Strateji oyunları kesinlikle bambaşka bir deneyim. Uzun saatler boyu süren bu oyunlarda başarının anahtarı ise kesinlikle deneyim. Zira deneyim yoksa bu türde bir yere varmak bırakın şansı, imkansız. Crusader Kings oynuyorsunuz diyelim, oyun size zamanla ‘öğretiyor’, adeta eğitim kampından geçip acılar içinde yoğruluyorsunuz. Zamanın akışına dair ödülü ise devamında ve büyük bir keyifle tadılan başarı ile iliklerinizde yaşıyorsunuz. Şimdi gelin, PC platformu için türün yıldızlarını inceleyelim. Henüz oynamadığınız oyunlar varsa bu kapsamlı rehber size yol gösterebilir.
İşte PC ile Oynayacağınız En İyi 9 Strateji Oyunu
- Crusader Kings 3
- Total War: Three Kingdoms
- Total War: Warhammer 2
- Europa Universalis 4
- Old War
- Civilization 6
- Age of Wonders: Planetfall
- Northgard
- Company of Heroes
1- Crusader Kings 3
Crusader Kings 3, serinin önceki oyunu Crusader Kings 2’ye göre daha gösterişli, oynanışı çok daha geliştirilmiş ve göze daha hoş gelen bir strateji oyunu olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Her ne kadar ilk bakışta önceki serilerle çok benzer gibi görünse de, orta çağdaki soyluların hayatlarını canlandırma ve simüle etmeye daha fazla odaklanmasıyla ve eklenen yeni özelliklerle birlikte kesinlikle farkını ortaya koyuyor.
Crusader Kings 3, çıkan ek paketleriyle birlikte daha da iddialı olsa da, paketsiz hali bile oyuncular tarafından oldukça beğenilen ve takdir edilen bir oyun olarak kendini ispatladı. Oyunun önceki serilerinde en çok şikayet edilen husus, çok karışık olması ve rehber sisteminin yetersiz olmasıydı. Crusader Kings 3, bu sorunu da çözerek müthiş bir rehber sistemi sunuyor ve yeni oyuncuların oyuna entegrasyonunu kolaylaştırıyor.
2- Total War: Three Kingdoms
Total War: Three Kingdoms, serinin bir diğer oyunu olan Warhammer’dan esintiler taşıyor ve bize muhteşem bir Çin iç savaşı deneyimi sunuyor. Her biri diplomasiden savaş performansına kadar her şeyi etkileme potansiyeli olan karmaşık ilişkilerle muhatap olurken, Warhammer’dakine benzer olarak insanüstü savaşçılarla karşılaşabiliyoruz.
Serinin Rome oyununda olduğu gibi diplomasi, ticaret ve savaş konusunda büyük değişiklikler yapan oyun, serinin geleceği için bir sıçrama yapmış gibi görünüyor. Çin özelinde geçen mücadele, aynı zamanda daha önce Total War’da görmediğimiz bir tür dinamizmle harmanlanmış zorlayıcı bir kampanya da yaratıyor. Çıkışından bu yana çeşitli DLC’lerle güçlendirilen oyun, oyuncuların büyük beğenisini kazanmış durumda.
3- Total War: Warhammer 2
İlk Total War: Warhammer, Games Workshop’un fantezi evreninin Creative Assembly’nin devasa savaşları ve etkileyici derecede ayrıntılı birimleri için mükemmel bir uyuma sahip olduğunu gösterdi. Total War: Warhammer 2 ise arayüz, oynanış ve diplomasi gibi konularda büyük geliştirmeler yapıyor. Eğer Total War’ın Warhammer evrenine giriş yapmak istiyorsanız, hiç düşünmeden Warhammer 2 ile başlayabilirsiniz.
4- Europa Universalis 4
Paradox’un uzun süredir devam eden, amiral gemisi strateji oyunu, sizi Orta Çağ’ın sonundan 1800’lere kadar bir devletten sorumlu tutuyor. Devletinizin politik stratejisini belirleyip, ekonomisini yönetip, ordularını komuta ederek bir imparatorluk kuruyorsunuz.
Europa Universalis 4’ün en beğenilen yanlarından biri, tarihi değiştirme hissini çok iyi geçirebilmesi olarak görülüyor. Mesela belki de İngiltere 100 Yıl Savaşlarında Fransa’yı yerle bir ederek devasa bir imparatorluk kuracak. Ya da belki Amerika kıtasındaki kabileler Avrupalı sömürgecileri yenip, gemi inşa ederek eski dünyayı işgale kalkacak.
