OpenAI, muhakeme becerileri önceki modellere kıyasla daha gelişmiş olan o1 isimli yeni yapay zeka modelini tanıttı.
Şirketin web sitesinde o1’in tıpkı bir insan gibi sorulara yanıt vermeden önce düşünüyor. Bu da cevap için daha uzun süre beklenmesi gerektiği anlamına geliyor. Yapay zekanın sahip olduğu düşünme süresi, farklı yol izlemesini ve hataları fark etmesini sağlıyor.
OpenAI, yeni modelin fizikçiler tarafından matematiksel formüller üretmek ya da yazılımcılar tarafından kod yazma sürecini daha basit hâle getirmek ve hataları tespit etmek gibi amaçlarla kullanılabileceği yönünde olumlu bir bakış açısına sahip.
OpenAI’ın Yeni o1 Modelinin Öncekilerden Ne Farkı Var?
Mevcut AI modelleri aslında bir soru üzerinde düşünmüyor. Bunlar otomatik tamamlama araçlarının daha gelişmiş versiyonu olarak düşünülebilir. Örneğin Google’ın arama motorunu düşünebilirsiniz. Bir kelime yazarsınız, sonra size diğer aramalardan hareketle öneriler gösterir.
Şu an piyasadaki modeller de kendine verilen verilerden hareket ederek yanıtlar oluşturuyor. Bu da onları daha az zeki yapıyor.
OpenAI, daha akıllı bir model geliştirmek için o1 üzerinde çalışırken hızdan ödün verdi. Şirketin GPT-4o’suna göre istemleri çok daha yavaş işliyor.
TheVerge tarafından aktarılan bilgilere göre OpenAI, o1 modeline aşamalı öğrenme tekniğini kullanarak sorunları kendi başına çözmesi için eğitti. Daha sonra insanların sorunları adım adım ele alarak ilerlemesine benzer şekilde istemleri işlemek için bir zincirleme düşünce yöntemi kullanıyor.
Yeni yaklaşım, modelin daha az hata yapmasını gerektiriyor ama OpenAI’nin araştırma lideri Jerry Tworek, bu modelin daha az halüsinasyon gördüğünü fark ettiklerini belirtti. Yani halüsinasyon sorunu hâlâ devam ediyor. Tabii, önceki modellere kıyasla bu sorun çok daha az yaşanıyor.
Yorum Yap