Akıllı Saat Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Günümüz teknolojisinde olmazsa olmazlarımız arasına giren akıllı saatler, nabız, kan basıncı, EKG gibi özelliklerle ilgisini üstüne çekiyor. Peki akıllı saat alırken nelere dikkat etmelisiniz?

Akıllı saat yaşantımızı düzenli kıldığı artık bir gerçek. Sürekli geliştirilen özellikleri sayesinde; sağlık verilerinden uyku düzenine, hava durumundan çevresel ölçümlere, müzik listelerinden mesajlara kadar her şeyi 7/24 öğrenebildiğimiz, erişebildiğimiz bir parçamız oldular adeta. Bir akıllı saat almaya karar verdiğimizde, yaşam tarzımızı destekleyecek bir ürün olması, mutluluğumuzu ve konforumuzu arttıracaktır.

Her Kullanışa Uygun

Sık sık seyahat eden, oldukça yoğun çalışan biriyseniz; size su içmeniz ya da masa başından kalkmanız gerektiği yönünde hatırlatmalar yapabilen fonksiyonel bir saat, yaşam konforunuzu arttıracaktır.

Seyahatlerde, uzun pil ömrü ve şarj imkanlarının önemi daha iyi anlaşılıyor. Akıllı saatler size özel uyku analizi yaparak, dinlenmenize, düzen kurmanıza da yardımcı olabilirler.

Spora çok düşkün olabilirsiniz… Doğa, açık hava sporları, salon sporları ya da yüzme… Akıllı saatlerin her spor dalına uygun geliştirilen fonksiyonları sayesinde, spor yaparken kendinizle yarışır; sağlık verilerinize göre sporun vücudunuza etkilerini takip edebilirsiniz.
Diyelim ki bir zirve yürüyüşü yapacaksınız, hava durumu, basınç ya da rota bilgilerini saatinizde görebilirsiniz.

Bir Akıllı Saat ile Yüzlerce Saatiniz Olur

Hemen hemen hepimizin birden fazla saati vardır. Kimi klasik, kimi spor, kimi analog, kimi dijital gibi… Ama hepsi bizim tarzımızı yansıtan saatlerdir. Ancak o saatler, sadece saatin kaç olduğunu gösteriyor. Akıllı saatlerle durum artık eskisinden çok farklı. Şayet farklı tarzları bir arada kullanabilen biriyseniz; saatinizin kadranını yüzlerce seçenek arasından kolaylıkla değiştirerek tarzınıza uygun saati hemen tasarlayabilirsiniz. İster spor, ister klasik, ister olabildiğine sade isterseniz de oldukça teknolojik görünümlü… Ayrıca ekranındaki arka planı değiştirerek tüm bu tarzlara uygun bir görünüm elde edebilirsiniz. Kısacası akıllı bir saat alırsanız yüzlerce saatiniz olur.

Tabii normal saati seçerken dikkat edilen ayrıntılar olduğu gibi akıllı saat alırken de özelliklerinin size uyacağı bir saati seçmeyi tercih edersiniz. Piyasada yer alan akıllı saatlerin bazıları sadece spor odaklı olabilirken; bazıları hem spor, hem mesajlaşma, hem sağlık, hem de arama cevaplama özellikleri sunabiliyor. Bu ve buna benzer birçok detay daha karşımıza çıkıyor. Gelin şimdi birlikte akıllı saat alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğiniz bir göz atalım.

1- Cep Telefonunuzla Uyumluluğu

Doğru cihaz seçmek düzgün çalışabilmeniz açısından oldukça önem taşıyor. Tercih edeceğiniz akıllı saatin doğru çalışabilmesi için, kullandığınız akıllı telefon ile aynı işletim sistemine sahip olması gerekiyor. Saat ve telefonunun uyumluluk açısından birbirlerini desteklemeleri, doğru bağlantı kurmanızı sağlıyor. Örneğin; bazı akıllı saat modelleri sadece Android ya da sadece iOS işletim sistemi ile uyumlu çalışabilirken; bazı akıllı saat modelleri hem Android, hem de iOS ile birlikte uyumlu olabiliyor. Bu doğrultuda dikkat etmeniz gereken ilk şey akıllı saat almadan önce telefonunuz ile uyumlu olup olmadığına bakmanız.

