Adobe Photoshop’ta Blend Modes

Photoshop”ta layer”lar (katman) ile düzenleme yapan çoğu kullanıcı için “”blend modes”” daha önce kullanmadıkları ya da ihtiyaç duymadıkları bir özellik gibi görünse de pratik bir kaç yöntem ile Photoshop becerilerini geliştirecek özellikleri barındırmaktadır.
 

Blend Modes Nedir?
Photoshop jargonunda blend modes ya da blending modes şeklinde geçen bu özellik, adından da anlaşılacağı üzere, farklı layer”ların birbirleriyle etkileşimlerini, diğer bir deyişle harmanlanmalarına olanak sağlamaktadır. özellikle birden fazla layer ile işlem yapan kullanıcıların Photoshop”ta yaratıcı sonuçlar almalarını sağlayan bu özellik, layer paletinde “”opacity”” sekmesinin hemen sol tarafında yer almaktadır ve varsayılan olarak “normal” seçeneği gözükür. Blend modes özelliğini kullanabilmek için minimum iki adet layer gereklidir ve bunun için de işlem sırası önemlidir. örneğin; “layer 1” ve “layer 1 copy” şeklinde iki layerımızın mevcut olduğunu düşünürsek ve üstteki layerımızın da layer 1 copy olduğunu varsayarsak, blend modes özelliğini etkin kılabilmek için, üstteki layerın blend modes seçeneğini değiştirmek gereklidir.

Böylelikle üstteki layer ile alttaki layer etkileşime girecektir ve seçilen blend modes özelliğine göre ortaya farklı bir sonuç çıkacaktır.

 
Blend Mode seçeneklerine baktığımız zaman kolay kullanım açısından bunları belli başlıklar altında toplayabiliriz. Varsayılan olarak “normal” seçeneği gözüken blend modes penceresini açtığımızda aşağıda yer alan Darken, Multiply, Color Burn ve Linear Burn seçeneklerini koyulaştırıcı blend modes seçenekleri olarak bir grup altında toplayabiliriz. çünkü, bunlar uygulandığı takdirde kullanılan görsel daha da koyulaşacaktır. Bunların hemen altında yer alan Lighten, Screen, Color Dodge ve Linear Dodge seçenekleri ise, bir önceki grubun aksine fotoğrafı ya da görseli aydınlatıcı özelliğe sahiptirler. Bir diğer grup ise kontrast grubudur. Bunlar; Overlay, Soft Light, Hard Light, Vivid Light, Linear Light, Pin Light ve Hard Mix”tir. Adından da anlaşılacağı üzere, bu seçenekler, fotoğrafı hem aydınlatarak hem de koyultarak güçlü bir kontrast etkisi sağlar.
 
Bir diğer grupta yer alan Difference ve Exclusion seçenekleri ise çok yaygın kullanılmamakla birlikte layerlar arasında pixel karşılaştırması yaparlar. Normal seçeneğinin altında yer alan ve neredeyse hiç bir zaman kullanılmayan Diffuse seçeneği gibi bunlar da kullanılmayan blend modes seçeneklerindendir.

 

Blend modes”da yer alan son grup ise oldukça önemli seçenekleri içeren kompozit gruptur. Bunlar ise; Hue, Saturation, Color ve Luminosity”dir. özellikle fotoğrafçıların oldukça işine yarayan bu seçenekler, en sık kullanılan blend modes seçeneklerindendir.

Bu kadar fazla seçenek bir çok kullanıcı için oldukça fazla görünse de özellikle fotoğrafçılar için en çok kullanılan temel seçenekleri belirtmekte fayda var. örneğin, ilk grupta yer alan multiply seçeneği, koyu bir efekt kullanmak için fazlasıyla yeterlidir. Fazla pozlanmış ve belli alanlarda neredeyse detay kaybı yaşanan fotoğraflarda ışığı normalleştirip, detayları geri kazanmak için maskeleme işlemiyle uygulandığı takdirde multiply seçeneği oldukça yararlı sonuçlar verecektir.
 

Daha da açıklayıcı olması bakımından, multiply seçeneğinin çalışma prensibini şu şekilde açıklayabiliriz;
 

Photoshop, multiply seçeneği seçili layerın tüm renklerini alıp, altındaki layerın renkleri ile çarpar ve 255″e böler ve sonuç bu şekilde ortaya çıkar.
 

 
Diğer tüm seçeneklerde de Photoshop bu tarz algoritmalar kullanarak belirli efektler ortaya çıkartır. Blend Modes seçeneklerinden yararlanmak için aynı fotoğrafın kopyalanmış layerlarından ziyade adjustment layers olarak geçen ayar layerlarına da blend modes uygulanabilir ve bunlar ise bambaşka yaratıcı sonuçlar doğurmaktadır. örneğin birinci görselde yer alan fotoğraf, yukarıdaki durumdan yola çıkarak blend modes özelliği ile farklı bir etkiye sahip olmuştur. Layer 1″in blend mode”u normal seçiliyken, Layer 1 copy”nin blend mode”u “Overlay” seçilip, opacity ayarı da %50″ye getirildiği zaman kontrastı artmış yeni bir görüntü ortaya çıkmaktadır.
 
Aşağıdaki tabloda da Mac kullanıcıları için Blend Modes klavye kısa yolları yer almaktadır. Her türden kullanıcının yoğun iş akışı sırasında yükünü hafifletecek ve bir kaç kullanımda alışılabilecek bu kısa yollara göz gezdirmekte fayda var. Amatör ve profesyonel çoğu fotoğrafçının, manzara, portre, ürün ve moda başta olmak üzere farklı alanlardaki fotoğraf düzenlemelerinde ihtiyaca yönelik sonuçlar sunmasının yanı sıra yaratıcı bir çok sonucu da beraberinde getiren blend modes seçeneklerini farklı katmanlar ile deneyerek ve maskeleme işlemi ile bunları lokal uygulayarak sonuçlarını karşılaştırmakta fayda var.

 

Exit mobile version