Akıllı Telefonlar İçin En İyi AR Uygulamaları

Artırılmış gerçeklik (AR) uzun zamandır vahşi, fütüristik bir kavram gibi görünüyordu, ancak teknoloji yıllardır mevcut. AR, bilgisayarla oluşturulan görüntüleri gerçeğe göre en üst düzeye çıkarıyor, böylece gerçek dünyayı güçlendiren birleşik bir görünüm yaratıyor. AR uygulamaları, interaktif haritalar ve sanal gösteri salonlarından  çok oyunculu çarpışmalara kadar geniş bir yelpaze oluşturuyor. Gittikçe daha fazla ARKit uygulaması Apple’ın iOS’unda kullanıma sunulurken, Google, Project Tango’yu öldürdü, Android’de ise ARCore, AR’nin geleceği olacak.
Arttırılmış gerçeklik uygulamalarının mevcut seçimi farklıdır. İster iOS ister Android uygulamalarını arıyor olun, mevcut en iyi AR uygulamaları için size önerilerimiz şunlardır.

SketchAr


Android ve iOS, ücretsiz
Herkesin içinde azda olsa bir sanatçılık vardır, ama herkesin oturup saatlerce çizim yapmak için zamanı yoktur. Neden biraz hile yapmıyoruz? SketchAR esasen AR izleme aracıdır – bir parça kağıda birkaç daire çizin ve bir eskizi seçin, SketchAR bu görüntüyü kağıda yansıtacak ve onu izlemenizi sağlayacaktır. Çizgileri mükemmel bir şekilde eşleştirmeye çalışmanızdan dolayı tam olarak izlenemiyorlar, ancak belirli çizim tekniklerini uygulamak istiyorsanız çok iyi çalışıyor. Bu biraz garip olabilir – bir elinde bir telefon tutarak ve diğeri ile çizim yapmak tam olarak doğal bir pozisyon değil – ama denemeye değer.
Çoğu ARCore özellikli telefonlarda küçük kağıt parçaları ile çalışır. Android, iOS ve Microsoft’un HoloLens başlığı için hazırdır.

Mondly


Android ve iOS, ücretsiz
Yeni bir dil öğrenmek istiyor, ancak asla zamanınız olmuyor mu? Mondly, yeni bir dil öğrenmenin en iyi yollarından biridir ve telefonunuzda bulunduğundan, hareket halindeyken bile öğrenebilirsiniz. Kullanıcıların öğrenmelerini sağlamak için 33 farklı dil seçeneği ve günlük alıştırmalarla, hiç zaman kaybetmeden farklı bir dilde sohbet edebileceksiniz.
Mondly, yeni teknolojiyi benimseme konusunda yavaş değil. Gear VR için uygulamanın bir VR sürümü var – ve bu daha heyecan verici – AR uygulaması ana uygulamaya dahil edildi. AR düğmesine dokunun, düz bir yüzey bulmanızı isteyecektir. Bu tespit edildikten sonra, uygulama sizden AR öğretmeninizi indirmenizi ister. Daha sonra dersiniz başlayacak ve öğretmen söz konusu kelimelere bir örnek vererek bir bellek yardımı yapacaktır. Her gün uğraştığınız bir şey olmasa da, Mondly’nin AR tarafı, dil öğrenme deneyiminizi sarsacak eğlenceli küçük bir eklentidir. Mondly’in AR’si şu anda yalnızca uygulamanın Android sürümünde kullanılabilmektedir, ancak şirket iOS sürümünün çok yakında yayınlanacağını ve çalışacağını taahhüt etti.

