Microsoft Xbox Series X ve Sony PlayStation 5, artık oyun tutkunlarıyla buluştu. Yıllardır aralıksız devam eden Xbox mı PlayStation mı sorusuna yönelik ‘yeni nesil’ bir sayfa açılırken NewTech ekibi olarak yanıtın peşine düştük. Yeni nesil konsollarla saatler süren oyun deneyiminin verdiği heyecana ek olarak aygıtların nihai detaylarını, tüm özelliklerini, kullanıcının yüzünü güldürecek ya da üzecek konuları, fiyat-performans argümanları eşliğinde ve ‘temas ederek’ inceledik. Bu keyifli konuda PlayStation 5 ve Xbox Series X’i birbirleriyle karşılaştırırken okurlarımızın tercih aşamalarına katkıda bulunma misyonunu yüksek seviyede esas aldık. Bu arada önceki nesle dair avantajlarına yoğun bir şekilde değinmeyi de ihmal etmedik. Şimdi izninizle ‘büyük kapışma’ başlasın!
Başlarken…
4K 60fps desteği sunan PlayStation 5 ve Xbox Series X, yeni nesil konsolları temsil ediyor. Tanıtılan diğer Xbox konsolu ‘S’ de ‘yeni nesil’ olarak ifade edilmesine karşın 4K yerine Full HD çözünürlük sunduğu için önceki nesilden çok da farklı bir seviyeyi temsil etmiyor. Bu nedenle ‘zirvedeki’ konsolları yani PlayStation 5 ve Xbox Series X’i ele alıyoruz…
İlk dakikalar…
Göze çarpan ilk şey kutu boyutları… Xbox Series X, son derece ufak bir kutuyla gelirken PlayStation 5’in neredeyse ‘monitör’ büyüklüğündeki kutusuyla karşılaşıyoruz. Nedenini çok da düşünmeye gerek yok sanki; PlayStation 5, rakibine kıyasla çok daha büyük bir konsol.
Sony bu durumla ilgili olarak; Sony cephesi bunun nedenini ‘oyuncularımız PlayStation 4’ün fan sesinden ve uzun saatler sonra ısınmasından rahatsız oluyordu, bu nedenle daha gelişmiş ve büyük fanlar kullandık’ diyor. İlk başta makul bir neden olarak görünse de Xbox Series X’in de benzer fan stratejisini izlediği ama ortaya küçük boyutların çıktığı görüldüğünde bir miktar yadırgıyoruz.
Boyutlar açıkça gösteriyor ki PlayStation 5 ‘çok büyük’ bu nedenle eğer konsolu TV altına düşünüyorsanız bu kısmı ölçerek planlama yapmalısınız. Aksi taktirde PlayStation 5, düşündüğünüz gibi oraya sığmayabilir.
Dikey de konumlandırılabileceğini hatırlatalım, bunun için kutu içeriğinde plastik bir stant ile vida geliyor. Standı altına yerleştirip vidayla sabitliyorsunuz. Xbox Series X’te ise stant gerekliliği zaten yok, köşeli hatları ve uzun olmayan tasarımı ile TV konsolunda ya da herhangi bir yerde güvenle konumlandırılıyor.
Kontrolcülere geçiyoruz [tasarım]
PlayStation 5’in DualSense’ine göre Xbox Series X’in kontrolcüsünün daha iyi tasarıma sahip olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Toklaşan tutuş hissi Xbox kontrolcüsünde daha iyi seviyede. Buna karşın konu teknoloji olduğunda net bir şekilde Sony’nin daha iyi iş çıkardığını belirtebiliriz. Tasarım açısından bir nebze sınıfta kalsa da birazdan detaylarına bolca değineceğimiz gibi inovasyon açısından rüzgâr gibi esiyor yeni DualSense.
Depolama alanını yükseltme konusu
İvme en azından ilk etapta PlayStation 5’ten yana… PlayStation 5’in hafıza alanı Xbox Series X’ten bir nebze daha az olmakla birlikte en nihayetinde her iki platformda da maksimum 4-5 oyun yüklü bulunabilecek. Bu durumda çoğumuz için dışarıdan destek ihtiyacı elzem olabilir.
Xbox Series X’te bunun için atılabilecek adım dışarıdan harici bir SSD sürücü bağlanması. PlayStation 5 de aynı çözümü sunuyor. Ancak bu harici sürücüler yeni nesil için tam olarak uygun değil ve bu yüzden de açılma süreleri bir miktar uzun olacak.
Diğer yandan Sony, size avantajlı bir seçenek daha veriyor; konsola özel bölmesini kaldırıp kolaylıkla SSD sürücü takabiliyorsunuz. Bu sayede depolama alanı, etrafta ek bir cihaz olmaksızın yükseltilebiliyor. Bu arada Xbox Series X için önümüzdeki aylarda yüksek hız uyumlu SSD sürücülerin piyasaya sunulacağı kaydediliyor. Ancak şimdilik tüm alternatifler daha düşük hızlarda harici SSD uyumluluğu şeklinde.
