Bluesky nedir sorusu eğer Twitter’ı aktif olarak kullanıyorsanız mutlaka kafanıza takılmıştır çünkü Twitter, dünyanın en zengin insanlarından biri olan Elon Musk tarafından satın alındığından beri sosyal medya platformunun kurucusu olan Jack Dorsey de Bluesky’ın daha görünür hâle gelmesini sağlayacak adımlar attı.
Bu adımlar, sosyal medya kullanıcılarında önemli bir karşılık bulmuş olacak ki tıpkı salgın döneminde büyük bir talep gören Clubhouse’ta olduğu gibi Bluesky’da da davetiye almak için ne yapılması gerektiğini araştıran kişi sayısı bir hayli arttı.
Peki, arkasında Dorsey gibi dünyaca ünlü bir geliştiricinin olduğu proje hakkında neleri mutlaka bilmek gerekiyor? Gelin, bu soruyu sıkça sorulan sorular üzerinden hareket ederek cevaplayalım.
Bluesky Nedir?
Bluesky, Twitter’ın kurucu ortaklarından biri olan Jack Dorsey ve ekibi tarafından geliştirilen merkezi olmayan bir sosyal ağdır. Instagram ve Twitter gibi sosyal medya platformlarının algoritmasından farklı olarak Bluesky bir algoritma pazarına sahiptir.
Twitter’ın arayüzüne çok benzer bir arayüzü olan Bluesky, ilk olarak 2019 yılında ortaya çıkmıştı. O dönemde Dorsey henüz Twitter CEO’su görevinden ayrılmamıştı. O zamanlar proje üzerinde sadece küçük bir tasarımcı ve geliştirici ekibi çalışıyordu. Fikri hayata geçirme görevini üstlenen kişiler sayılabilecek kadar azdı.
Bu fikirle aslında farklı bir platformdan ziyade Twitter’ın böyle bir fikir çevresinde dönüşüme uğraması amaçlanıyordu. Elon Musk, 2022 yılının sonlarına doğru Twitter’ı satın alınca bu tür beklentiler de tamamen ortadan kalkmış oldu.
Platform şu an tamamen bağımsız bir şekilde varlığını sürdürüyor. Geçmişte Twitter’ın yan projesi olarak destek gören Bluesky artık Musk’ın sahibi olduğu Twitter tarafından finanse edilmiyor.
Bluesky Nasıl Kullanılır?
Bluesky şu an herkese açık bir platform değildir. Bu platformu kullanmaya başlamak için bekleme listesine katılmalısınız. Bu aşamadan sonra sadece e-posta adresinize gelen yeni bir e-postanın olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Bunun haricinde eğer birisi size davet gönderirse Bluesky’a katılabilirsiniz. Hatırlayacak olursanız başlangıçta Clubhouse’u kullanmaya başlamak için de davetiye almanız gerekiyordu. Detaylı olarak bakıldığında Discord, Teamspeak 3, Skype gibi uygulamalardan hiçbir farkı olmasa da sadece sınırlı sayıda insan tarafından kullanılabilmesinden ötürü çok ilgi çekmişti.
Bluesky, Clubhouse’dan farklı olarak platform etrafında kalabalık istemiyor. Projenin geliştirilme amacı zaten mevcut popüler sosyal ağların arasına bir yenisini daha eklemek de değildir. Projenin arkasındaki düşünce, sosyal medyanın merkezi olmayan bir yapıda olmaması gerektiğidir.
Bluesky iOS ve Android’de Var mı?
Evet, bu yılın başlarında Android ve iOS kullanıcılarına sunuldu. Sosyal medya anlayışını tamamen değiştiren projenin son hâlini mobil uygulaması aracılığı ile görebilirsiniz.
Yorum Yap