Microsoft’un Windows işletim sisteminde arka planda sessizce çok sayıda işlem çalışır. Bunların büyük bir kısmını nadiren görürsünüz. Görev Yöneticisi’nden işlemleri çok sık kontrol etmeyenler, bunların önemli bir kısmının ne işe yaradığı bilmez. Peki, bu işlemlerden biri olan Aggregator Host nedir?
Görev Yöneticisi’ndeki işlemlere göz atarken denk gelerek merak etme ihitmalinizin yüksek olduğu bu işlem hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizinle paylaşacağız.
Aggregator Host Nedir?
AggregatorHost.exe, arka planda sessizce çalışan bir Windows işlemidir. Genel kullanıma sunulmadan önce yaklaşan güncellemelerin test edildiği Windows Insider programının bir parçasıdır.
Bu işlemin birincil amacı, Windows Insider programına katılanlardan geri bildirim almak ve veri toplamaktır. Daha sonra toplanan bu bilgileri analiz etmesi için Microsoft’a gönderir.
Aggregator Host Virüs mü?
Hayır, Aggregator Host tek başına bir virüs değildir. Normal koşullarda bir Windows arka plan işlemidir ve güvenlidir. Öte yandan bazı zararlı yazılım geliştiricilerinin tespit edilmesini zorlaştırmak için Aggregator Host ismini kullanabilir. Bu da bilgisayarınızda Aggregator Host taklidi zararlı yazılım olabileceği anlamına geliyor.
Normalde bu işlemin sizi C:\Windows\System32 yoluna götürmesi ve Microsoft’un dijital imzasını taşıması gerekiyor.
AggregatorHost.exe’nin resmî Windows işlemi olup olmadığını öğrenmek için işlemin üzerine sağ tıklayın ve “Dosya konumunu aç” seçeneğine basın. Bu işlemin sizi C:\Windows\System32 yoluna götürmesi hâlinde endişelenecek bir şey yoktur fakat başka bir yere götürürse AggregatorHost.exe gibi davranan bir zararlı yazılım olabilir.
Dosya konumu doğru yere götürüyorsa işlemin üzerine sağ tıklayıp özellikleri seçin ve açılan pencerede “Dijital İmzalar” sekmesine gelin. Burada Microsoft’un dijital imzasının olduğundan emin olun.
İkisi de AggregatorHost.exe taklidi bir zararlı yazılım olabileceğini gösteren olumsuz sonuç verirse iyi bir antivirüs programı ile tam sistem taraması yapın.
Virüsten koruma yazılımı ile mevcut zararlı yazılımları tespit edip ortadan kaldırdıktan sonra SFC taraması yapabilirsiniz. Bazı kötü amaçlı yazılımlar doğrudan sistem dosyalarına zarar verir.
Control + R kısayolu ile Çalıştır’ı açıp “Aç” kısmına “cmd” yazın ve Enter tuşuna basın. Daha sonra komut satırına “sfc /scannow” yazıp Enter tuşuna basın. Bu, sorunlu dosyaların bulunup düzeltilmesini sağlayacaktır.
Yorum Yap