Akıllı Telefonlarda Sık Karşılaşılan Sorunlar ve Çözümleri

Akıllı telefonlar birçok açıdan marifetliler. Genel olarak stabil, kolay ve hızlı bir kullanıma sahipler. Tabii ki uygulama çeşitliliği ile birlikte birçok kullanıcı tarafından tercih edilmekteler. Ancak bazen can sıkıcı sorunlarla karşılaşabiliyoruz. Neyse ki hemen hepsinin çözümü var. İşte o çözümler arasında öne çıkanlar…

iPhone için

Cihazımı nasıl daha güvenli hale getiririm?

Akıllı telefon demek kişisel veri demek. Hem de neredeyse hepsi. Bankacılık bilgileriniz, e-posta hesaplarınız, sosyal medya uygulamalarınız, kişi listeniz, yazışmalarınız, fotoğraflar… Bu denli geniş kapsamlı bir veri yükünün güvenliği önemli. Asla geri plana itilmemeli. Atılması gereken temel adım ise güvenliği üst seviyede tutmak.

Android’de telefonun herhangi bir şifre gerekmeksizin açılması opsiyonu da var, çizilen desenlerle, uzunca şifrelerle açılan ekranlar da. Tercihiniz elbette ‘b’ şıkkı olmalı. Yüz tanıma ve parmak izi okuyucusu da dahil olmak üzere tüm güvenlik adımlarınızı devreye almalısınız. Bunun için de cihazınızdaki ilgili özellikleri aktif etmeniz ve prosedürleri tamamlamanız (parmak izinizi okutmak, vb.) yeterli.

Pil çabuk bitiyor

Pili en çok etkileyen noktalardan biri ekran parlaklığı. Cihazınızın sahip olduğu sensör, etrafındaki ışığa duyarlı olarak ekran parlaklığını ayarlayabilmektedir. Ancak çoğu kullanıcı ekran parlaklığını belirli bir düzeyde tutmakta ve bu nedenle çok aydınlık yerlerde bile gereğinden fazla “parlak” bir kullanım gerçekleştirmektedir. Bunun önüne geçmek ve efektif bir ekran kullanımı için yapmanız gereken tek şey ise “otomatik” parlaklığı açmanız. Böylece pilden tasarruf edebilirsiniz. Aynı şekilde parlaklığı çok düşük seviyeye çekmek de pil ömrünü arttıran önemli faktörlerden biridir.

Gerekli ayarlara erişim için: Ayarlar > Parlaklık yolunu izleyebilirsiniz.

Kamerada odaklama sorunu var

En kolay, fakat en etkili ipucuyla başlamak istiyoruz. Geleneksel odaklanma sistemlerinden bildiğiniz üzere, kameranızı odaklamak istediğiniz noktaya odaklarsınız. Sonrasında yaşayacağınız bir titreşim ya da hareket, odağınızın bozulmasına sebep olur. Bu sebepten dolayı nice fotoğrafları çekebilmenin tam bir işkenceye döndüğünü biliyoruz. Bunun çözümü olarak, iPhone’larda kamera odağını bir hedefe sabitlemek ona kilitlenmek mümkündür. Kameranın odaklanmasını istediğiniz noktaya parmağınızla basarak, odak ayarını o noktaya kilitleyebilirsiniz.

El feneri kendiliğinden açılıyor

Eğer telefonunuzda el fenerinin kendiliğinden açılması sorunu yaşıyorsanız, yani telefonunuz cebinizdeyken el feneri birden açılıyor ve bu şekilde uzun süre açık kalıyor ise dokunmadan uyanma özelliğini kapatmanızda fayda var. iPhone model telefonunuzda dokunmadan uyanma özelliğini kapatmak için ilk olarak yapmanız gereken Ayarlar > Genel > Erişilebilirlik > Kapat yolunu izlemeniz ve hemen sonra burada yer alan “Uyanmak İçin Dokunma” seçeneğini pasif hale getirebilirsiniz. Diğer yandan başka bir çözüm yolu da eğer telefonununuz cevizindeyken aniden el feneri açılıyorsa belirli aralıklarla Siri ile iletişime geçebilir ve LED ışığın açıldığını düşündüğünüz anlarda Siri’ye “Hey Siri, el fenerini kapat!” komutunu iletebilirsiniz.