PlayStation 5 satın alanların SSD sürücü takması mantıklı. Bu nedenle konsolu satın alırken alışveriş sepetinize bir de SSD sürücü dahil edebilirsiniz.
Kontrolcü deneyimi
‘Muhteşem’ bir PlayStation 5 Dualsense deneyimine hazır olabilirsiniz. Zira çığır açan sayısız yenilikle geliyor bu kontrolcü. Öncelikle tasarımda analogların yan yana, hatta önceki nesille neredeyse aynı oluşu değişmemekle birlikte titreşim konusunda inanılmaz yenilikler var. Örneğin balık tutarken oltanın makarasının boşalma hissini, yarış otomobili kullanırken en ufak vites geçişini ve buzlu yüzeyde yürürken tahta yüzeye adım attığınızda dahi farklı titreşimlerle o anları hissediyorsunuz. Fps oyunlarında sayısız dinamiğin farklı farklı sunuluşu da cabası… Kontrolcünün özel titreşim aksiyonları oyunun tam olarak içerisinde bulunmanızı sağlıyor. Titreşime dair detay seviyesi akıl almaz boyutta, bunu kelimelerle anlatmak hiç kolay değil, deneyip görmelisiniz.
Bitmedi, PlayStation 5’in kontrolcüsünde uyarlanabilir tetikler (trigger’lar) bir başka inovasyon. Trigger’ların işlerliğini farklılaştırabiliyorsunuz. Bu sayede basıyorsunuz ama daha fazla basmanız gerekiyor örneğin. Bu tip unsurlar, özellikle yarış oyunlarına inanması güç bir gerçekçilik ekliyor.
Oyun içinde eşyalarınız ve çevrenizle etkileşime geçtiğinizde farklı seviyelerde güç ve gerilimi deneyimliyorsunuz. Gittikçe gerilen bir ok yayından yarış arabasının frenlerine asılmaya kadar ekran üzerindeki eylemlerinizi fiziksel olarak hissedebiliyorsunuz.
Ek olarak trigger’ların ikisi artık titriyor. Analog titreşim daha genele yayılıyor böylelikle.
Elbette özellikler bu kadarla sınırlı değil. Dahili mikrofonla geliyor. Böylelikle kontrolcüye direkt konuşabiliyorsunuz. Dilerseniz önceki nesilde olduğu gibi kulaklık da bağlayabilirsiniz. Özel sessize alma düğmesiyle ses yakalama bir anda kolayca kapatılabiliyor. Bir de entegre hoparlör var ki yeri göğü inletiyor.
Oluştur düğmesiyle en destansı oyun anlarınızı yakalayıp yayınlayabiliyorsunuz. Eski SHARE düğmesini temel alan “oluştur”, oyunculara oyun içeriği oluşturma ve maceralarını dünyayla canlı olarak paylaşmada daha çok yöntem sunuyor.
Xbox Series X kontrolcüsü, PlayStation 5’in kontrolcüsü gibi şarj edilerek kullanılamıyor. Bu durum ilk anda yadırganabilir ama çoğu profesyonel oyuncu, kontrolcünün pili azaldığında yeni kalem pillerle değiştirip devam etmeye bayılıyor. Kabloyla bağlama, daha kısa mesafeden oyuna devam etme gibi durumların önüne geçen bu özelliği ile Xbox Series X, kimi oyuncuları memnun edebilir. Diğer yandan bu seçenek, bolca kalem pil demek. Eğer şarj cihazı kullanacaksanız pillerin şarj edilmesi gerekecek, vb.
Yine de PlayStation 5’in kontrolcüsünün ‘eski usülde’ şarj edilme zorunluluğu biraz dramatik. Burada en azından daha uzun bir AC güç kablosuz olamaz mıydı diye sormadan edemiyoruz.
Diğer yandan Xbox Series X’in kontrolcüsü büyük yenilikler vadetmiyor. Bu noktada kontrolcü konusunda daha fazla yenilik kimde dediğimizde yanıt, net bir şekilde PS5’ten yana.
Hangi konsol daha muhteşem!
Oyun konusunda her iki konsolun da kendi avantajları var. PlayStation tarafında ekosistem çok daha geniş. Daha fazla oyun satın alabiliyoruz. Diğer yandan oyunların fiyatları cep yakıyor. Xbox tarafında daha az oyun var, ancak Microsoft, Game Pass gibi yüzleri güldüren bir abonelik aksiyonuna sahip.
Oyunun Netflix’i olarak da özetlenebilir…
Makul fiyatlarla bu servise abone olup çok sayıda yapımı (500’e yakın oyun var) daha uygun fiyatlara oynayabiliyorsunuz bu sayede. Aylık ücret ödüyorsunuz ve bunu 12 ay ile çarptığınızda bile toplam meblağa FIFA 21 gibi popüler bir oyun parasına bile karşılık gelmiyor.
