Dünyanın birçok ülkesinde hapishane kapasiteleri artıyor. Yeni mahkûmlar için büyük sorun teşkil eden bu duruma yönelik sanal hapishaneler bir çözüm önerisi olarak sunuldu.
Bir moleküler biyolog ve bilim iletişimcisi olan Hashem Al-Ghaili, Wired ile yaptığı röportajda mahkûmlar için fiziksel hapishaneler yerine sanal hapishaneler inşa etmenin çözüm olabileceğini öne sürdü.
Yapay Zeka ile Nasıl Sanal Hapishane Oluşturulabilir?
Al-Ghaili, çözüm olarak Cognify adını verdiği yeni bir nörolojik hapishane sistemini önerdi. Instagram ve YouTube kanalında sanal hapishane sistemi önerisine yönelik bir video yayınladı.
Cognify, mahkûmları yıllarca dört duvar arasında tutmak yerine onları sanal bir ortamda yapay anılara maruz bırakarak çalışıyor.
Sistem, mahkûmun beyninin yanı sıra DNA ve RNA’sının hafıza oluşumu ile bağlantılı kısımlarına iletilen özelleştirilmiş yapay zeka tarafından üretilen içeriklerle yaratılan uzun vadeli bir hafıza modeline dayanıyor.
Şimdilik böyle bir teknoloji mevcut değil. Cognify sadece bir öneri olarak sunuldu. Al-Ghaili ise hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin bu sürecin gelecekte insanlar üzerinde de işe yarayabileceğini gösterdiğini belirtti.
Bu sistemin uygulanabilmesi için öncelikle etik ile ilgili ele alınması gereken bazı konular var. Al-Ghaili de bu sistemin gelecek 10 yıl içinde hayata geçirilebileceğini fakat bunun bu tür teknolojilerin test edilmesini sınırlayan etik konuların üstesinden gelinebilirse mümkün olabileceğini ifade etti.
Yorum Yap