Adobe Flash tarihe karıştı

Adobe, ünlü Flash yazılımı desteğinin sona ereceğini 2021’in ilk günü için planlamıştı ve bugün o gün. Adobe, Flash içeriğini 12 Ocak’a kadar engellemeye başlamayacak olsa da, büyük tarayıcılar bugünden itibaren desteğini tamamen kapatacak ve Microsoft, Flash’ı Windows’un çoğu sürümünde engelleyecek.

Adobe Flash yazılımı, pek çok tarayıcı oyunu ve animasyonu gibi bolca içerikten yararlanmamızı sağlayan bir yazılımdı. Flash yazılımının özelikkle 2000’li yılların internet akımında çok büyük payı vardır.

“Bitti mi hikayemiz? Bu ne biçim son böyle?”

Flash, büyük bir internet kültürünu barındırıyor ve web tarihinde önemli bir yer tutuyordu, bu yüzden cenaze alayı yıllarca sürdü. Tarayıcılar son on yılın başlarında Flash’a kapıyı göstermeye başlamıştı ve 2015’te Adobe, geliştiricilerden HTML5’e geçmelerini istedi. Adobe, 2017’de desteği sona erdireceğini duyurduğunda işler resmiyet kazandı.

Adobe nihayet (neyse ki) Flash’ın gitmesine izin verirken, birçok tarihi eserde yaşayacak. The Internet Archive, “Peanut Butter Jelly Time” gibi tanınmış hit parçalar da dahil olmak üzere Flash oyunları ve animasyonları koruyor.

 

Exit mobile version