Oyuna para verebilecek durumda değilseniz, her ay düzenli oyun alamayacaksanız Microsoft’un çözümü ilaç gibi gelecek. Diğer yandan bu oyunun Netflix’i tarzı platforma FIFA gibi en trend yapımların gelişi birkaç aylık beklemeyi gerekli kılıyor. YENİ NESİL OYUNLAR için de aynı durum geçerli. Ek olarak Microsoft, ilk etapta, en azından şu an için oyun sayısında Sony’nin gerisinde kalmış halde.
Her iki konsolun da 4K desteği ile gelmesi muazzam. Eğer 4K TV’niz varsa oyunları muazzam kalitede görerek izleyebiliyorsunuz, tüm ayrıntılar, yeni nesle özel yapımlarla birlikte karşınıza çıkıyor. Bunun yanı sıra eğer 4K TV’ye sahip değilseniz yeni nesil konsol görüntü özelliklerini deneyimleme imkânınız yok demektir. Belki bu aşamada yeni nesil oyunların Full HD çözünürlükte oynanabileceği Xbox Series S sizin için makul bir seçenek olabilir.
Elbette 4K TV’ye geçiş yapıp çok daha zengin bir deneyim vadeden PS5 ya da Xbox Series X’e merhaba diyebilirsiniz.
Arayüzler her ikisi için de ideal kolaylıkta. PS5’te PlayStation Store’a girmek için ayrı sekme açmıyoruz, üzerine gelince otomatik açılıyor. Kurulu oyun var. 60fps’de 4K oynamak akıl almaz bir deneyim. 30fps’yi bir daha düşünmemenize yol açan, eşsiz bir oyun deneyimi.
Sesler her ikisi için de çok detaylı. 3D Audio özelliği PS5’te öne çıkıyor, kullanmak için kulaklığınızı kontrolcüye ya da konsola (yani TV’ye değil) takmanız gerekiyor.
Fiyatta kazanan kim?
Kazanan hiç kimse! Çünkü konsollar halihazırda çok pahalı, oyunlar da pahalı. Bu durumda seçimim iyi yapılması önem kazanıyor. Yeni nesil konsollar için 8 bin TL’nin üzerindeki fiyatların yanı sıra 500 TL’nin üzerine çıkan oyunlar, bu anlamdaki planlamayı hiç olmadığı kadar önemli hale getiriyor. Bu arada PS5’in dijital versiyonunda fiyat yaklaşık 1000 TL daha düşük. Hatırlanacağı üzere PS5, disk takılabilen/dijital oyun indirilebilen ve sadece dijital oyun indirilebilen olmak üzere iki versiyona sahip.
Burada kısa bir de dipnot açmamızda yarar olabilir, pahalı diyoruz ama ÖTV, KDV ve gümrük vergisi ile birlikte fiyatının normal şartlarda ‘diskli modellerde’ 10 bin TL üzerinde olması bekleniyordu. Bizler 9 bin TL’lerde olacağına neredeyse emindik, ancak her iki şirket de (Sony ve Microsoft) bu anlamda oyuncuların yanında yer alarak daha düşük fiyatlar sunmayı başardılar (‘Yine de pahalı’ vurgusunu yapmadan bu konuyu geçemiyoruz).
Fiyatla ilgili son cümleler… 2021 itibarıyla özellikle ÖTV vergisinde gerileme beklentisi ve döviz kurlarındaki düşüş olasılığı ile birlikte fiyatların bir miktar düşebileceği konuşuluyor. Özetle hızlı yeni nesil alışverişi yerine bir süre beklemeniz yerinde olabilir.
PS5 için satın almanız gereken ilk 5 oyun
1- Marvel’s Spider-Man: Miles Morales
Özgün bir Spider-Man olmak için inanılmaz ve patlayıcı yeni güçlerinde ustalaşırken yeni kahramanımız Miles Morales’in yükselişini deneyimleyin.
2- Horizon Forbidden West
Gizemli yeni tehditleri gizleyen görkemli ancak tehlikeli bir sınır olan Forbidden West’e yolculuk ederken Aloy’a eşlik edin.
3- Ratchet & Clank: Rift Apart
Ratchet ve Clank ile boyutlar arası bir macerayı yaşayın.
4- Gran Turismo 7
Gran Turismo 7, 22 yıllık deneyimiyle size serinin tarihinin en iyi özelliklerini sunuyor.
5- Returnal
Bu üçüncü şahıs rogue-like shooter oyununda sürekli değişen uzaylı gezegeninde kaos döngüsünü kırın.
Xbox Series X için satın almanız gereken ilk 5 oyun
- Destiny 2: Beyond Light
- Forza Horizon 4
- Gears 5
- Halo: The Master Chief Collection
- Sea of Thieves
Yorum Yap