2- Ekran Özellikleri

Dikkat etmeniz gereken konulardan biri de akıllı saatinizin ekran özellikleri konusu. Akıllı saatlerde kullanılan birçok ekran teknolojisi bulunmakta. LCD, LED ya da AMOLED ekranlar bu teknolojilerden bazıları. Bu ekran çeşitlerinden bazıları daha az enerji harcayıp uzun süre çalışabiliyor. Bazıları ise geniş renk seçenekleri, yüksek kontrast oranlarıyla daha doygun ve zengin bir görünüm sağladığından; pil ömürleri birbirlerine kıyasla değişiklik gösterebiliyor. Bu nedenle ekran teknolojisiyle birlikte pil ömürleri de dikkate alınması gereken önemli konulardan bir tanesi haline geliyor. Uzun süreler kullanımınıza devam etmek istiyorsanız hibrit akıllı saatler sizin için daha doğru bir tercih olabilir. Çok parlak bir dokunmatik ekrana sahip olmayan hibrit akıllı saatler 4 günden 2 haftaya kadar doluluğunu sürdürebilen bir bataryaya sahip. Dolayısıyla akıllı saat alırken pil ömrünü ve ona bağlı olarak ihtiyacınız olan ekran modelinin özelliklerini düşünmeyi göz önünde bulundurmalısınız.

3- Farklı Tarzlarda Kullanılması

Günümüz teknolojisinin oldukça hızlı ilerlediği bugünlerde, bir üst model satışa sunulduğunda, sahip olduğumuz cihazlardan çok daha hızlı sıkılır hale geliyoruz. Böyle bir durum söz konusu olduğunda, kullandığımız cihazın kişiselleştirilebiliyor ve zevkimize göre değişiklikler yapılabiliyor olması, cihazımızı sıkılmadan daha uzun süreler kullanabileceğimiz anlamına geliyor. Her gün farklı bir saat taktığımız düşüncesi, saatinizin kullanım ömrünü uzatıyor. Akıllı saatinizi zevkiniz doğrultusunda klasik ya da sportif olarak kişiselleştirerek tarzınıza uygun bir hale getirebilir, kullanım sürenizi uzatabilirsiniz.

4- Uygulama Çeşitliliği

Akıllı saatiniz ile kullanabileceğiniz çok sayıda uygulama var. Bu uygulamaların bazıları ücretli bazıları ise ücretsiz olarak bize sunuluyor. Bu uygulamaları iOS ise App Store, Android ise Google Play Store’dan rahatlıkla indirebilirsiniz. Farklı uygulamalar ile akıllı telefon deneyimizi zenginleştirebilirsiniz. Bir kullanıcı olarak ihtiyaçlarınıza uygun özellikleri uygulamalar sayesinde akıllı saat ve telefonlarınıza entegre edebilirsiniz. Cihazınızı dilediğiniz gibi kişiselleştirebilirsiniz. Bu nedenle seçeceğiniz akıllı saatin, sadece akıllı saate özel kullanılabilecek uygulama mağazası genişliği de kullanıcılar için önem taşıyor.

Apple ve Samsung Uygulama Çeşitliliğinde Oldukça Önde

Apple’ın AppStore’u Samsung’un da Google Play Store’u kullanması; bu markaların saatlerinde indirebileceğiniz uygulamaların fazla olduğunu gösteriyor. Dilediğiniz uygulamayı bu marketleri kullanan akıllı saatlerinize indirerek eğlencenize eğlence katabilirsiniz.
Ancak Huawei için aynısını söylemek mümkün değil. Kendi işletim sistemi olan HarmonyOs’la gelen ilk akıllı saat olan Huawei GT 3 Pro’da AppGallery, diğer marketlere göre daha az gelişmiş olduğundan uygulama çeşitliliği konusunda onlardan biraz geride kalıyor. Bu da akıllı saat seçimlerinde kilit bir rol oynamakta…

5- Tüm Bildirimleri Alabileceğiniz Saat Seçimi Yapın

Birçok seçeneğe sahip olan akıllı saatleri incelediğimiz zaman, hemen hemen hepsinin titreşim ya da aydınlatma aracılığıyla gelen aramaları, ileti ve e-postaları bildirdiğini görüyoruz. Eğer bu çağrılar dışında, sosyal medya üzerinden de bildirim almak istiyorsanız, alacağınız akıllı saatin sosyal medya entregrasyonunun olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Sosyal medyadan gelen bildirim ve çağrıları anlık olarak görüntülemenizi sağlayacak birçok akıllı saat bulunuyor. Bu modeller uygulama kullanımı sayesinde bildirim avantajı sunuyor. Görüntülemek istediğiniz bildirimleri kişiselleştirme ayarları ile düzenlemenize olanak sağlıyor. Bir takım akıllı saatler siz uyurken uyku kaliteniz ve düzeniniz hakkında istatistikleri bile bildirim olarak gönderiyor.

6- Saklama Alanı Önemli

Akıllı telefonlarda olduğu gibi akıllı saatlerde de depolama özellikleri önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Eğer müzik dinlemeyi seviyor, fotoğraflarınızı ve videolarınızı daha erişilebilir olarak saatiniz üzerinde depolamak istiyorsanız; yüksek depolama alanına sahip akıllı saatleri seçmeniz sizin için avantaj olabilir.

