Size “Gözünüz aydın” dersem, “Ne oluyor?” diyeceksiniz, değil mi? Ne mi oluyor; bahar geldi. Daha ne olsun. Bahar geldi ama her mevsimin olduğu gibi baharında kendine özel bir güzelliği ve bu güzelliği fotoğraflamak için bazı teknikleri var. Hadi o zaman bu tekniklere hep birlikte bir göz atalım. Güzel ve farklı fotoğrafları nasıl elde ederiz onu deneyelim.
Kar, kış, yağmur derken ilkbahar bütün neşesi ve çoskusu ile geldi. Bir an önce bu güzelliği fotoğraflamak istiyorsunuz, değil mi?
Öncelikle yürümek için bu fırsat kaçırılmaz. Hem spor, hem fotoğraf ikisi bir arada. Sakın ola araba ile düşünmeyin kısa koşu gezileri. Fotoğraf gezerken çekilir; unutmayın. Doğayı o mis kokusunu içinize çekerken yaşamalısınız, bu heyecanı, bu çoşkuyu.
Bize ne lazım ilk önce biliyor musunuz? Hani kelebekler uçuşuyor, arılar vızıldıyor, çiçekler tomurcuklarını sunuyor ya. İşte o güzelim kelebekleri ve çiçekleri yakından çekmek için mutlaka iyi bir makro lens olmalı. Yoksa en kısa zamanda edinmelisiniz. Çünkü o harika makro fotoğraflar makro lens olunca bir o kadar daha göze hoş geliyor. Doğa uyanırken arşivlerimizi makro fotoğraflarla doldurmalıyız. Makro fotoğrafların detaylarını sonraki yazılarımızda daha detaylı anlatacağım.
Doğa fotoğrafları için erken kalkmak alışkanlığı olmalı. Yağmur ve çiğ damlaları belki de bugüne kadar hiç ilginizi çekmemiştir ama artık lütfen ilgilenin. Çünkü onlar duvarınızı bile süsleyecek güzellikteler.
Yağmur, çiğ damlaları için eğer makro lensim yok diyorsanız, elinizdeki lens ile yaklaşabildiğiniz kadar yaklaşın, yapabildiğiniz kadar zoom kullanın. Ama açık diyafram kullanma hatasına düşmeyin. Çünkü arka planı flu yapayım diyaframı açayım derseniz, damlanızın bir kısmı net olur diğer yerleri kaybedersiniz. f/8 tercihiniz olsun. Hani cam gibi derler ya, aynen öyle yağmur taneleriniz olur. Yine de deneme yanılma yolu ile farklı değerler deneyebilirsiniz. Makro lensi olmayan arkadaşlar bir diğer çözüm Close Up lens kullanabilir. Ekonomik bir tercih olacaktır. Fotoğraflarınızda renk kontrastlarını kullanın. Yeşil/kırmızı, sarı/yeşil, beyaz/yeşil gibi örnekler verebilirim.
Bahar günlerinde yağan yağmur harika fırsatlar yaratır. Dallardaki su damlaları her açıdan farklı güzelliğe sahip olurlar. Bulutlu gökyüzü tam bir şölen sunar. Hele HDR ile uğraşanlar için kaçırılmaz fırsattır. Gökkuşağı keyfini yaşamaya değer. Gökkuşağının o heybetli güzelliğini tabi ki asla unutmuyoruz. Bir de yağmur sonrası açan havadaki ışık oyunları ile denklanşöre basmaya doyamazsınız. Tabi ki bir Polarize veya ND2 Filtre bulundurun çantanızda. Böylelikle daha doygun renkler elde etmiş olursunuz.
Baharda insan fotoğraflarını es geçemeyiz. Bahar aylarının güzelliği ve insan üzerindeki enerjik etkisi asla tartışılmaz. İnsan ruhu bambaşka bir havaya bürünür. Dışarı çıkın ve insanları gözlemleyin. Çimlere oturmuş insanları fotoğraflayın. Torununa bisiklet öğretmeye çalışan dedeyi fotoğraflayın. Yağmurdan kaçan insanları fotoğraflayın. Bunları yaparken 50 mm lensiniz tercihiniz olsun. Onunla çalışmak bir ayrıcalıktır.
Çekim yaparken yere yakın açılar kullanın. Fotoğraflarınıza fark katın. Böylelikle rutin fotoğrafların dışına çıkmış olacaksınız. Geniş açılarla çiçekleri böceğin gözündenmiş gibi çekerek farklı boyuta ulaştırın fotoğraflarınızı. Gölgelere dikkat edin. Işık ve gölge oyunları ile şematik ve geometrik soyut fotoğraflar çıkartmaya çalışın.