 Pokémon Go


Android ve iOS, ücretsiz
Herkesin dikkatini hızla çeken ve dışarı çıkıp etrafta dolaşmalarını ve Pokémon’u yakalamalarını sağlayan Niantic’in Pokémon Go’sundan bahsetmeksizin, en iyi AR uygulamalarının bir listesi oluşturulamaz. Oyun, akıllı telefon kameranızı gerçek dünyada Pokémon’u göstermek için kullanırken, konumunuzu işaretlemek ve oyun içi avatarınızı taşımak için GPS’i kullanıyor. Oyunun çökmemesi veya donmaması koşuluyla, çoğunlukla çalışır. İlk başladığınızda çok fazla talimat yok, ya da vahşi Pokémon’un etrafındaki renkli halkalar gibi oyun mekaniği ile ilgili bilgiler yok, fakat ne yapılması gerektiğine karar vermek, internetin doğası gereği bu kadar zor değil.
Bir başka Niantic yaratımı olan Ingress’in oyuncuları, geliştiricinin iki oyunu arasında, Pokerstops olarak işaretlenen yerler ve spor salonlarına kadar pek çok benzerlik göreceklerdir. Şimdiye kadar oyun birden fazla güncelleme aldı ve yüzlerce yeni Pokémon eklendi. Niantic, oyunun performansını iyileştirmek ve yeni özellikler eklemek için güncellemeye devam edecek gibi görünüyor. Bu yüzden Pokémon Go’nun uzun vadede iyi bir şeyler yapmasını bekliyoruz.

Ink Hunter


Android ve iOS, ücretsiz
Ink Hunter, bir dövme yapmaya ve nereye yapacağınıza karar verdiğinizde kullanmanız gereken bir uygulama. Uygulama, kendi tasarımlarınızın yanı sıra, önceden hazırlanmış dövmeler denemenizi de sağlıyor ve onlar vücudun herhangi bir bölümüne istediğiniz herhangi bir pozisyonda yerleştiriliyor. Kamerayı kullanarak vücuda yerleştirilen dövmeler, gerçek hayatta olduğu gibi (gerçekte iğnenin altına girmeden) görünecek ve hepsi uygulama içi editör sayesinde olacak ve Ink Hunter’ın dövme yapmasına olanak tanıyacak. Uygulama daha önce sadece siyah-beyaz dövmeleri desteklerdi, ancak en son güncellemesi ile renkli dövmeler için de destek eklendi. Bu, tasarımın kalıcı hale gelmeden önce nasıl görüneceğine dair daha iyi bir resim elde edebileceğiniz anlamına geliyor.

WallaMe


Android ve iOS, ücretsiz
WallaMe, dünyanın her tarafında çeşitli yerlerde, sadece WallaMe uygulamasını kullanan diğer kişiler tarafından okunabilecek gizli mesajlar bırakmanızı sağlar. Uygulamayı kullanırken, yakındaki bir duvarın, caddenin veya işaretin resmini çekebilir, ardından kendi özel mesajlarınızı oluşturmak için uygulama içi çizim ve boyama araçlarını kullanabilirsiniz. Ayrıca, aslında orada olduğunuzu kanıtlamak için seçtiğiniz alanlara resimler de ekleyebilirsiniz. Artırılmış gerçeklik gerçekten gizli bir mesajı olan bir konumda olduğunuzda devreye girer, ancak yalnızca WallaMe ve cihazınızın kamerası kullanılarak bulunabilir. Mesajlar da özel yapılabilir, böylece sadece uygulamayı kullanan arkadaşlar onları görebilir veya herkesin keşfetmesi için herkese açık hale getirilebilir.
WallaMe’nin en büyük gücü de bir şekilde ona karşı çalışıyor. Uygulamanın varlığından haberdar olmayan veya düzenli olarak kullanmayanlar, başkaları tarafından oluşturulan akıllı mesajları asla göremeyebilir. Ancak uygulamanın hayranları, ayrıcalıklılık hissini korumak için bu şekilde olmasını isteyebilirler.

