Siz de güne kahve içmeden başlayamayanlardan mısınız? Öyleyse tam olarak doğru yerdesiniz! Zaman fark etmeksizin lezzetle içilen kahveleri özenle seçmek bir hayli önemli. Özellikle çekirdek kahve alırken dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar bulunuyor. Peki, sizin için özenle hazırladığımız çekirdek kahve seçme rehberine göz atmaya ne dersiniz?
Tazelik
Çekirdek kahve satın alırken dikkat edilmesi gereken detayların başında tazelik yer alıyor. Eğer kahve taze değilse tadını ve kokusunu kaybediyor. Taze kahveyi aldıktan sonra en iyi lezzet için bir hafta içinde çekmeniz, 7-10 gün içinde de tüketmeniz öneriliyor.
Çekirdek kahvenin tazeliğini anlamak için paketinin üzerine bakabilirsiniz. Burada ne zaman kavrulduğunu belirten bir tarih yer alır. Eğer üretim tarihi yazmıyorsa tavsiye edilen tüketim tarihine de göz atabilirsiniz. Bu noktada kahvenin paketleme tekniğinin de önemli olduğunu belirtelim. Tek yönlü valf ve koruyucu atmosfer ile paketlenen kahveler, açılmadığı sürece, tazeliğini daha uzun süre korur.
Kavrulma Yöntemi
Çekirdek kahveler, espresso roast ve filtre roast olmak üzere iki farklı şekilde kavruluyor. Damak tadınıza en uygun yöntem ile kavrulmuş çekirdeği satın alabilirsiniz.
- Espresso roast kavrulma yöntemiyle hazırlanan çekirdekler, espresso bazlı kahveler için tercih edilir. Yumuşak içimli kahveler seviyorsanız bu kavrulma yöntemini tercih edebilirsiniz.
- Filtre roast yöntemiyle kavrulmuş kahvede köpük ve asit fazla olur. Filtre kahve hazırlamak için kahve çekirdeği satın almak istiyorsanız bu kavrulma yöntemini seçebilirsiniz.
Ama bu “Espresso roast ile sadece espresso, filter roast ile sadece filtre kahve yapabilirsiniz.” anlamına gelmez, belirleyici nokta yine damak tadınızdır. Buradaki iki ayrım, ilgili demlemede daha verimli sonuçlar alabileceğinizi belirtir.
Kavrulma Düzeyi
Kahve çekirdeğinin lezzetini ortaya çıkaran en önemli detaylardan biri de kavrulma düzeyi. Çekirdekler; hafif, orta ve yoğun olmak üzere üç temel seviyede kavrulabilir. Bu üç kavurma düzeyinin alt profilleri de vardır. Bu profiller, kavrulma düzeyleri arasındaki keskin geçişi önler.
- Hafif kavrulmuş çekirdekler, diğerlerine göre en az süreyle daha az sıcaklığa maruz kalır ve açık kahve renginde olur. Çekirdekler genellikle 180 ile 200 derece arasında kavrulur. Hafif düzeyde kavrulan çekirdekler; bölgesel özelliklerini, yani aromasını, yağını ve asiditesini korur.
- Orta kavrulmuş çekirdekler 210 ile 220 derece arasında kavrulur. Bu yöntemde çekirdek, biraz asit kaybederek daha kızarmış bir tat alır. Orta kavrulmuş çekirdekler hafif kavrulmuşlara göre daha düşük, koyulara göre daha fazla kafeine sahiptir. Kahve zincirlerinden satın alınan kahveler, genellikle orta düzeyde kavrulmuş çekirdeklerden elde edilir.
- Yoğun kavrulmuş çekirdekler, 240 ile 250 derece arasındaki sıcaklıkla kavrulur. Çok uzun süre piştikleri için az miktarda kafein barındırır. Koyu kahve renginde, parlak ve yağlı bir yüzeye sahiptir.
Yetiştirildiği Bölge
Kahve çekirdeği seçerken en önemli kriterlerden biri de kahvenin yetiştirildiği bölge. Bu noktada çekirdek kahve fiyatlarının da kavrulan bölgeye göre farklılık gösterebildiğini belirtmeliyiz.
- Orta/Güney Amerika kahvelerinin köken bakımından en popüler kahveler olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Brezilya ve Kolombiya, kahve sektöründe en yüksek hacme sahip ülkelerin başında geliyor. Kolombiya kahvesi dengeli ve yumuşak bir içime, Brezilya kahvesi ise nispeten düşük asiditeye sahip. Ayrıca Brezilya kahvesinde çikolata ve karamel notaları da oldukça ön planda. Kahvede hafif ama aromatik bir tat seviyorsanız bu bölgenin kahvelerini tercih edebilirsiniz. Orta/Güney Amerika’nın çekirdek filtre kahveleri de oldukça sık tercih ediliyor.
- Afrika/Arabistan kahveleri ise daha hafif ve meyvemsi bir tada sahip. Bu bölgedeki en önemli kahve kaynakları arasında Kenya, Etiyopya ve Guatemala var. Kenya kahveleri, genel olarak dut ve narenciye notalarıyla karşımıza çıkıyor. Guatemala kahve çekirdeği oldukça yoğun ve baharatlıyken Etiyopya kahveleri meyveli ve çiçeksi tatlara sahip. Eğer yumuşak içimli kahveleri seviyorsanız Etiyopya bölgesinden elde edilen kahve çekirdekleri sizin için uygun olabilir. Ayrıca bu bölgenin kahveleri de filtre kahve çekirdeği için en sık tercih edilenler arasında.
- Asya kahveleri, genel olarak yoğun bitter ve topraksı tatlara sahip. Bu kahvelerin diğer yörelerde yetişen kahvelerden daha zengin aromalar barındırdıklarını söyleyebiliriz. Bölgenin önemli kahve üreticileri arasında Yemen, Endonezya ve Papua Yeni Gine var.
Tchibo çekirdek kahveler arasında farklı bölgelerden elde edilen kahve çekirdeklerini bulabilir, tercihinizi damak tadınıza göre yapabilirsiniz.
Aroma
Çekirdek kahvenin aroması, kavrulma düzeyi ve bölge gibi etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Çekirdekler; meyvemsi, bitter, topraksı, baharatlı, karamel ve çiçeksi gibi farklı aromalara sahip olabilir. Bunun yanında ekstra aromalandırılmış kahve çekirdekleri de vardır. Çekirdekler; fındık, çikolata, vanilya, frambuaz, aronya, nane ve muz gibi farklı aromalarla tatlandırılabilir.
Tchibo çekirdek kahveler arasında kırmızı meyve, bitter çikolata, fındık, krema ve siyah Frenk üzümü aroması gibi her damak tadına uygun geniş bir çeşitlilik bulunuyor. Kendi damak tadınıza uygun çekirdek kahveyi detaylı olarak inceleyip satın alabilirsiniz.
Yorum Yap