AirPlay 2 ile gelen yenilikler

Airplay 2

Birbirine entegre olan sistemler ve cihazlara her gün bir yenisi katılıyor. İnternet olanaklarının iyice ulaşılabilir olması ve yayılmasıyla beraber hayatımıza bir de nesnelerin interneti diye bir kavram girmiş oldu.

Günümüz teknolojisinin en önemli unsurlarından biri, birbirlerine kablosuz olarak bağlanabilen cihazlar. Kablosuz bağlantı teknolojisi; radyo frekanslarıyla çalışan stereo bluetooth kulaklıklardan tutunda, internet bağlantılı buzdolaplarına kadar artık hayatımızın her yerinde kendine etkin bir rol bulmuş durumda.

iOS 13 yenilikleriyle yolda

Ünlü Amerikan Apple firmasıda, yaşamımızda her şeyi iyice kolaylaştırmak adına yapılan inovasyon ve geliştirmelere oldukça katkıda bulunan bir şirket. Bu yazımızda Apple firmasının geliştirdiği kullanışlı bir özellik olan AirPlay’in güncel versiyonunun yeniliklerinden bahsedeceğiz.

Airplay 2
Airplay 2

Tüm dünyada oldukça geniş kitlelere hitap eden Apple’ın bir önceki mobil işletim sistemi iOS 11, 2017 yılında bir konferansta canlı yayında tanıtılmıştı. O günkü program kapsamında bazı yeni Mac bilgisayarları ile beraber Apple, HomePod hoparlörünü de görücüye çıkarmıştı. Bütün bu tanıtılan ürün ve yeniliklerle beraber Apple, AirPlay 2 adındaki yeni kablosuz protokolünü de güncellemişti.

Apple ekosisteminin çok sık kullanılan ve vazgeçilmez öğelerinden biri olan AirPlay 2, güncel versiyonu ile beraber bazı yeni özelliklere de kavuştu. AirPlay 2 ile birlikte Wi-Fi üzerinden diğer Apple cihazlarınıza kablosuz olarak resim gönderme veya video, data transferi gibi çeşitli işlemler yapabildiğiniz gibi artık Sonos benzeri desteklenen hoparlörlerle de evinizde kablosuz bir ses ağı kurmanız mümkün.

2004 yılında AirTunes ismi ile Apple ailesine dahil olan güncel adıyla AirPlay, kullanıcıların bir verici ve alıcı cihaz arasında, Wi-Fi ile birlikte kablosuz olarak ses ve video sinyallerini transfer etmelerini sağlayan bir sistem. AirPlay vasıtasıyla Apple cihazlarınızın arasında içerik paylaşımı yapabildiğiniz gibi istediğiniz bir cihazın ekran görüntüsünü de karşıdaki başka bir Apple cihazına yansıtabiliyorsunuz.

AirPlay ile alıcı cihazlara sinyal gönderebilen “verici” cihazlar olarak aşağıdakileri sayabilir ve kullanabiliriz. iTunes çalıştırabilen bilgisayarlar; iPhone, iPod ve iPad’ler gibi en az iOS 4.2 sürümü ve üzeri ile çalışan cihazlar, MacOS Mountain Leon ya da sonraki sürümleri kullanan Mac bilgisayarlar.

AirPlay’de sinyali alan “alıcı” cihazlar olarak da; AirPort Express router’ları, Apple TV’leri ve Apple HomePod hoparlörlerle beraber bazı desteklenen üçüncü parti hoparlörleri de sayabiliriz.

AirPlay’in kullanım mantığı esasında oldukça basit. iPhone ve iPod gibi küçük-mobil cihazlarda bulunan ya da kaydedilen içerikleri daha büyük cihazlarda ve ekranlarda oynatmak ve paylaşmak. Örneğin bir sunum gerçekleştirmeniz gerektiğinde, ya da ailecek eski tatil fotoğraflarınızı görüntülemek istediğinizde AirPlay size oldukça kolaylıklar sunan bir özellik. Müzik dinleme ritüellerinin de oldukça değiştiği günümüzde AirPlay herkesin olmazsa olmazlarından.

Airplay 2

AirPlay 2 neler yapabiliyor?

AirPlay 2 kısaca Apple Home Kit’in – çoklu oda fonksiyonu ile beraber- hoparlörlere bağlanmasını sağlıyor ve kullanıcılar, ellerindeki cihazlardan; evlerinde bulunan tüm hoparlörlere tek seferde ve kolaylıkla müzik yayını yapabiliyorlar.

AirPlay 2, hem iOS 11 ile hem de MacOS High Sierra ile çalışabildiği için, herhangi bir Apple mobil aygıtı ya da bilgisayarı kullanırken çalan müziğin tüm kontrolü elinizde oluyor. Aynı durum Apple TV ve Apple TV 4K cihazları için de geçerli.

2017’de tanıtılan TvOS 11, Apple TV’ nizi hem yayın yapabilen hem de yayın alabilen bir cihaza dönüştürüyor. Eğer Apple TV’nize bağlı geleneksel bir ses sisteminiz varsa, o da AirPlay ekosisteminizin bir parçası haline gelebiliyor. Ayrıca sisteminize bağlı olan hoparlörlerinizin AirPlay 2’yi direkt olarak desteklememesinin de bir önemi bulunmuyor.

Bu arada belirtmekte yarar var, AirPlay 2 maalesef 2011 öncesi cihazlarla kullanılamıyor.

Apple, gelecek aylarda ve yıllarda ürünlerinin AirPlay 2’yi desteklemesi beklenen bazı markalarla işbirliği yaptı. Bu markalar Bang&Olufsen, Beats, Bluesound, Bose, Bowers & Wilkins, Definitive Technology, Denon, Devialet, Libratone, Marantz, McIntosh, Naim ve Polk.

Tahmin de edebileceğiniz üzere AirPlay 2 desteği sunacak cihazların ve markaların isimleri bunlarla sınırlı kalmayacaktır. Üstelik pek çok varolan uygulamanında AirPlay 2 desteği için güncellemeler alacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Yazı: Can Genca

Exit mobile version