Bu sayımızda elimize ulaşan ve incelemesini yaptığımız laptop Asus VivoBook modellerinden, S14 serisinin S435 konfigürasyonu. Ekran boyutu olarak 178°’den görülebilen 14” full HD bir ekrana sahip olan VivoBook S14, 11. Nesil i5 işlemciye ve 256 GB nvme SSD ile çok performanslı bir cihaz olduğunu ilk açılışından itibaren hissettiriyor.
VivoBook S14, tasarım olarak klasikleşen sade ve şık VivoBook tasarımlarının devamı olarak gözükse de, ilk kez piyasaya sunduğu yeşil renkle farklılaşmayı başarmış. Tanıtımında da sık sık vurgulandığı gibi birçok konuda mükemmelliğin sınırlarına ulaşmaya özel bir önem atfetmiş. Ekran gövde oranını %90’a çıkarırken ekranın 4 kenarına, “enter” tuşunun sınırları ile göz yakalamaya, ikinci kez baktırırcasına kasanın inceliğine ve son olarak 11. Nesil Intel işlemcileri ile performansın sınırlarına ulaşmış olmanın göndermeleri var.
Asus VivoBook S14 Laptopunun Tasarımı
Ekran gövde oranı arttıkça laptopların hacimlerini azaltırken onlara daha modern bir hava katıyor. Aynı furyanın yıllardan beri telefonlarımızda, monitörlerimizde ve hatta televizyonlarımızda da olduğunu düşünürsek bu yarış teorik olarak %100’e ulaşana kadar devam edecek gibi görünüyor. Bu yarışta genelde ekranın menteşeye bağlanan kenarı diğer kenarlardan daha kalın olur. Ancak VivoBook S14’un bu kenarı da diğer kenarlar gibi olabildiğince ince tasarıma sahip durumda.
Enter tuşunun etrafında ise neon bir renk kullanarak kendisine baktıracak bir detay eklemiş. Üç kademeli klavye aydınlatması kapalıyken bile bu detay göze çarpacak şekilde parlıyor. En beğendiğimiz detay ise, tabii ki tümü alüminyumdan oluşan kasanın kenarlarının elmas kesim ile parlak bir şekilde kullanılmış olması.
İlk bakışta tasarımın pürüzsüz derecede şık ve sade olduğunu görebiliyorsunuz. Ekranın arka kısmında şıklığa ayak uyduracak asil font ile “ASUS VivoBook” yazısını görüyorsunuz. Laptopun kutusunu açar açmaz kendisini fark ettiren yazının bulunduğu bu alan; adeta “burayı bir şey için kullanabilirsiniz” diye seslenen metal bir panoyu andırıyordu.
Laptopun kutusunda Laptopun tasarımı yapılırken de aynı şey düşünülmüş olacak ki kutusundan çıkan zarfta kullanıcıların zevklerince laptopu özelleştirirken kullanabileceği 20’den fazla kendinden yapışkanlı görsel mevcuttu. Kişiselleştirilebilmek söz konusu olduğunda laptop kasalarının güzel bir zemin olduğunu bir kez daha hatırlatan ve bunun ön hazırlığını yapan Asus, S14’ün tasarımını 1.3kg ağırlığa sığdırarak kullanıcısına oldukça üst sınıf bir cihaza sahip olduğunu her an hatırlatıyor.
Asus VivoBook S14 Laptopunun Şarjı Ne Kadar Dayanıyor?
Kullanıcıya göre sol kenarda 2 adet Thunderbolt 4/USB-C girişi; tam boy HDMI girişi ve bir adet de kulaklık/mikrofon girişi mevcut. Ayrıca diğer tarafta ise tam boy USB girişleri ve bir adet micro SD girişi mevcut. Dokunmatik yüzeyin hemen solunda ise parmak izi okuyucu yer alıyor. USB-C girişlerinin ikisi de laptopun şarjı için kullanılabiliyor. Intel’in laptop kullanıcılarının konforunu için laptop üreticileriyle mutabakata vardığı EVO standartları S14’te mevcut.
Bu standartlardan bazıları; Thunderbolt 4 ile tek kablolu bağlantı üzerinden veri ve video için 40 Gb/sn bant genişliği sağlaması; Wi-Fi 6 standardında bağlantı için gerekli ağ adaptörüne sahip olması; 11. Nesil bir işlemciye ve Intel Iris X grafik kartına sahip olması; şarjının Full Hd ekranlarda 9 saatten daha uzun süre şarjının dayanması gibi standartlar olarak özetleyebiliriz. VivoBook S14’un şarjı da deney ortamında 17 saat kadar dayanıyor. S14 Hızlı şarj desteği ile 49 dakikada %60 şarj olan 67Wh kapasiteli bir pile sahip.
Son olarak, Asus’un NumberPad 2.0 adını verdiği numerik girişleri dokunmatik yüzeyde sakladığını söyleyelim. Boyut olarak küçülen bir laptop klavyesinde numerik klavyeye yer vermek neredeyse imkânsız. Ancak Asus bu özelliği dokunmatik yüzeyi ile birleştirmiş durumda. Zira bu özelliği devreye almanız için; normalde hiç de belirgin olmayan dokunmatik yüzeyin köşesine dokunmanız gerekiyor. Laptop kullanımı esnasında işlerinizi oldukça kolaylaştıracak bir diğer kısayol ise Fn+F tuşu kombinasyonu. Bu şekilde dengeli, fısıltı ve performans güç modları arasında geçiş yapıp ihtiyacınıza göre verim alabiliyorsunuz.
Yazan: Mustafa Kemal METİN
Yorum Yap