Wi-Fi ağına bağlanmıyor

Doğru parolayı girseniz bile “ağa katılamadı” veya “parola doğru değil” iletisini alabilirsiniz. Tüm aygıtlarınızı yeniden başlatıp parolanızı tekrar girmeyi deneyin. Ağ Ayarlarınızı sıfırlayın: Ayarlar > Genel > Sıfırla > Ağ Ayarlarını Sıfırla’ya dokunun. Bu işlem, daha önce kullandığınız Wi-Fi ağlarını, parolalarını, hücresel ayarları ve VPN ile APN ayarlarını da sıfırlar.

Depolama alanı uyarısı alıyorum

Akıllı telefonunuzu biraz güncelleyip sonuçlarına bayılabilirsiniz. Gereksiz her şey bir yük ve özellikle 32 GB depolama alanı gibi potansiyel tehditlerde tek bir video bile ciddi seviyede performansa etki edebiliyor. Bu nedenle gereksiz videolar başta olmak üzere fotoğraf ve ses dosyalarınıza göz atın, ihtiyaç duymadıklarınızı kaldırın.

Uygulamaların hem kullanım hem de sistemin harcayacağı efor açısından taşıdığı önem büyük. Bu kapsamda mobil uygulamalarınızı gözden geçirmeye ne dersiniz? Aylardır oynamadığınız oyun, aslında sisteminizin hızını saliselerle de olsa düşürebiliyor, gerek var mı? Yapmanız gereken tek şey ‘sil’ demek.

Android için

Pil çabuk bitiyor

Tüm Android telefonlarda güç tasarrufu modları mevcut. Bu ayarları görmek için çoğu telefonda batarya menüsüne gidin (genellikle Ayarlar> Batarya). Örneğin Samsung, ekran parlaklığını azaltan ve CPU’yu yavaşlatan düzenli bir güç tasarrufu modu sunuyor, ardından cihazı birkaç temel uygulamayla sınırlayan ultra güç tasarrufu da var. Bu kesinlikle ayarlamanız gereken bir şey.

Uygulamalar yavaş açılıyor

En popüler uygulamalardan bazıları, sınırlı RAM ve giriş seviyesi CPU’ları olan düşük güç tüketen telefonlara yönelik küçük sürümlere sahipler. Daha az veri, daha az kaynak kullanıyorlar ve daha az güç tüketiyorlar.

Denenebilecek bu tarz uygulamalar arasında; Facebook Lite, Google Maps Go, Facebook Messenger Lite, Opera Mini, Skype Lite ve Files Go var.

Bulanık fotoğraflar

Pek çok akıllı telefon kullanıcısının ihmal ettiği en önemli ve temel detay, hiç şüphesiz ki kamera lensinin temizliğidir. Kamera lensini koruyan koruyucu cam, parmak izi, ortam kiri, toz ve yağdan kolaylıkla etkilenir ve kirlenir. Eğer düzenli olarak kamera lensinizi temizlemezseniz, bir müddet sonra fotoğraflarınızın daha bulanık çıktığını fark edeceksiniz. Kamera arızası olduğunu düşünmeden önce, yumuşak bir gözlük silme beziyle kameranızı silmenizi öneriyoruz.

İnternet paketi çabuk bitiyor

Mobil operatörlerin sunduğu paketlerin aşılması sorunu ülkemizde son derece yaygın ve bu yüzden Sistem Ayarları’nıdaki veri kullanım menüsü, sık kullandığınız bir alan olmalı. Burada plan sıfırlama tarihinizi belirleyip kullanım detaylarınızı görebilir, hatta belli bir veri kullanımından sonra mobil interneti otomatik olarak devre dışı bırakabilirsiniz.

Mobil veri 4G’yi de açarsanız tabiri caizse cihazın veri paketini su gibi içiliyor. Bu konuda verimli enerji tüketimi için mükemmel bir yöntem var. Eğer internete bağlı kalmanız gerekiyorsa 4G’yi kapatarak 3G’yi kullanabilirsiniz. Daha az veri tüketir.

Parlak fotoğraflara dur deyin

Çoğu durumda flaş kullanmak, fotoğrafınızı olumsuz yönde etkileyecektir. Eğer mecbur değilseniz, flaş kullanmaktan kaçınmanızı ve mevcut aydınlatmayı efektif biçimde kullanmanızı öneriyoruz. Öte yandan bazı kullanıcılar flaş ışığının üzerini kâğıtla kapatarak, ani parlamayı engellemeyi denemekteler. Arzu edersiniz, siz de bunu uygulayabilirsiniz.

