Açık Kaynak Yapay Zeka Modeli Google Gemma Tanıtıldı

Açık kaynak yapay zeka modeli Google Gemma, geliştiricilerin kullanımına sunuldu. Peki, bu model tam olarak ne sunuyor?

Açık Kaynak Yapay Zeka Modeli Google Gemma Tanıtıldı

Google, Gemini AI ya da eski adı ile Google Bard’da kullandığı aynı teknolojiyi kullanarak oluşturduğunu belirttiği Gemma isimli yeni ve açık kaynaklı bir yapay zeka modelini yayımladı.

Şirket, Gemma’nın açık kaynak topluluğuna katkısı olacağını, geliştiricilerin yapay zekayı daha çok sorumluluk bilinci ile geliştirmesine yardımcı olacağını umduğunu belirtti.

Açık Kaynak AI Modeli Gemma Ne Sunuyor?

Şirket, Gemma’yı Gemma 2B ve Gemma 7B olmak üzere iki farklı şekilde kullanıma sundu. Bunların her ikisi de önceden eğitilmiş ve belirli talimatlara göre ayarlanmış değişkenlerle birlikte geliyor ve her ikisi de herhangi bir geliştiricinin kendi dizüstü ya da masaüstü bilgisayarında çalıştırabileceği kadar hafif.

Google, Gemma’nın birçok konuda çok daha büyük modelleri gerisinde bıraktığını ve her iki modelin boyutunun da diğer açık modellerden daha iyi performans gösterdiğini söyledi.

Gemma modelleri ayrıca güvenlik göz önünde bulundurularak geliştirildi. Modelleri eğitmek için kullanılan verilerden kişisel veriler çıkarıldı. Gemma’nın olumsuz yanıtlar vermesini engellemek için insanların geri bildirimlerine dayalı öğrenme yaklaşımı benimsendi.

İşletmeler ve bağımsız geliştiriciler, özellikle mevcut açık kaynak modellerden hiçbiri oluşturmak istediği şey için yeterince gelişmiş değilse yapay zeka destekli hizmetler sunmak için Gemma’yı kullanabilir.

Exit mobile version