Bu devasa ve karmaşık oyun, yıllarca süren genişleme desteği ile birlikte büyümeyi ve gelişmeyi asla bırakmadı. Her ne kadar bazen detaylarda boğuluyor gibi hissediyor olsanız da, alternatif tarihin neler getirdiğini görmek için kesinlikle oynamaya değer.
5- Old World
Her ne kadar birkaç strateji oyunu Civilization serisine meydan okumaya çalışsa da, Old World, tasarımcı Soren Johnson’ın seriyle önceki ilişkisi sayesinde şimdiden bu konuda oldukça başarılı gözüküyor. Civilization 4’ün baş tasarımcısı olan Soren Johnson, Old World’ü Civilization benzeri bir oyun yapmaktan daha da öteye götürmüş durumda. Öncelikle oyun, insanlık tarihinin gidişatını belirlemek yerine yalnızca antik çağda geçiyor. Bu değişiklik de oyuncuların imparatorlukların yanı sıra insanlara odaklanmasına da izin veriyor.
Ölümsüz bir hükümdarı oynamak yerine, gerçekten yaşayan, evlenen, çocuk sahibi olan ve sonunda ölen birini oynuyorsunuz. Sonra onların varislerini oynuyorsunuz. Endişelenmeniz gereken saray mensuplarınız, eşleriniz, çocuklarınız ve rakipleriniz var. İmparatorluk kurmanın insani yönünün bu keşfiyle birlikte bir dizi olay, entrika ve sürpriz de oyunda kendine yer buluyor. Hatta kendinizi bir aile üyesi tarafından suikaste uğramış bile bulabilirsiniz.
6- Civilization 6
Civilization olmadan en iyi strateji oyunları listesi olmazdı. Özellikle genişleme paketleriyle birlikte Civilization 6, liste için seriden seçtiğimiz oyun konumunda. Oyunculara altın çağ ve karanlık çağ kavramlarını tanıtan oyun, medeniyetinizin yıllar içindeki gelişimine, iklim değişikliği ve çevresel felaketlere bağlı olarak size bonuslar ve zayıflatmalar veriyor. Bu sayede ileri görüşlü, modern bir Civilization deneyimi yaşayabiliyoruz.
7- Age of Wonders: Planetfall
Age of Wonders, oynamaktan asla pişman olmayacağınız bir oyun. Eğer bilim kurgudan hoşlanmıyor olsanız da, Age of Wonders 3’ü kesinlikle denemelisiniz. Fakat şu an ilgilendiğimiz kısım, serinin hepimizi en çok heyecanlandıran ve mutlu eden oyunu Age of Wonders: Planetfall.
Özellikle imparatorluk inşası konusunda önceki oyunlara göre büyük geliştirmeler içeren Age of Wonders: Planetfall, oldukça ilgi çekici bir sıra tabanlı strateji oyunu olarak oyuncuların beğenisini kazanmaya devam ediyor.
8- Northgard
Viking temalı bir gerçek zamanlı strateji oyunu olan Northgard, oynanış olarak Settlers ve Age of Empires serisi ile benzerlikler barındırıyor. Fakat sizi büyümeye ve yeni bölgelere genişlemeye zorlayarak oldukça heyecan verici bir meydan okumayı da beraberinde oyunculara sunuyor. Oyunda hava durumu da oldukça büyük önem arz ediyor. Kışa dikkatli şekilde hazırlanmanız gerekiyor ancak bilim kullanarak teknoloji geliştirirseniz, düşmanlarınızdan daha iyi sıcak hava teçhizatına sahip olabilirsiniz ve bu da size stratejik bir avantaj sağlar.
9- Company of Heroes
Bazı oyunlar savaşın duygusal ve kırıcı yönünden uzaklaşmaya çalışabiliyor. Ama Company of Heroes’un kesinlikle böyle bir düşüncesi yok. Her ne kadar oyunun içeriği Hollywood’u andırsa da, oynanış ve oyuncuya hissettirdiği taktiksellik, acımasızlık ve İkinci Dünya Savaşı hissiyatıyla şimdiye kadar yapılmış en yoğun ve etkileyici gerçek zamanlı strateji oyunlarından biri. Hem biraz nostalji, hem de yoğun bir strateji oyunu deneyimi için Company of Heroes muhteşem seçim olacaktır.
Yorum Yap