Bilgisayar kullanıcıları için uzun yıllardır tehdit oluşturmaya devam eden makro virüs nedir? Bu yazıda çoğu kullanıcının korkulu rüyası olan makro virüsler hakkında kafanıza takılabilecek tüm soru işaretlerini ortadan kaldıracağız.
Makro Virüs Nedir?
Makro virüs özellikle Microsoft Word ve Excel kullanıcılarını hedef alan bir tehdittir. Belgelere ve elektronik tablolara enjekte edilir. Bu dosyalar açıldığında ya da düzenleme modunda etkinleştirilir.
Windows, macOS ya da Linux fark etmeksizin her sisteme bulaşabilir. Bu da onları ciddi bir tehdit hâline getirir. Dışarıdan bakıldığında zararsız gibi görünecek şekilde gizlenir.
Tahmin edilebileceğinden daha uzun bir geçmişe sahiptir. Doksanlı yıllardan bu yana kullanıcılar için tehdit oluşturmaya devam ediyor. Microsoft, 2000’lerin başında varsayılan olarak makroları devre dışı bıraktı ancak kullanıldığı sürece elbette risk teşkil ediyor.
Virüs sadece belgeye değil, tüm sisteme zarar verme potansiyeline sahiptir. Bu nedenle makro virüslere karşı korunmak için gerekli tedbirlerin alınması büyük önem taşır.
Makro Virüs Ne Yapar?
Makro virüs indirilip açılır açılmaz otomatik olarak komutlar çalıştırır. Kullanıcının bilgisayarında mevcut tüm belgeler bundan etkilenir. Yeni dosyalar oluşturulur, dosyalar bozulur ya da silinir, e-posta hesaplarına erişilir, virüslü dosyalar kişinin irtibatta olduğu diğer kişilere gönderilir.
Bazı makro virüsler bu kadar zarara neden olmasa da bazılarının kullanıcı için ciddi sonuçları vardır. İkinci senaryoda dosyaların bozulmasından önemli dosyaların yok edilmesine, sistem ayarlarının değiştirilmesinden verilerin çalınmasına kadar birçok istenmeyen durumla karşılaşmak mümkündür.
Makro Virüs Nasıl Bulaşır?
Makro virüsler genellikle kötü amaçlı dosya ekleri ile yayılır. Kullanıcı, kendisine gelen e-postadaki eki indirip açtığında virüs hızla yayılır. Bir diğer yayılma şekli de zararlı bağlantılar ve reklamlardır.
Makro kullanılan herhangi bir programda bir makro virüsü olabilir. Bu da virüsün yayılmasını kolaylaştırır. Virüs, makro etkinleştirilene kadar pasif olur. Dolayısıyla tespit edilmesi zordur.
Makro Virüs Nasıl Tespit Edilir?
Makro virüs bulaştığını gösteren birkaç işaret vardır. Bilgisayarın aşırı yavaş çalışmaya başlaması, ilginç hata mesajları bunlardan bazılarıdır. Ayrıca genel olarak şu belirtiler görülür:
- Şifre gerekmemesine rağmen dosya açmaya çalışırken şifre istenir.
- Belge içeriğinde tuhaf farklılıklar olur. Biçimlendirme bozuklukları, anlamsız karakterler buna örnektir.
- Microsoft ofis yazılım paketinin parçası olan uygulamalarda çökmeler meydana gelir.
- Belge görüntülerken, düzenlerken bilgisayar donar veya yavaş çalışır.
Yorum Yap