bilgi içeren bir ekran göreceksiniz; Bu Arayanı Engellemek için aşağı kaydırın. Kişilerinizdeki biriyse, Ayarlar > FaceTime > Engellenen Kişiler’e gidin. Aşağıya kaydırın, Yeni Ekle’ye dokunun ve engellenecek adı veya adları seçin.

Android

Android, konu özelleştirme olduğunda telefon üreticilerine biraz özgürlük tanır. Bu nedenle bir numarayı engelleme işlemi cihazdan cihaza değişebilir.

Genel olarak, telefon numarasına dokunabilmeli ve aramayı engellemek için aşağı kaydırabilmeli veya bir numara eklemek için üç nokta simgesine dokunup Numarayı Engelle’yi seçebilmelisiniz.

Bazı Android telefonlarda, Google Asistan’ın kişilerinizde olmayan herhangi birinden gelen aramaları taramasını sağlayan Arama Ekranı adlı bir özellik bulunur. Ayarlar > Spam > Arama Ekranı’na gidin. Arama Ekranı’nı seçin ve Bilinmeyen Arama Ayarları altında, hangi tür arayanları (spam, olası sahte numaralar vb.) taramak istediğinizi seçin. Google Asistan, bu kategorilerdeki tüm arayanlara bir arama ayırıcı kullandığınızı söyler ve neden aradıklarını sorar. Size sohbetin gerçek zamanlı bir dökümü gönderilecek ve onu alıp almayacağınıza karar verebilirsiniz.

Exit mobile version