Çok fazla bildirim geliyor, ne yapmalıyım?

Bazı uygulamalar yeni verilerde sizi uyarmak için bildirim servisini kullanır. Anında mesajlaşma uygulamaları gibi yoğun bildirim kullanan uygulamalar konforunuzu etkiler. Bu açıdan gerekli görmediğiniz uygulamaların bildirimlerini, Bildirim Merkezi’nden devre dışı bırakabilirsiniz.

Gerekli ayarlara erişim için: Ayarlar>Bildirimler

Bilgisayarım cihazımı tanımıyor

Verileri microSD’ye taşıyamıyorum

Cihazlarda depolama alanının dolmaya yakın olmasının beraberinde getirdiği yavaşlama ve düşük stabilite sorunları son derece yaygın. Bu kapsamda iyi bir adım olarak akıllı telefonunuzdaki uygulamaları microSD’ye taşımak istiyorsanız ManageApps, sorunsuz bir tercih. Sadece taşıma değil backup özelliği de sunan uygulama ile ayrıca uygulamaların tükettiği veriyi, pili ve kullandığı depolama alanını detaylar eşliğinde görüyorsunuz. Arayüzün temizlenmesi gibi bir dizi ek özellik de sunan ManageApps, ücretsiz olarak birçok farklı özellik sunan, oldukça ideal bir yönetim uygulaması.

Wi-Fi bağlantısını her zaman açık tutmalı mıyım?

Akıllı telefonunuzla Wi-Fi’ı olan herhangi bir yerden internete kolayca bağlanabilirsiniz. Ancak Wi-Fi’ı sürekli olarak açık tutmak, devamlı olarak bağlantı noktalarını aramasına neden olur. Özellikle yolda giderken telefon bağlantı noktalarını tarayıp durur. Bu da aygıtın boş yere efor ve enerji harcamasına sebep olur. Bu yüzden Wi-Fi’yı gerektiği zaman açmak en iyi çözüm.

Ekranım gözümü yoruyor, ne yapmalıyım?

Bir iPhone kullanıcısıysanız, Apple yapabileceğiniz şeyleri çok sınırlandırdığı için bu bölümü atlayabilirsiniz. Ancak Android telefon kullanıyorsanız, bu büyük olasılıkla size yardımcı olacaktır. Çok yüksek çözünürlüklü ekrana sahip bazı telefonların, tam piksel sayısını her zaman kullanması gerekmez. Ayarlar menüsünün Ekran bölümüne gidin ve çözünürlükle ilgili bir giriş bölümü olabilir.

Özel çözünürlük modları, telefonun ekran çözünürlüğü düşük gibi davranmasını sağlar, bu da özellikle oyunlar veya görsel olarak yoğun uygulamalar da dahil olmak üzere gözü daha az yoracaktır.

Android performansını artıran 2 uygulama

RAM Cleanup

Daha fazla pil tasarrufu ve CPU’nun soğutulması ile cihazınızı hızlandırmak için belleği (RAM) boşaltmayı deneyebilirsiniz. Bunun için özel olarak geliştirilmiş RAM Cleanup çok basit bir kullanım prensibine sahip. Cihazınızın daha hızlı çalışmasına yardım ediyor.

Ücretsiz

Fast Optimizer

Ön belleğin temizlenmesi, Android cihazlarda gözle görülür performans artışı sağlayabilir. Fast Optimizer, genel itibarıyla işlemci hızını artırıyor, pilin şarj dayanıklılık süresini az da olsa artırıyor ve gereksiz dosyalar tarafından boğulan depolama sistemini rahatlatıyor.

Ücretsiz

İpucu:

Bluetooth, kablosuz kulaklıklarla konuşmak için yararlı. Ayrıca müzik dinlenebiliyor, iOS ve Android’de veri transferi yapılabiliyor. Ancak ne için kullanırsanız kullanın, Bluetooth’un veri aktarımı pili hızla tüketir ve genel olarak açık kalması şarjı azaltır. Pilin ömrünü biraz daha uzun tutmak için Bluetooth’u sadece gerekli olduğu zamanlarda açmanız yararlı olacaktır.


Android cihaz kullanımı keyiflidir, ancak deneyimin ne kadar iyi olacağına dair çizilecek sınırları belirleyecek olan sizlersiniz.


 

Exit mobile version