Akıllı Telefonlar İçin Profesyonel Fotoğrafçılık Tavsiyeleri

man taking photo with camera - my hobby vector illustration

Yeni nesil mobil fotoğrafçılık rahatlık ve konforun çok ötesinde avantajlar sunuyor. Akıllı telefonların fotoğrafçılıkta devrim yaratan yetenekleri, koşullar ne olursa olsun profesyonel kalitede portre veya manzara fotoğrafları yakalamanıza imkan tanıyor. Bu sayede birçok usta fotoğrafçı, kamerasını cebinde taşırken tüm avantajları da tek bir kareye sığdırıyor.

Güncel akıllı telefon modellerinin kamera yetenekleriyle eşsiz anlar kurgulamak, fotoğraflarınıza istediğiniz yorumu yansıtmak hiç olmadığı kadar kolay ve eğlenceli. Bir fikir ve küçük ipuçlarıyla nefes kesen görüntüler yakalamak tahmin edildiğinden çok daha kolay. Biraz ışıkla oynamak, doğru yerde konumlanmak veya yerinde bir yakınlaştırma yapmak şahane fotoğraflar yakalamak için yeterli.

Portreler çekmek

Bir model / konu çekerken, ışığa ve gölgeye dikkat etmek önemlidir. Kamera, fotoğraf aracı olarak genel görüntü kalitesinden sorumluyken, nihai görüntüden “biz” sorumluyuz. Işığı, konuyu veya kendinizi hareket ettirerek ışığı kontrol edebilirsiniz. Portre modunun kullanılması yakın mesafedeki nesnelerin otomatik olarak bulanıklaşmasına neden olur. Kamera, arka planı mutlak hassasiyetle doğal olarak bulanıklaştırmak için mesafe ve derinlik bilgilerine erişir ve sonuçta profesyonel bir kamerada çekilmiş gibi görünen bir fotoğraf sunar.

En iyi manzara çekimleri

Manzara fotoğrafçılığını anlamanın ilk adımı ‘üçte bir kuralı’nı öğrenmektir. Bu noktada yeni modellerin çoğunda çekim yaparken ekranda daha iyi bir kompozisyon yapmanıza yardımcı olacak ‘yardımcı bir ızgara’ özelliği var. Bu özellik kullanılırken ekranda çizgiler belirir ve bu sayede “altın oran” olarak da bilinen kuralı kullanarak dengeli ve estetik fotoğraflar çekebilirsiniz.

ISO, enstantane hızı, beyaz dengesi, netleme ve genel pozlama parlaklığı üzerinde kontrol sağlayan modlar da manzara çekimlerini geliştirir. Yine üst segment modellerde normal Jpeg dosya biçiminde veya RAW DNG biçiminde kayıt yapmak için kullanılabilir. RAW dosyaları sıkıştırılmamış bir dosyada çok daha fazla veri kaydeder ve bazen yararlı olsa da aşırı düşük ışıklı ortamlarda JPEG’ler kullanılabilir.

Yakınlaştırmada uzman

Yakınlaştırma yeteneklerinde ustalaşmak için, yakınlaştırmanın daha az ışık almaya neden olacağını ve büyütme arttıkça titremenin artacağını unutmamak gerekir. Dahili görüntü sabitlemesi olsa bile, cihazı mümkün olduğu kadar sabit tutmak için iyi bir çekim tekniğine ihtiyaç duyduğunuzda sabit tutmak o kadar kolay olmayacak. Küçük bir portatif tripod faydalı olsa da her zaman taşımak mümkün olmuyor, bu nedenle bir yüzeye yaslanmak ve cihazı dirseklerinizle birlikte tutmak daha iyi sonuçlar konusunda size yardımcı olacaktır.

