AI Dosyası Nedir? Nasıl Açılır?

Vektör görüntülere yönelik bir dosya formatı olan AI dosyası nedir? Bu yazıda AI formatını tüm ayrıntıları ile ele aldık.

AI Dosyası Nedir? Nasıl Açılır?

Grafik tasarımcıların çok yakından tanıdığı bir dosya uzantısı olan AI dosyası nedir? Bu alan hakkında hiçbir bilgisi olmayanların AI formatına yabancı olması son derece normaldir. Dolayısı ile söz konusu soruya cevap arayabilir.

Bilindiği üzere grafik tasarımcılar genellikle vektör görüntülerle çalışır. Dosyalar küçük olsa da görüntüler sınırsız olarak yeniden boyutlandırılabilir. Başta logo olmak üzere birçok çalışma için mükemmeldir.

AI dosyası, en yaygın vektör tabanlı görüntü formatlarındandır. Peki, bu format hangi programla ilişkili ve onu açmak için hangi program kullanılır? Bu rehberde cevap aradığınız tüm soruları ayrıntılı olarak cevaplayacağız.

AI Dosyası Nedir?

AI dosya formatı, profesyonel vektörler ve illüstrasyonlar oluşturmak için tasarım endüstrisinin önde gelen yazılımlarından bir tanesi olan Adobe Illustrator’ın tescilli formatıdır.

Bir vektör formatı olarak AI dosyalarında piksel söz konusu bile değildir. Bunun yerine AI formatlı çalışmalarda ne kadar değiştiği fark etmeksizin net kalacak görüntüler oluşturmak için çizgiler, şekiller, renkler kullanılır.

Piksel kullanan raster ya da bitmap görüntüler, orijinal boyutlarına göre çok fazla büyütüldüğünde bulanıklaşır. Keskinlikleri kaybolur, ortaya bulanık bir görsel çıkar.

AI Formatı Ne İçin Kullanılır?

Grafik tasarımcılar genellikle logo, simge, illüstrasyonlar, çizimler ve diğer dijital sanat eserleri yaratmak için AI formatını kullanır. AI formatına sahip dosyalar genellikle Adobe Illustrator kullanılarak oluşturulur. Illustrator kullanıcıları, çalışmalarını çoğunlukla AI formatında kaydetse de yazılım kullanıcılara diğer dosya formatlarında da kaydetme seçeneği sunar.

Grafik tasarımcılar, görüntü kalitesini korumak istediği çalışmaları genellikle AI formatında kaydeder. Birincil nedeni, bunun varsayılan seçenek olmasıdır ama bunun dışında SVG, EPS, PDF gibi diğer formatlarda da kaydedilmesi mümkündür. Tabii, Adobe Illustrator’da çalışıyorsanız dosyaları AI Formatında kaydetmek iyi bir fikirdir.

AI formatının tercih edilmesi durumunda tüm bilgi ve özellikler korunur, ilerleyen zamanda tekrar Illustrator’da açıldığında dosyadaki tüm verilere eksiksiz bir şekilde erişilebilir.

AI Dosyası Açma Adımları

Yukarıda yer alan birkaç basit adımı takip ettikten sonra AI dosyasının içinde ne olduğunu görebilirsiniz.

Exit mobile version