Dünya’ya ait olmadığını düşündüğünüz bir taş varsa gök taşı nasıl anlaşılır sorusuna cevap arıyor olmanız muhtemeldir. Meteoritler, uzaydan gelen yabancı cisimlerdir ve Dünya’ya ait değildir. Çok nadir de olsa bunları keşfedebilirsiniz.
Dünya’ya yılda birkaç kez binlerce gök taşı girer ve bunların büyük bir kısmı atmosfer tarafından buhar edilir. Yeryüzüne ulaşan meteoritler de vardır ama bunlar krater oluşturabilecek kadar büyük değildir. Dolayısıyla çok kolay bir şekilde gözden kaçabilir.
Kırk yılda bir olarak dile getirdiğimiz çok düşük ihtimalin gerçekleştiğini ve şans eseri bunlardan birine denk geldiğinizi düşünebilirsiniz. Peki, o gerçekten bir gök taşı mıdır yoksa daha önce görmediğiniz bir taş olma ihtimali de var mıdır?
Bunun cevabını öğrenmek için o taşın özelliklerine bakmak gerekiyor. Meteoritler, kendine has özelliklere sahiptir. Bu özellikleri hemen aşağıdaki başlığın altında sıralayalım.
Gök Taşı Nasıl Anlaşılır?
- Füzyon Kabuğu
- Çizgiler
- Benzersiz Şekil
- Nikel Yoğunluğu
Bir taşın gök taşı olup olmadığını öğrenmek için bunlara dikkat etmek gerekiyor. Dilerseniz gelin, bunları tek tek ele alalım.
Füzyon Kabuğu
Atmosfere giren ve çok küçük bir kısmı yeryüzüne inen gök taşlarının yüzeyinde atmsoferden geçerken oluşan ince bir kabuk vardır. Buna füzyon kabuğu denir. Bu kısım genellikle siyah renge sahip ve parlak olur.
Ne kadar yeni olduğuna bağlı olarak fizyon kabuğunda çatlamalar, yıpranmalar görülebilir. Boyutu da ne kadar süredir bulunduğu yerde olduğuna bağlı olarak büyük ya da küçük olabilir.
Çizgiler
Füzyon kabuğunu kontrol ederken yüzeyindeki ilginç çizikleri de göz önünde bulundurmalısınız. Taşın üzerinde küçük çizgileri olan kabuk gibi bir yer varsa bu bir gök taşı olabilir.
Benzersiz Şekil
Gök taşı kusursuz bir şekle sahip olamaz. Bulduğunuz taşın bir gök taşı olup olmadığını kontrol ederken kenarlarına dikkatlice bakın. Kenarları eğimli değil de daha çok yuvarlak ise bunun gök taşı olma ihtimali düşüktür ama tabii ki sıfır değildir.
Nikel Yoğunluğu
Nikel Dünya’da oldukça nadir bulunur. Buna karşılık olarak neredeyse her gök taşında yoğun nikel vardır. Bu yoğunluğu ölçmek için özel laboratuvar ortamına ihtiyaç vardır çünkü çok hassaslık gerektiren bir işlemdir. Gök taşından alınan küçük numuneye zarar vermeden testlerin başarılı bir şekilde yapılması gerekir.
Yorum Yap