Gece modu ve düşük ışık

Çoğu fotoğrafçının en önem verdiği özelliklerinden ikisi, özneleri arka plandan ayırma ve düşük ışıkta iyi çekim yapma gereksinimidir. Düşük ışıkta çekim yapmak, fotoğraf makinelerinde olduğu gibi kameranın yeteneklerine de bağlıdır. Artık çoğu üst seviye model düşük ışıkta çok iyi işler çıkarıyor. Düşük ışıkta çekim yaparken daha yüksek performans elde etmek için yüksek ISO ve yüksek enstantane hızlarını seçmenizi mümkün kılıyorlar. Tripod kullanmadan çekim yapıyorsanız düşük ışıkta düşük hızlardan kaçınmak önceliklidir. Bu, sabit bir çekim sağlar ve aynı zamanda gerçekleşebilecek herhangi bir hareketi dondurmanızı da sağlar.

Doğrudan güneş ışığında fotoğraf

Çoğu akıllı telefon kamerası, pozları daha parlak kaydetmeyi amaçlar. Bu nedenle güneş ışığında çekim yapıyorsanız, ilk yapacağınız pozlamayı azaltmak, HDR modunu açmak veya AI otomatik modunu etkinleştirmek. Bu, hem vurgu hem de gölge aralığında yakalanacak çok daha fazla bilgi sağlayacak ve resme daha fazla derinlik ve dinamik aralık sağlayacaktır.

Belirli HDR modunu kullanmak, geçmişte çekime değmeyeceğini düşündüğünüz süper zor durumlarda çekim yaparken dahi kameranın size tam dinamik aralıklar vermesini sağlar. Güçlü özelliklere sahip olan akıllı telefonlar neredeyse tüm aydınlatma koşullarında harika görüntüler kaydedebilir; bu, bazı profesyonel kameralar hakkında dahi söyleyemeyeceğimiz bir özellik.

Newtech öneriyor

Huawei P30 Pro

Leica Quad Kamera Sistemi, 50X dijital zoom, 5X optik zum, HUAWEI SuperSpectrum sensör, gece modu, çift görüntülü video ve makro fotoğrafçılık özelliklerine sahip Huawei P30 Pro’nun kamera yetenekleri, kendi alanında lider konumda.

Bu uygulamaları deneyin

Process

Herhangi bir fotoğraf düzenleme uygulamasını kullanıyorsanız alışık olduğunuz birçok şeyi görebilirsiniz. Araçlar, sekmeler ve diğer form faktörlerin çoğu birbirine benziyordur. Ancak Process’te sıra dışı şeyler söz konusu. Sadece birkaç saniye içinde bulanıklık, parlaklık, kontrast, eğriler ve bunun gibi ayarlamaların çok iyi şekilde gerçekleştirilmesine tanıklık edeceğiniz uygulamanın manuel ayar opsiyonu da harikulade.

Photo Forge 2

Photoshop benzeri bir uygulama arıyorsanız Photo Forge muhteşem bir seçim. Mobil haldeyken çektiği fotoğraflarında hızlı düzenlemelere ihtiyaç duyan profesyonel fotoğrafçılar arasında maksimum düzeyde popüler olduğunu da belirtelim. Uygulama renk dengesi, eğriler, kontrastlar ve tipik fotoğraf ayarlamaları için ideal. Instagram tarzı efektleri, özel lens efektleri ile profesyonel ekipmanların bir nevi taklidini çok iyi şekilde sunar.

SnapSeed

Yüzlerce fotoğraf işleme/editleme/düzenleme uygulaması bulmak mümkün. Bunlar arasında ciddi anlamda çok yetenekli uygulamalar mevcut olsa da, tüm bu uygulamaların yeteneklerine aynı anda sahip olabilen çok az uygulama bulunuyor. Bu uygulamalardan biri de Snapseed! Snapseed ile fotoğraflarınızı kırpabilir, düzenleyebilir, temel ve ileri düzey renk ve efekt işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Çoğu fotoğrafçının en önem verdiği özelliklerinden ikisi, özneleri arka plandan ayırma ve düşük ışıkta iyi çekim yapma gereksinimidir.


 

Exit mobile version