Adobe Photoshop CC 2019

Photoshop yıllardır profesyonel fotoğrafçılığın vazgeçilmez programlarından biri. Her yeni sürümüyle beraber eski versiyonlarına göre daha da güçlenen ve yeni özellikler sunan Photoshop, günümüzde sanatla uğraşan birçok kişi tarafından kullanılmakta. Bu yazımızda programın en son sürümü olan Photoshop CC 2019’u inceleyeceğiz.

Bu kadar güçlü ve yetenekli bir program için Photoshop CC gerçekten oldukça basit ve kullanımı kolay bir arayüze sahip. Programın dikkat çeken yönlerinden bir tanesi, kullanabileceğiniz tüm araçların elinizin altında ve kolaylıkla ulaşılacak bir biçimde yerleştirilmiş olması. Ekranın sol alt köşesinde dar bir araç kutusu bulunuyor. Bu kutunun içinde bazı klonlama araçlarını ve değişik fırça çeşitlerini bulmanız mümkün. Ekranın tam üst kısmında ise ince bir seçenekler kutusu var. Buradan da seçili olan aracın ayarlarını görüntüleme şansınız oluyor. Ekranın üstünde sağ kısımda ise layer’ları (katmanları), ayarları ve benzer öğeleri içeren paletler mevcut. Photoshop’u daha çok fotoğrafları iyileştirmek için kullanıyorsanız, işinizin çoğunu katmanlar (layer) paletinden gerçekleştirmeniz mümkün.

Biz Photoshop’un son sürümünü 16 GB RAM barındıran 2017 iMac üzerinde kullandık ve programın gerçekten oldukça hızlı bir şekilde çalıştığını belirtmemiz gerek. Tabii ki bazı yoğun işlemlerde ufak çaplı yavaşlamalar söz konusu olabiliyor ama genel gündelik çalışmalar için kullanıldığında programın hızı oldukça tatmin edici bir düzeyde. 50 megapiksellik fotoğraflar üzerinde işlem yaparken bile Photoshop CC, hız açısından bir sorun çıkarmıyor.

Photoshop’un tüm özelliklerini anlatabilmek için belki de konu hakkında upuzun bir kitap yazmamız lazım. Photoshop CC, direkt olarak resimlerinizdeki piksellerle çalışan bir program. Bu sayede her bir işleminizi dilediğiniz an geri alabilir ve eski orijinal görüntünüze geri dönebilirsiniz.

Katmanlar (layers) malum Photoshop’un en önemli unsurlarından biri. Ana görüntüye dokunmadan adjustment layers’ı (ayarlama katmanlarını) kullanarak fotoğrafın görüntüsünü modifiye edebilirsiniz. Bu işlemde orijinal resminizin piksellerinde herhangi bir deformasyon meydana gelmeyecektir.

Görüntü katmanlarını bir araya getirerekte, iki ya da üç resimden sofistike montajlar ortaya çıkarmanız mümkün. Dilerseniz çalıştığınız resmin üzerine metin katmanları da ekleyebilir ve bu metinleri daha sonra da düzenleyebilirsiniz. Bu bahsettiğimiz kullanım şekilleri fotoğrafçılardan ziyade daha çok tasarımcıların işine yarayacaktır.

Hem geniş kullanım yönü itibarıyla hem de verimlilik açısından Photoshop, uzmanlar için kesinlikle piyasanın en iyisi.

Artılar

– Tasarım ve kullanıcı arayüzü

– Yeni birçok araç

-Hız

Eksiler

– Üyelik şartı

-BazenLightroom’a geçiş gerekiyor


 

Exit mobile version