5G, birçok ülkede yeni yeni ateşleniyor ancak bir rapor, 6G teknolojisini masaya getireceği büyük bir değişiklikten bahsediyor. Çin gibi ülkeler, diğerlerinin önüne geçmeye başladı bile. Yeni nesil iletişim teknolojisinin, terabit çıktıları, mikrosaniye gecikme süreleri için bir ağ geçidi açması ve holografik görüntüleri kablosuz olarak taşımak gibi hıçkırıkları çözmesi bekleniyor.
Kontrpuan raporuna göre, 6G, 5G’deki Gigabit çıktılarından 6G’de Terabits / saniyeye kadar Kablosuz Spektrumdaki ante’yi öncelikli olarak artıracak. Burada, verimlilik belirli bir zaman çerçevesi içinde kaynaktan hedefe aktarılabilen veri miktarıdır. Her neyse, 6G spektrumu için önerilen aralık 300GHz ila 3THz (TeraHertz) arasındadır.
Akıllı telefon karşılaştırması: OPPO Reno5 Pro 5G ve Xiaomi Mi 10T Pro
Samsung’un öngördüğü gibi ticari lansman 2028’den önce gerçekleşmese de araştırma çoktan başladı. Aslında, Huawei ve Nokia gibi devler, süreci hızlandırmak için zaten kendi yöntemleriyle ilerliyorlar. Her iki durumda da, GHz’den (4G’de) MHz’ye (5G’de) ve THz’ye (6G’de) sıçrama gerçekten üstel görünüyor.
6G cihazlarına gelince, rapor daha iyi güç verimlilikleri, Görüş Hattı (LoS) kanalları, THz anten dizileri için metamalzemeler, güç optimizasyonu için geliştirilmiş AI ve QoS (Hizmet Kalitesi) gerektireceğini söylüyor. Ek olarak, Terahertz spektrumu holografik radyo ve ultra büyük MIMO teknolojilerinin yolunu açacak.
Hızların bu kadar artmasıyla (Terabits), uygulama yelpazesi de genişliyor. Aşağıda 6G’den (> 1Tbps) yararlanacak bazı temel uygulamalara bakabilirsiniz.
İŞTE 6G TEKNOLOJİSİ ÖZELLİKLERİ
– 8K / 16K Video akışı
– Holografik Görüntüleri / Videoları (HoloPortation) Kablosuz Olarak Aktarın
– Mikrosaniye gecikmeleri Gerçek Zamanlı Makine Kontrolünü etkinleştirir. Örneğin. Tarım Robotları
– Dijital İkizler / Kopyalar – Karma Gerçeklik ve Yapay Zeka aracılığıyla Dijital ve Fiziksel dünya arasındaki etkileşim
– Multi-Modal, Multi-Location 16K AR / VR uygulamaları
– 3D 4K Haritalar ADAS (Gelişmiş Sürücü Yardım Sistemleri)
Hepimizin bildiği gibi bir ağ teknolojisi ekipman gerektirir ve bu nedenle Ericsson, Samsung, Nokia, Huawei, ZTE, InterDigital, University of Oulu, SK Telecom, China Mobile, Docomo, AT&T in Network gibi büyüklere dikkat etmeliyiz.
Bununla birlikte, Samsung, Qualcomm, LG, Apple, OPPO, Huawei, META ve diğerleri gibi şirketler, cihazı ve bileşenleri daha büyük ölçekte kullanır. Bunların arasında, Apple ve Alphabet’in Google’ı zaten “bir sonraki G ittifakına” katıldı.
Yukarıda belirtildiği gibi, Çin bir adım daha ileri gitti ve dünyanın terahertz iletişimi için ilk 6G uydusunu fırlattı. Yine de, 5G’den 100-500 kat daha hızlı olması beklenen 6G’nin gerçek zamanlı sonuçlarını görmekten hala birkaç yıl uzaktayız.