Google Translate


Android ve iOS, ücretsiz
Google Translate kesinlikle bir AR uygulaması değil, ancak metni çevirmek için son derece kullanışlı bir AR özelliğine sahip. Bu özellik, uygulamanın kamera modunun bir parçası. Anlamadığınız bir metnin fotoğrafını yapıştırmanız yeterlidir. Uygulama, fotoğrafınızdaki metni gerçek zamanlı olarak çevirir. Wi-Fi’ye bağlandığında, uygulama çok sayıda dili desteklemektedir, ancak kullanıcılar çevrimdışıyken veya hücresel bağlantı olmadan anında çeviri özelliğini kullanmaya devam etmek istiyorlarsa bir dizi dil paketini de indirebilirler. Bir dahaki sefere akıcı olmadığınız bir dile sahip bir ülkeye seyahat ettiğinizde, Google Translate sizin en iyi arkadaşınız ve garip bir ülkede kaybolmanızı engelleyen tek şey olabilir.

Amikasa


iOS, ücretsiz
Amikasa, bir mobilya parçası satın almadan önce, odanızı şekillendirmenize ve istediğiniz düzeni belirlemenize yardımcı olur. iPhone veya iPad’in kamerasını kullanarak, yatak odanız, mutfak, çalışma ofisi veya hazırlamaya karar verdiğiniz başka bir odada kolayca dolaşabilir ve nasıl göründüklerini görmek ya da ideal yerleşimlerini keşfetmek için çeşitli öğelerin 3D modellerini yerleştirebilirsiniz. Bu, rengi değiştirebilme yeteneğini de içerir, çünkü belki bir kiraz kırmızısı sandalye odaya şeftaliden daha iyi gelir. Uygulama, Amikasa’yı kullanırken satın alabileceğiniz marka öğelerini kullanır ve kendi stilinizden hiç emin değilseniz, artırılmış odalarınızı uygulama boyunca arkadaşlarınız ve ailenizle paylaşılabilirsiniz. En son güncellemede, daha fazla mutfak armatürleri, dolaplar, brülörler ve duvar kağıtları ekleyerek, mükemmel odanızı tasarlamanız için size daha fazla seçenek sunuluyor.
Maalesef henüz bir Android sürümü mevcut değil, ancak IKEA Katalog ve Overstock uygulamaları benzer işlevler sunabilir.

Just a Line


Android, ücretsiz
Sadece AR’da eğlenen bağımsız geliştiriciler değil,  Google da eğleniyor. Just a Line, Google’ın AR Deneyleri projesinin en önemli özelliklerinden biridir ve basit bir yapıdayken, AR’ın potansiyel olarak neler yapabileceğini görmek için harika bir başlangıç noktasıdır. Uygulamayı önyükleyin, önünüzdeki alanı kalibre etmek biraz zaman alacaktır. Bittiğinde, istediğiniz şeyi çizebilmek için parmağınızı ekranda tutun. İşiniz bittiğinde taktir etmek için bir adım geri atın. Ardından, etrafında bir adım atın ve tam 3D alanında onu taktir edin, çünkü uzayda tam olarak 3 boyutlu bir noktada işlendi. Bu gerçekten eğlenceli bir teknoloji ve şu an mevcut. Sonuçları değiştirebilir, hareket ettikçe çizgiler uzayabilir. Özellikle düşündürücü değil ve havada çizim yapmanın çok fazla faydası yoktur – ancak oynamak eğlencelidir ve hatta arkadaşlarınızla paylaşmak için kısa videolar çekebilirsiniz.

Ingress


iOS ve Android, ücretsiz
Ingress, Google’ın AR oyun pazarına ilk girişi oldu ve şimdiye kadar gördüğümüz en yaratıcı AR uygulamalarından biri. Oyun, oyuncuları iki gruba (Aydınlanmış ve Direniş) bölen ve tepenin kralı dev bir oyunda sanal bölgelerin kontrolü için savaşan bir MMO. Oyuncular etrafta dolaşarak Egzotik Madde (XM) adlı bir materyal kazanırlar ve bu XM’yi sanal portalları ele geçirmek için kullanabilirler. Üç ya da daha fazla portal her iki takım tarafından ele alındığında, portallar arasındaki alanın kontrolünü ele geçirirler. Bilim kurguyu temel alan ve sürekli açık bir anlatımla desteklenirken, her türlü AR uygulamasının listedeki en kapsamlı sosyal deneyimini sunan kapsamlı bir strateji oyunudur. Ingress başlangıçta Niantic tarafından Android’e özgü  bir oyun olarak geliştirildi, ancak şimdi iOS’ta da alabilirsiniz.

