OpenAI, gözlerin yeniden yapay zekâ teknolojisine çevrilmesini sağlayarak alanda bir kıvılcım yaktı. Generative AI nedir gibi soruların artık büyük bir insan topluluğu tarafından sorulması elbette büyük ölçüde yapay zekâ araştırma şirketinin projesi sonrasında yayılan AI araçlarının yakaladığı popülerliğe bağlıdır.
Günlük işleri inanılmaz kolaylaştıran, normalde yapılması günler alacak çizimleri inanılmaz kısa bir sürede yapan üretken yapay zekâ türü giderek yaygınlaşıyor. Henüz keşfetme şansınız olmadıysa bu yazıda yer alan Generative AI örnekleri size yardımcı olacaktır.
Generative AI Nedir?
Generative AI, üretken yapay zekâ anlamına gelir. Üretken yapay zekâ, metin, görüntü ve ses de dahil olmak üzere çeşitli formatlarda içerikler üretebilen yapay zekâ türüdür.
Saniyeler içinde yüksek kaliteli metin ve görüntü oluşturulmasını sağlıyor. Üstelik yeni kullanıcı arayüzlerinin tasarım aşamasında her şeyin inanılmaz basit tutulması, üretken yapay zekânın herkes tarafından inanılmaz kolay bir şekilde kullanılmasına olanak tanıyor.
Aslına bakılacak olursa bu teknolojinin yeni olduğu söylenemez. Bu teknoloji, 60’lı yıllarda sohbet botlarında kullanılmaya başlandı. Birkaç yıl önce çekişmeli üretici ağın kullanılmaya başlanmasıyla üretken yapay zekâ gerçek insanlarla kıyaslandığında neredeyse hiç fark görülmeyen, son derece doğal görüntüler ve sesler oluşturabildi.
Bu alanda kaydedilen ilerleme, pek çok sektörde işleri kolaylaştırdı. Örneğin artık yapay zekâyı eğiterek bir kişinin sesi taklit edilebiliyor. Dünya çapında izlenen videolar paylaşmak isteyenler, videoları herkesin kendi dilinde izlemesini istiyorsa yapay zekâyı kendi sesi ile eğiterek dublaj yapabilir.
Generative AI Nasıl Çalışır?
Generative AI, yapay sinir ağları gibi çeşitli makine öğrenimi algoritmaları ile çalışır. Bu algoritmalar, büyük veri seti ile desteklenir. Örneğin bir insan görüntüsü elde etmek için kullanılan sinir ağı sayesinde yapay zekâ bir insan yüzünde neler olduğunun değerlendirmesini yapabilir.
Bunu bir fırın olarak düşünebilirsiniz. Hamur ve yumurta gibi malzemelerin kullanılmasıyla yeni bir ürün elde edilir. Generative AI da aynı şekilde çalışır. Büyük miktarda veri setini alır, bu verileri kullanarak yeni şeyler oluşturur.
Hâlâ gelişmekte olan bu teknoloji, yazılı metinler, 3 boyutlu modeller, müzikler, insan sesleri ve çok daha fazlasını üretmek için kullanılır.
Generative AI Avantajları Neler?
Üretken yapay zekânın günlük yaşamda bile görülmesi mümkün olan çok sayıda avantajı vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Kendine verilen görevleri hızlıca gerçekleştirir. Bu da görevi veren kişinin işlerine daha iyi odaklanmasına yardımcı olarak verimliliği arttırır.
- Yeni ve yüksek kaliteli içerikler üretir. Örneğin her kulağa hitap eden müzikler oluşturmak istendiğinde sahip olduğu devasa büyüklükteki veri seti sayesinde bunu kolayca yapabilir.
- Üretken yapay zekâ giderlerin azalmasını sağlayabilir. Örneğin müşteri hizmetlerine gelen çağrıları otomatikleştirerek şirketin giderlerini düşürebilir.
- Ürün pazarlama stratejileri geliştirir, bu şekilde satışları da arttırabilir.
Generative AI Örnekleri Neler?
- ChatGPT: Şiir, deneme, hikâye ve çok daha fazlasını içeren yazılı içerikler üretir. Kişinin planlama sürecine dahil olarak etkili kararlar almasını kolaylaştırır.
- Midjourney: Kendisine verilen istemlerden yola çıkarak görüntü oluşturur. Örneğin Leonardo da Vinci tarzıyla bir sanat eseri yaratabilir.
- Dall-E 2: Mid Journey ile aynı şekilde çalışır. Ayrıca bir görüntüye renk, gölge ve yansımaları dikkate alarak yeni ögeler ekleyebilir ya da görüntüdeki bir ögeyi kaldırabilir.
- Google Bard: Google’ın OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT sohbet botuna alternatiftir. LaMDA dil modelini kullanır. Gerçek zamanlı arama yaparak en güncel bilgiyi sağlar.
- Bing AI: Microsoft’un arama motoruna eklediği bir sohbet botudur. GPT’ye dayansa da gerçek zamanlı arama yaparak güncel bilgiler verebilir.
Yorum Yap