Günümüzün ve geleceğin strüktürel elemanlarını yeniden yorumlayan 3.5 metre yüksekliğindeki Taxon isimli mekânsal dış iskelet enstalasyonu 3Dörtgen’in desteği ile Ultimaker 3 boyutlu yazıcılar kullanılarak üretildi. Taxon, ziyaretçilerin içine girerek etkileşim yaratan tasarım formu ile Türkiye’nin 3D yazıcı ile üretilmiş en büyük sanat işlerinden biri olma özelliğini taşıyor.
Kelime anlamı olarak canlıların sınıflandırılmasında, alemden alt türe kadar bir hiyerarşi içinde düzenlenmiş tüm birimlerin ortak adı anlamına gelen Taxon, inovasyonun deneysel ruhu ile tasarım, mimarlık, 3D printing ve robotik alanlarında çalışmalar yapan tasarım stüdyosu Padalabs’in kurucusu yüksek mimar Begüm Aydınoğlu tarafından tasarlandı. Etkileşim teknolojileri ile mekan deneyimleri üzerine çalışan mimar Özge Tunalı’nın deneysel mimari görselleştirme teknikleri kullanarak algoritmik tasarım sürecini dökümante eden videolarla eşlik ettiği Taxon ziyaretçiler için benzersiz bir deneyim sunuyor.
3Dörtgen Tarafından Tasarlanan Taxon Hakkında Detaylar
Toplamda 300’e yakın parçadan oluşan enstalasyon için 3Dörtgen’in üretim laboratuarındaki 15 adet Ultimaker 3D yazıcı 7 gün boyunca 24 saat çalıştı. Eseri oluşturacak parçalar için toplamda 35 kilograma yakın mısır nişastasından elde edilen biyoplastik 3D yazıcı malzemesi (PLA – Polilaktik Asit) kullanıldı. Farklı renk ve boyutlarda üretilen organik tasarıma sahip parçalar 3 Boyut Stüdyo’nun desteği ile zımpara, astar ve güçlendirici boyama işlemleri ile son haline getirildi. Algoritmik tasarımın ileri seviye üretim yöntemlerini destekleyen yapısı sayesinde işin ortaya çıkma sürecindeki verimliliği arttırdı.
Bugüne kadar Türkiye’de 3 boyutlu yazıcılar ile üretilmiş en büyük çaplı sanat işlerinden biri olan Taxon, uluslararası bir organizasyon olan Sonar +D’nin sanat programına seçildi. Nisan ayına kadar Zorlu PSM ana giriş alanında ücretsiz ziyaret edilebilir.
Kim Kimdir?
Begüm Aydoğdu Kimdir?
TR- Yüksek Mimar Begüm Aydınoglu Londra Architectural Association School of Architecture’dan Mimarlik ve Sehircilik master derecesini aldi. Zaha Hadid Mimarlik hesaplamali tasarim bolumunun (ZHCODE) global yurutucusu olan Shajay Bhooshan ile robotlarin gunumuzde mimari uretimde kullanimi alaninda ve yeni yasam alternatifi olarak yuksek performansli sehirlerde kolektif yasam(co-living) uzerine çalıştı. Halen kurucusu olduğu Padalabs ile çeşitli ölçeklerde projelerde yer alıyor.
Özge Tunalı Kimdir?
TR Mimarlık egitimini ITU’de tamamlayan Özge Tunali, mimarlik beden ve mekan anlayisinı pekiştirmek için capoeira ve kontaktans gibi bedensel çalışmalara dahil oldu. Insanın yaşamı algılayıs biçimleri ile insan mekan ilişkisi üzerinden yapmış oldugu gerçeklik sorgulamaları yolunu yeni medya sanatı ile kesiştirdi. Mimari anlatım teknikleri ile dijital dunyada deneyler yapmakta olan Tunalı bu teknikleri etkileşim teknolojileri ile birleştirerek yeni mekan deneyimleri yaratmanın peşinde.
3Dörtgen Hakkında
Eylül 2013’ten bu yana İstanbul Çamlıca’da 3 boyutlu yazıcı satışı, 3 boyutlu baskı, tarama, tasarım, eğitim, atölye ve kafe hizmeti sunan dünyanın ilk 3 boyutlu yazıcı konsept mağaza ve kafesi olan 3Dörtgen, Ultimaker, Raise3D, BCN3D, Calibry 3D Scanner, colorFabb, Creality gibi dünyanın önde gelen 3 boyutlu yazıcı, tarayıcı ve hammadde markalarının Türkiye partnerliğini üstlenmektedir.
Yorum Yap