7- Hareketlerinizi Ölçüyor

Şüphesiz ki akıllı saatlerin en önemli özelliklerinden biri sağlık asistanı olmaları. Hareketlerinizi tanımlama ve izleme özelliği, sağlığınızı takip edebilmenizin en keyifli yollarından biri. Uyku kalitenizi analiz edebilen, stres seviyenizi ölçümleyebilen, nabzınızın düzenini kontrol edebilen, günlük kaç kalori yaktığınızı hesaplayan bu akıllı cihazlar; tüm verilerinizi analiz ederek günlük, aylık ve yıllık istatistik kayıtları oluşturuyor. Özellikle sporla ilgileniyorsanız, spor takibi özelliği tam size göre. Bu durumda tercih edeceğiniz akıllı saatin, hangi spor türlerini desteklediğini ve suya dayanıklı olup olmadığını da göz önünde bulundurabilirsiniz.

8- Pil Ömrü

Ekran özelliklerinden bahsederken pil ömrünün önemine de değinmiştik. Cihazınızı gönül rahatlığıyla kullanmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken ana konulardan bir tanesi pil ömrüdür. Bu konuda fikir sahibi olmaya çalışırken; günlük kullanımınızda size en uzun süreyle eşlik edebilecek modelleri inceleyebilirsiniz. Günlük konuşma süreleriniz, gelen mesajların sıklığı, spor yapma süreleriniz gibi özellikler pil kullanımını oldukça etkiliyor. Bu nedenle size uygun saati seçerken pil ömrünün önemi artmış oluyor.

Apple Watch Pil Ömründe Geride

Pil ömründe örnek verebileceğimiz bazı saatler var. Bu saatler arasında yaptığımız karşılaştırmada; pazarın en çok tercih edilen akıllı saatlerinden birisi olan ve özellik açısından diğer saatlere göre geniş bir yelpazesi olan; Apple Watch Series 7’nin ortalama pil ömrünün diğer Apple Watch modellerinde olduğu gibi 18 saat olduğunu görüyoruz. Ancak Series 7’yi önceki modellerden ayıran bir özellik var: Yüzde 33 oranında daha hızlı şarj olması…

Burada pil ömrü açısından ön plana çıkan 2 akıllı saat bulunuyor. Birincisi Amazfit GTR 3… Amazfit GTR 3’te tipik kullanımda 7 günlük bir pil ömrü elde ediyorsunuz. Temel kullanımda ise akıllı saatin pil ömrü 21 güne kadar çıkabiliyor. Akıllı saat alımlarında ön plana çıkan özellik olan pil ömrünün iyi olmasını oldukça karşılayan cinsten…

Pil ömrü iyi olan diğer saate gelince; burada karşımıza Huawei’in yeni akıllı saati Huawei Watch 3 Pro çıkıyor. HarmonyOs kullanan ilk akıllı saat olan Watch 3 Pro ile aktif kullanımda 5 günlük; temel fonksiyonları kullandığınızda ise 21 güne kadar pil ömrü elde ediyorsunuz. Apple Watch ne kadar çok tercih edilen bir akıllı saat olsa da diğer saatlerin bu özellikleri onların satın alınabilirliğini biraz da olsa artırmış oluyor.

9- Ara Yüz Kullanımı

Ara yüz denildiğinde aslında telefonunuzun tasarım olarak ekranının görünümünü anlıyoruz. Yani her farklı akıllı saat, ekran görünümü olarak farklı farklı görünümlere sahip. Akıllı saatleri, klasik saatlerden ayıran en temel özellik olan ara yüz; farklı renkler ve stillerle çok sayıda kişiselleştirme avantajları sunuyor. Hatta bazı akıllı saatler, dokunmatik işlem yapmak yerine; döner bir çerçeve ile komut vermenize olanak sağlıyor. Bir akıllı saatte ekran görünümü olarak nasıl bir ara yüzü kendinize yakıştırdığınızı; internette çok sayıda farklı modelin görünümünü inceleyerek karar verebilirsiniz. Klasik saatlerde hep aynı görünüme sahip bir ekranla karşı karşıyayız. Oysa akıllı saatlerde ekran ara yüzünü değiştirerek sanki hep farklı saat takıyormuş gibi hissedebiliyoruz.

Günlük yaşantımızın iletişim ihtiyaçlarının çoğunu sağladığımız akıllı telefonlarımıza ve dokunmatik ekranlarına çok alıştık. Giyilebilir teknolojinin en şık ürünü olan akıllı saatler; geleneksel saat modellerine kıyasla, hayatın birçok farklı alanında yaşantımızı kolaylaştırıyor.

Exit mobile version