İnternet kullanıcılarının görüşlerini, fikirlerini, yaşamlarını ve benzerlerini diğer insanlar ile paylaşmak için kullandığı sosyal medyanın tarihi oldukça uzun bir zaman öncesine dayanıyor.
Bugün sosyal ağdan söz edildiğinde akıllara her ne kadar Instagram ve TikTok gibi popüler platformlar gelse de bakıldığında sosyal medyanın kökeninin doksanların sonuna kadar gittiği görülebilir.
Dijital çağda iletişim kurmanın farklı bir yolu olan sosyal medya nasıl ortaya çıktı? İlk sosyal medya platformu hangisiydi? Bu makalede sosyal medyanın geçmişten bugüne nasıl geldiğini incelerken tüm bu sorulara da yanıt vermiş olacağız.
Sosyal Medyanın Tarihi Gelişimi
1996 ve 1997 yıllarında Bolt ve Six Degrees adlı ilk sosyal medya platformları kuruldu. Dan Pelson, Bolt’u gençlerin sohbet amacı ile kullanabileceği bir platform olarak tasarladı. 11 yıl sonra takvimler 2007 yılını gösterdiğinde ise kapandı. Daha sonra tekrar açıldı ve işler beklendiği gibi gitmeyince yeniden kapandı.
Six Degrees’in kurucusu Andrew Weinreich, platformunu insanların tanımadığı insanlarla iletişim kurmasına yardımcı olmak için geliştirdi. Bu web sitesi hâlâ varlığını sürdürüyor fakat tasarım bakımından biraz nostaljik hissettirdiği söylenebilir.
1998’de günlük tutanları bir araya getiren, insanlara düşüncelerini paylaşma ve başkalarının görüşlerine yorum paylaşma imkânı sunan ilk çevrimiçi günlük platformu Open Diary açıldı. Six Degrees gibi bu web sitesi de bugün hâlâ kullanılıyor.
LiveJournal, bunu biraz daha ileri götürdü ve bir şeyler paylaşıp yorum yapmaya ek olarak benzer düşüncelere sahip olan insanlarla arkadaş olma olanağı sunmaya başladı.
Popüler Sosyal Ağların Doğuşu
2000’li yılların başında sosyal medya platformları yeni yeni popülerleşiyordu. 2003 yılında hizmete açılan LinkedIn, daha iyi kariyer fırsatları için ağ bağlantılarını güçlendirmeye yönelik bir sosyal ağ olarak ortaya çıktı. İnsanların iş arkadaşlarıyla bağlantı kurmasına ve iş bulmasına yardımcı olmaya odaklanan platform, bugün milyonlarca kullanıcı tarafından tercih ediliyor.
LinkedIn’den kısa bir süre sonra da Myspace adlı platform faaliyete geçti. Bu platform, kendi özelleştirilmiş profillerinizi oluşturabileceğiniz, en sevdiğiniz arkadaşlarınızı öne çıkarabileceğiniz, arkadaşınızın arkadaşlarıyla tanışarak çevrenizi genişletebileceğiniz, yazılar ve fotoğraflar yayımlayabileceğiniz, gruplara katılabileceğiniz bir yerdi.
2004 yılına gelindiğinde Facebook kuruldu. Platformun kurucusu olan Mark Zuckerberg, bunu Harvard öğrencilerinin birbirleriyle bağlantı kurması için geliştirmişti. Yılın sonunda ise 1 milyonun üzerinde kullanıcısı vardı.
2005 yılında Alexis Ohanian ve Steve Huffman, kullanıcıların içerikler paylaşabileceği, ilgi alanları hakkında konuşabileceği ve yorum ya da paylaşıma oy verebileceği bir platform olan Reddit‘i kurdu. Reddit o zamandan bu yana 400 milyondan fazla kullanıcıya ulaştı.
2006 yılında sahneye Twitter çıktı. Twitter’ı Jack Dorsey, Evan Williams, Biz Stone ve Noah Glass kurdu. Projenin arkasında yatan fikir, kullanıcıların arkadaşları ile 140 karaktere kadar kısa içerikler paylaşmasını sağlamaktı.
Evan Sharp, Ben Silbermann ve Paul Sciarra, 2010 yılında Pinterest‘ı kurdu. Platform, kullanıcıların oldukça zengin içerik yelpazesi ile herhangi bir konuda ilham almasını kolaylaştıracak bir yer olarak çok beğenildi.
2010 yılında ayrıca Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından sunulan Instagram da sahnede yerini aldı. Birkaç yıl sonra Facebook (artık Meta olarak biliniyor) tarafından satın alınan Instagram, bugün dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biridir.
2011 yılında Stanford Üniversitesi öğrencileri Evan Spiegel, Bobby Murphy ve Reggie Brown, Snapchat‘i geliştirdi. 2017 yılında sahneye çıkan TikTok ise ByteDance tarafından satın alınıp Musical.ly ile birleştirildi. Kısa süreli video söz konusu olduğunda artık akıllara o geliyor.
Yorum Yap