Genesis Augmented Reality


iOS ve Android, ücretsiz
Hiç, bir masanın üzerine bir parça kâğıdı ters yüz olarak yapıştırıp, içerdeki canavarın diğer canavarlarla karşılaşmasını seyretmeyi dilediniz mi? Evet, aslında Yu-Gi-Oh’u tanımlıyoruz! orada, ama aynı zamanda Genesis Augmented Reality’yi de açıklıyoruz. Kickstarter’daki tüm zamanların en büyük başarılarından biri olan Genesis Augmented Reality size, “Riftlord”’un ayakkabılarını giydirir. Riftlord, lekelenmiş karanlık varlıkların yenilmesi için güçlü varlıkları çağrıştırarak Rharkon’un kötü etkisini sona erdirmek için Genesis’in yetkileriyle donatılmış bir fanidir.
Maalesef henüz geliştirilmenin erken bir aşamasındadır, bu nedenle henüz tam bir deneyim elde edemeyeceksiniz – ancak şu anda bir eğitim mevcuttur ve yalnızca kahramanınızı oluşturmak için özel bir AR çapa yazdırmayı gerektirir. Geliştiriciler, çok oyunculu ve işbirlikçi modları ile planlanan oldukça geniş bir oyun planına sahipler ve tam oyunu oynamak için kahramanlar satın almanız gerekse de, yine de oldukça havalı küçük bir teknoloji demosu bu. Özellikle de pek çok budalanın Yu-Gi-Oh hayalinin yaşama getirilmesini istediği için gerçekten doğrudur.

SpecTrek


Android, $2.5
SpecTrek esas olarak Ghostbusters’ı akıllı telefonunuzda hayata geçiren bir AR oyunudur – ama Dan Aykroyd’un tüm elektrikli süpürgeleri ve nezaket çizgileri olmadan. Oyun çevrenizdeki ortamı sanal öcülerle doldurur ve sizi avlanmaya ve onları telefonunuzla yakalamaya davet eder. Çevredeki alanın bir üst haritasını görüntülemek için telefonu düz tutun, onları izlemek için hayalet radarınızı kullanın ve ardından tarayıcı modunu açmak için dikey olarak tutun ve bunları akıllı telefonunuzun yerleşik kamerasıyla yakalayın. Oyun ayrıca istatistik, ödül, bölümler, kayıtlar ve diğer oyun içi özellikleri de sunuyor ve eşleştirilen animasyon hakkında yazılacak bir şey yoksa da, bir pazar günü öğleden sonra etrafta aylak aylak dolaşmaktan ve yerel parkta hayalet avlamaktan daha az cazip can sıkıntısını giderme yolları var.
İstenilen fiyatı hemen vermek istemezseniz, biraz farklı deneyim sunan, SpecTrek Light adlı uygulamanın ücretsiz bir sürümü de var.

Zombies Go!


iOS, ücretsiz
Walking Dead hala popüler bir televizyon programı ve çizgi romandır ve bazen zombi kıyametinde başınızdan neler geçebileceğini düşünürsünüz. Zombies Go, bu özel düşünce için size belirli cevaplar vermez, ancak dışarıda yürürken, otobüs beklerken veya alışveriş yaparken bile zombilere karşı savaşmanıza izin verir. “Zombies Go” isminin Pokémon Go’nunkine benzediğini fark etmiş olabilirsiniz ve bazı benzerlikler beklemek tamamen yanlış olmaz – çoğunlukla, telefonunuzu tutup bir yaratık görmek ve nasıl başa çıkacağınızı seçmek gibi. Yine de, ölümsüzlükle savaşmaktan sıkılırsanız, saldırıya uğramamak için oyunun güvenli modunu açabilirsiniz.


  Bu yazı, Appusers dergisinin Mayıs sayısından alınmıştır.

Exit mobile version