Dünya’nın yörüngesi gittikçe uydularla dolmaya başlıyor. Pek çok milyarder, kendi uydusunu hizmet vermek üzere fırlattığından gök bilimciler ve bilim insanları, uzaktaki gezegenleri gözlemlemek ve keşfetmekte gelecekte çok zorlanabilir.
Bu uydular, ekonomik gelişmeler açısından önemli bir adım olsa da yörüngeye genel olarak bakıldığında görülen kalabalık durumu oldukça kötüleştiriyor. Araştırmacılar, son iki yıl içinde uydu fırlatma faaliyetinin hiç durmadığını, aksine arttığını tespit etti.
Bir OECD (Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Örgütü) raporuna göre Starlink uydusunun yörüngeye fırlatılmasından bu yana uydu sayısında büyük bir artış yaşandı. SpaceX tarafından 2 binden fazla Starlink uydusunun fırlatılması ile yörüngede de çok sayıda uydu aktif edildi.
Bu uyduların sayısı hızla artıyor ve bunun bir sonucu olarak şirketler arasında da yeni ve sıkı bir rekabet ortamı doğuyor.
Dünya’nın Yörüngesi Binlerce Uydu ile Doldu
Son birkaç sene içinde yörüngedeki uydu sayısında büyük bir artış görüldü. 5 bini aşan bu uydu sayısının birkaç on yıl içindeyse yüz bine ulaşması bekleniyor.
Bu uydu sayısının sürekli olarak artması, doğal olarak uzayda bir karışıklığa yol açıyor. Bu şekilde artış yaşanmaya devam edilirse ilerleyen dönemlerde olumsuz sonuçlarla karşılanabilir. NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), bütün bu uyduların bilim dünyasındaki ilerlemelerin önüne çıktığına işaret etti.
Bu kadar çok uydunun yörüngede büyük bir yer kaplaması, Dünya’yı bekleyen tehditlere karşı aktif olarak kullanılan teleskoplardan beklenen performansın alınmamasına neden olabiliyor. Sorunun şu an bile oldukça büyük olmasına rağmen aynı amaç doğrultusunda ilerlenmeye devam ediliyor. Bu nedenle sorun gelecekte içinden çıkılamaz bir hâl alabilir.
Yorum Yap