Ben bu güzel günlerin hatırına daha size ne söyleyeyim. Hadi bir an önce çıkın dışarı ve o güzelliği fotoğraflamaya başlayın. Ama Ekipmanlarımızı birlikte bir kontrol edelim isterseniz. Bakalım çantamızda neler olmalı. Ne dersiniz?
Outdoor Ekipmanları
Havaların ısınması ile şehrin nefes aldığı, eğer kaldıysa bol ağaçlıklı yerlerde, dere, tepe, patika dolaşarak fotoğraf çekmek kısaca, outdoor fotoğrafçılık olarak tanımlanıyor. Doğada fotoğraf peşinde koşarken, diğer taraftan spor yapmak, ciğerleri temiz hava ile doldurmak ve stresten uzak psikolojik bir yenilenme outdoor fotoğrafçılığın büyük artıları. Fakat bu işin zorlukları da var. Bazen aşırı güneş, ani bastıran yağmur, toz-toprak, doğada başıboş gezen, tehlikeli olabilecek hayvanlar ve yürümeyi zorlaştıran engelli arazi koşullarının üstesinden gelebilmek, makine ve ekipmanlarınızı daha da önemlisi kendinizi korumak ayrı bir ustalık gerektiriyor.
Sizler için hazırladığımız dosyada doğa koşullarına dayanıklı, kolay taşınabilir, hafif, kompakt fotoğraf makinesi ve ekipmanlarından bazı örnekler verdik. Seçenekler oldukça fazla. Biz sadece içlerinden aklımıza ilk gelenleri seçerek sizlerle paylaşıyoruz.
Ricoh WG-50
Bir süperstar! İzolasyon ve dayanıklılık şampiyonu! 5 metrenin üzerinden düşmesi halinde bile yoluna devam edebilen cihaz, sakar kimseler için olduğu kadar limitleri üstlerde yaşayanlara da hitap ediyor. 16 MP fotoğraf ve 4K video dikkat çeken özellikleri. 3 inçlik ekranla geliyor.
Nikon D3500
Nikon’un karakteristik DSLR tasarımıyla gelen hafif ve kolay bir model. 24.2 MP DX biçimli büyük sensör, düşük ışıkta net sonuçlar, Full HD video gibi özellikleri ile size göz kırpıyor. Basit, kullanışlı ve fonksiyonel bir outdoor fotoğraf seçeneği. Elbette yeni başlayanlar için.
Panasonic Lumix G80
Aynasız sistemli fotoğraf makinesi hız ve performans odaklı bir stil ikonu adeta. CSC tipi Four Thids sensörlerle gelen modelde 16 MP fotoğraf çekilebiliyor ve 4K video kaydı yapılabiliyor. Vizöre sahip olan G80’de 3 inçlik 1040k ekran bulunuyor.
Olympus Tough TG-5
Oldukça ergonomik bir tasarıma sahip olan Tough TG-5, 2.1 metreden düşmeye dayanıklı ve su geçirmez özellikte. Donmaya da dayanıklı cihaz, yaz-kış kullanıma uygun. 12 MP çözünürlükte fotoğraf ve 4K video kaydına imkan tanıyor. 3 inçlik 460k ekran, f/2.0-4.9 lens ve uzun pil dayanıklılığı öne çıkan diğer özellikleri arasında yer alıyor.
Canon EOS 200D
Bu mütevazı fiyatlı DSLR fotoğraf makinesi ile ihtiyaç duyduğunuz tüm manuel ayarları uygulayabilir, kompakt ve hafif gövdesiyle de yüksek seviyede konfor yaşarsınız. 24.2 MP fotoğraf çekebilen makine, seri çekim performansı, düşük ışık performansı, şarj dayanıklılığı, video kalitesi, akıllı telefonla uyumluluk gibi özellikleri ile yeni başlayanlar için gelişime yönelik iyi bir seçim.
Fujifilm XP130
Bir fiyat/performans modeli olan Fujifilm XP130, iddialı tasarımı ve başarılı teknik özellikleri ile ön planda. 16.4 MP fotoğraf, Full HD video, 3 inç ekran gibi özellikler sergiliyor. Düşmeye ve suya dayanıklı.
Sony RX0
Şık ve güçlü RX0, ilgi çekici bir füzyon adeta. Ortalama değerlerde dayanıklı bir model, bununla birlikte fotoğraf ve video tarafındaki beklentilere yüksek seviyede yanıtlar veriyor. Makro çekimde de iddialı. Oldukça kompakt bir tasarıma sahip olduğunu da belirtelim.
