Bilgisayar kendi kendine kapanıyor, ne yapmalıyım diyorsanız bu makalede yer alan bilgilere göz atabilirsiniz. Bilgisayarınızın aniden kapanmasının neden kaynaklandığını merak ediyorsanız öncelikle sorunun olası nedenlerine göz atmanız iyi bir fikir olabilir.
Bilgisayar Kendi Kendine Kapanıyor, Nasıl Düzeltilir?
Bilgisayarın aniden kapanmasının birkaç olası sebebi bulunmaktadır. Bunların en başında ise güç kaynağından kaynaklı sorunlar gelmektedir. Bilgisayarın kendiliğinden kapanmasına neden olan faktörler şu şekilde sıralanabilir:
- Kötü amaçlı yazılım
- Güç kaynağı
- Aşırı ısınma
- Yazılım / donanım sorunları
Bu sorunlar aşağıda tek tek ele alınmıştır. Bu sorunların nasıl düzeltileceğini aşağıdan öğrenebilirsiniz.
1. Kötü Amaçlı Yazılımdan Kaynaklı Kapanmalar
Kötü amaçlı yazılımlar, yazılımların geliştiricisinin amacına uygun bir işlev sürdürmektedir. Bazı virüsler de kullanıcıların bilgisayarını kapatabilmektedir. Bunun sebebi, kötü amaçla geliştirilmiş yazılımların aşırı kaynak tüketmesidir. Bu gerçekleştiğinde bilgisayar aniden kapanabilmektedir.
Kötü amaçlı yazılım, bilgisayarın aniden kapanmasına neden olduğu için virüs taraması kesintisiz olarak tamamlanmayabilir. Bu nedenle işinin ehli bir kişi tarafından bilgisayarınızın gözden geçirilmesini sağlamak iyi bir fikir olabilir.
2. Güç Kaynağı Yüzünden Kapanmalar
Her bilgisayarın bir güç kaynağı vardır. Bu güç kaynağı, bilgisayarın sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar. Herhangi bir zarar görmesi halinde bilgisayar hiç beklenmedik anlarda kapanabilir. Sorunun güç kaynağından kaynaklandığından emin olsanız bile fişin takılı olmamasına rağmen arızalı bir güç kaynağını değiştirmenin ölümcül bir risk taşıdığını unutmayın.
3. Aşırı Isınmadan Kaynaklanan Kapanmalar
Isı ve bilgisayar oldukça kötü bir ikilidir. Bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorununa çözüm arıyorsanız burada şüpheli olarak görebileceğiniz bir diğer unsur, bilgisayarın ısısı olmalıdır. Bilgisayar aniden kapanırsa bunun sebebi bilgisayarın aşı ısınması olabilir.
Bilgisayarın ısınmasına neden olan sorunlar genellikle şunlardan ibarettir:
- Bilgisayarı özensiz kullanmak,
- Fan,
- Toz, kir, saç ve benzerleri.
Bilgisayarınız onu dikkatsiz bir şekilde kullandığınız zaman aşırı ısınabilir. Bilgisayarınızın aşırı ısınmasını önlemek için şunları göz önünde bulundurmalısınız:
- Bilgisayarınızı sıcak yerlerden uzak tutun.
- Donanım parçalarının olduğu kısmın hava almasını sağlayın.
- Bilgisayarın duvara yaslanmış olmamasına dikkat edin.
- Bilgisayarınızı doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın.
- Bilgisayarınız eğer aşırı sıcak oluyorsa termal macunu değiştirin.
- Fanınızdan eğer ses geliyorsa bu kötüye işarettir. Bunun üzerinde durmanızda fayda vardır.
- Fanınız kir ve tozla kaplı ise temizlemeniz büyük bir öneme sahiptir. Benzer şekilde bilgisayarınızın genelinin toz ve kirden arındırılmış olmasına gayret gösterin.
4. Yazılım / Donanım Tarafında Yaşanan Sorunlar
Yazılım ya da donanım tarafında meydana gelen sorunlar da bilgisayarın aniden kapanmasına neden olabilir. Bilgisayarınızı bu sorundan kurtarmak için donanım sürücülerini güncellemek ya da ilgili soruna neden olan yazılım ve donanım parçalarının üzerinde durmak gerekebilir.
Bilgisayar kendi kendine kapanıyor, ne yapmalıyım demeden önce bilgisayarınızı güvenli modda başlatmayı deneyin. Bilgisayarınız eğer güvenlik modda sorunsuz bir şekilde çalışıyorsa suçu yazılım ya da donanımda arayabilirsiniz.
Yorum Yap