Hava durumu tahmini nasıl yapılır, hangi yöntem kullanılır, bazı tahminler neden doğru çıkmaz? Bu ve buna benzer soruların cevabı oldukça merak ediliyor.
Geçmişte hava durumunu tahmin etmek için kullanılan yöntemler, sizin de tahmin edebileceğiniz üzere her zaman doğru sonuç vermiyordu. Bu amaç doğrultusunda kullanılan yöntemlerde zaman içinde büyük bir gelişme kaydedildi. Meteorologların tahminleri artık hiç olmadığı kadar doğru sonuç veriyor.
Bu tahminlerin artık günlük hayatımızda da büyük bir yeri var. Örneğin aklınıza pazar gününü aileniz ile dışarıda bir piknik yaparak geçirmek gibi bir fikir geldiğinde ilk işiniz pazar günü havanın nasıl olacağına bakmak olur.
Bu tahminler çoğunlukla doğru çıksa da doğruluk oranı her zaman yüzde yüz olmuyor. Bu yazıda hava durumu tahmininde kullanılan yöntemin yanı sıra tahminin doğru çıkmamasının sebebine de yer verdik. Siz de kafanıza takılan soruların cevabını aşağıdan öğrenebilirsiniz.
Hava Durumu Tahmini Nasıl Yapılır, Nelere Dikkat Edilir?
Hava durumunu tahmin etmek için Dünya’nın dönüşü ile yaşanan değişimlere bakmak gerekiyor. Dünya, büyük bir kısmı oksijen ve su buharından oluşan atmosferle çevrilidir. Hava tıpkı bir su gibi sürekli hareket hâlindedir. Bir yerden başka bir yere hareket ederken sıcaklık ve nem oranları da buna bağlı olarak değişir.
Buradan hareketle hava durumunun atmosferin ısıyı bir yerden bir yere taşımasının sonucu olduğuna varılabilir. Hava durumu sıcaklık ve nem gibi atmosfer hareketlerinin düzenli olarak izlenmesi ile elde edilen verilerden yola çıkılarak tahmin edilir. Bu veriler üzerinden tahminde bulunmak ancak bilimsel bir gözlem ile mümkündür.
Hava Durumu Tahminleri Ne Zaman Yapılmaya Başlandı?
Hava durumu tahminleri, yaşamın ilk evresine kadar uzansa da bilimsel hava durumu tahminleri barometre gibi araçların icat edildiği Rönesans döneminde yapılmaya başlandı. Bilim insanları, hava olaylarını tahmin etmek için bu araçları kullandı.
Tabii ki bu tahminlerin doğruluk oranı düşüktü. Bu sebepten ötürü bu yöntemden uzaklaşılıp mevcut veriler üzerinden tahminlerin oluşturulduğu sayısal hava tahmini yöntemi kullanılmaya başlandı. Hava balonları, uydular ve çok daha fazlası, bilimsel bir gözlem yapmanın önünü açtı.
Bu yöntem, meteoroloji uzmanlarının sadece bir saat sonrasının değil aynı zamanda koca bir haftanın hava durumunu tahmin etmesini sağladı.
Hava Durumu Tahminleri Neden Hep Doğru Çıkmıyor?
Meteorologlar, tahminde bulunmak için hava durumu modellerini kullanır. Gelecek zamandan veri elde edilemediğinden meteorologların tek dayanak noktası da varsayımlardır. Atmosfer sürekli hareket hâlinde olduğundan geleceğe doğru ilerledikçe tahminler daha az doğru sonuç vermeye başlıyor.
Meteoroloji uzmanlarının şu anda kullandığı yöntem, eski yöntemlere göre daha doğru sonuç verse de hata payı en azından şimdiki yöntem kullanıldığı sürece var olmaya devam edecektir.
Yorum Yap