Leica X-U (Typ 113)
Bütçeyi oldukça yukarı çekmek isteyen, ‘ben Alman kalitesine cidden inanıyorum’ diyen yarı-profesyoneller için ideal bir alternatif vaat eden Leica X-U, su ve düşmeye dayanıklı gövdesi, APS-C boyutlu performanslı sensörü, makro çekim imkanı, Full HD video kaydı ve muazzam loş ışıklı ortamlarda fotoğraf sonuçları ile çarpıcı. Herkesin isteyebileceği bir aygıt özetle.
Farklı Türden Ekipmanlar
Pelican U160
Sayısız cebi, su geçirmez malzemesi, darbeye dayanıklı yapısı ve dengeli tasarımı ile tüm eşyalarınızı kolaylıkla taşıyabileceğiniz fonksiyonel bir sırt çantası.
Timberland Mt. Franklin
Dayanıklı su geçirmez malzemeden üretilen, bol cepli, konforlu bir yağmurluk.
Fujifilm Tritek Bej Fotoğrafçı Yeleği
Fotoğrafçı yelekleri ile cihazınızın yedek pillerini, GPS aygıtınızı, çeşitli araç-gereci kolaylıkla taşırsınız. Güzel havalar için harika bir seçimdir. Fiyatı 199 TL.
Stanley Hammertone Green Bottle 1.3L
Vakum insulasyon ve çift duvar konstrüksiyon sayesinde 20 saati aşkın süre su, çay, kahve her şeyi sıcak tutan 1.3 litrelik rakipsiz bir termos.
Fotoğraf için Outdoor Mekan Önerileri
Outdoor fotoğrafçılık, bir nevi doğada huzur bulma, keyifli bir atmosferde yani bol oksijen ve yeşillikler içerisinde ilginç enstantaneleri ölümsüzleştirme uğraşıdır. Peki bunun için en iyi yerler nereler? İşte ilk aklımıza gelen bazı mekanlar:
- 129 farklı kuş türü ve eşsiz doğası ile Küre Dağları – Bartın
- Görsel bir şölen sunan çam ve ladin ağaçlarıyla çevrili Karagöl – Artvin.
- Ankaralılar için bulunmaz bir yürüyüş fırsatı olan Eymir Gölü.
- İstanbullular için ağaçlar ve kuşlarıyla bir ‘detoks mekanı’ Sarıyer’deki Atatürk Arboretumu.
- İzmirliler’in bayılacağı, saf güzelliği ile Yamanlar Dağı ve Karagöl.
- Bolu’nun eşsiz güzellikleri, doğası ve elbette Abant Gölü.
- Eğrigöl, İlvat gölü, Durucagöl, Küllügöl, Gündoğmuş, Olympos ve Kabak – Antalya
- Mersin’de doğa yürüyüşü sonrası eşsiz güzelliği ile Mut Yerköprü Şelalesi.
- Kayseri’de Develi ve Sindelhöyük
- Samsun’da Vezirköprü
Birkaç püf noktası daha…
Fotoğrafçılıkta şöyle bir söz vardır; “fotoğrafı makine değil, makinenin arkasındaki kişi çeker…” Bu özlü sözü tamamlayıcı birkaç püf noktası işinize yarayabilir.
- Öncelikle gideceğiniz yeri araştırın. İnternetten göz atın, rotalar belirleyin.
- Hava şartlarını mutlaka göz önünde bulundurun. Sağanak yağış, hatta fırtına bile söz konusu olabilir. Yürüyüş ayakkabınız, sıcak tutacak giysileriniz olsun. Teknolojiyi es geçmeyin ve outdoor’la ilgileneceğiniz günlerdeki hava durumunu öğrenin.
- Küçük, mobil bir tripod kullanabilirsiniz. Düşük objektif hızlarıyla baş etmeniz için birebirdir. Daha iyi manzaralar yakalarsınız.
- Lens seçimi önemli. Full frame için 17-200/300 mm zoom, APS-C sensör varsa 10 – 200 mm yeterlidir. Bu arada filtre de kullanabilirsiniz. Özellikle polarize filtreler işinize bolca yarayacaktır.
- Ön planın etkili kullanımı ve 3’te 1 oranları gibi temel fotoğrafçılık bilgileri hakkında denemeler yapabileceğiniz outdoor fotoğraf çalışmalarınızda birbirinden ilginç makro fotoğraflar da çekebilirsiniz.
- Günbatımı ve gündoğumun yakalanması gibi fotoğrafçılığın estetik yönüne pozitif katkı sağlayan anları da kullanın.
Bu kadar tüyo yeterli değil mi. Bizler sizler için derledik topladık. Sizlerler paylaştık. Eh size ne düşüyor bol bol gezmek ve bizlerle fotoğraf paylaşmak. Işık gönlünüzce olsun. Kadrajınız Mutluluk dolsun.
Yorum Yap