Regedit nedir sorusuna bir cevap arıyorsanız muhtemelen Windows işletim sistemini kullanıyorsunuz ve herhangi bir sorunu çözmeye çalışırken karşınıza çıkan çözüm yönteminde geçmesi ya da tesadüfen görmeniz nedeniyle Kayıt Defteri Düzenleyicisi hakkında ayrıntılı olarak bilgi sahibi olmak istiyorsunuz.
Bu yazıda Windows’ta bulunan Kayıt Defteri Düzenleyicisi (regedit) hakkında cevabını merak ettiğiniz tüm sorulara cevap bulacağınızdan emin olabilirsiniz.
Regedit Nedir?
Windows kayıt defteri, Windows işletim sistemine sahip bilgisayarınıza yüklediğiniz programların yapılandırma ayarlarının saklandığı bir veri tabanıdır. Aygıt sürücüleri başta olmak üzere çok çeşitli hizmetler ve programlar kayıt defterini kullanabilir. Verilerin bulunduğu büyük bir veri tabanı olması nedeniyle mevcut hataların büyük bir kısmını çözmeye çalışırken mutlaka kontrol edilir.
Windows’un kayıt defteri, Windows 95’ten beri vardır. Bu sürümden çok daha önceki Windows sürümlerinde çok çeşitli yapılandırma dosyaları kullanılırdı. O sürümlerde zaten bu kadar devasa boyutta depolama yapılmadığından düzen adına önemli bir adım atmanın çok önemli olduğu söylenemezdi.
Windows 95’in piyasaya sürülmesi ile kullanıcılara sunulan kayıt defteri, çeşitli yapılandırma dosyalarının yerini alarak yapılandırma ayarlarını daha kolay bir şekilde ulaşılabilir hâle getirdi. Windows kullanıcıları artık bilgisayarında “regedit” terimini aratarak Windows’un Kayıt Defteri Düzenleyicisi’ne ulaşabilir.
Regedit Nasıl Açılır?
- Windows + S tuşlarına basarak arama bölümünü açın.
- Arama bölümüne “regedit” yazın.
- Enter tuşuna basın.
- “Bu uygulamanın cihazınızda değişiklik yapmasına izin veriyor musunuz?” sorusunun altında yer alan “Evet” butonuna basarak Kayıt Defteri Düzenleyicisi’ni açın.
Kayıt defterindeki yapılandırma ayarlarını düzenlemeden önce bu konuda ne yaptığınızı gerçekten bilmeniz gerekiyor. Yanlış bir değişiklik yaparsanız çeşitli sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle ne yaptığınızı bildiğinizden emin olmak için her zaman doğru talimatları izlemelisiniz. Bu, mevcut bir sorunu çözüme kavuşturmaya çalışırken yeni bir sorunla karşılaşmanızın önüne geçecektir.
Kayıt Defteri Düzenleyicisi’nde bir değişiklik yapmadan önce kayıt defterinin yedeğini oluşturmayı da unutmamak gerekiyor. Bu adım, bir şeylerin ters gitmesi durumunda doğacak sorunların önüne geçmenize yardımcı olur.
Yedeklemenin çok fazla yer kaplayacağına yönelik endişeleriniz varsa endişelenmenize gerek olmadığını bilmelisiniz. Yedek çok fazla yer kaplamaz.
Yorum Yap