400 Bad Request hatası, web sitesinin açılmamasına neden olan 4xx hatalarından biridir. Bir web sitesine istendiği anda erişilememesi oldukça can sıkıcı bir durumdur ama bunun neden olduğunu anlamak, sorunu nasıl çözeceğiniz açısından oldukça gereklidir.
400 kodlu hata, sunucunun isteği işleyemediği anlamına gelir. Buna neden olan faktörler arasında yanlış biçimlendirme, tarayıcı ön belleğindeki bozuk dosyalar, yüksek dosya boyutu gibi faktörler yer alıyor.
Peki, hatayı ortadan kaldırmak için hangi çözüm yollarına başvurmak gerekiyor? Gelin, öğrenelim.
400 Bad Request Hatası İçin Çözüm Yolları
- URL’yi kontrol edin.
- Tarayıcı ön belleğini ve çerezleri temizleyin.
- Dosya boyutunu düşürün.
- Tarayıcı uzantılarını devre dışın.
Bir web sitesine erişmeye çalışırken 400 kodlu hata ile karşılaşıyorsanız bu yöntemlere başvurabilirsiniz. Bunların nasıl uygulanacağını aşağıdan öğrenebilirsiniz.
URL’yi Kontrol Etme
Daha zahmetli yöntemlere geçmeden önce URL’nin doğru olduğundan emin olmak gerekir. Erişmeye çalıştığınız web sitesinin bağlantısı doğru yazılmalıdır. İstenmeyen karakterlerin kullanılması da bu hatayı almanıza yol açabilir.
Tarayıcı Ön Belleğini ve Çerezleri Temizleme
Her web sitesini ziyaret ettiğinizde belli başlı dosyalar cihazınızda geçici olarak depolanır. Web tarayıcısının ön belleğindeki bozuk bir dosya varsa bu hata ile karşılaşabilirsiniz. Chrome kullanıyorsanız sağ üst köşede yer alan üç noktaya basın ve “Diğer Araçlar > Tarama verilerini temizle” yolunu takip edin.
Dosya Boyutunu Düşürme
Web sitesinin sunucusuna eğer dosya boyutu sınırını aşan bir dosya yüklemeye çalışıyorsanız bu hata karşınıza çıkabilir. Dosyanın boyutun küçültme gibi bir girişimde bulunmadan önce daha küçük bir dosya yükleyin. Böylece sorunun bundan mı kaynaklı olduğunu öğrenebilirsiniz.
Ortada bir sorun olmadığını görürseniz muhtemelen ilk dosyanın boyutu yüksektir ve bu nedenle bir daha yüklemeye çalışmadan önce onun boyutunu küçültmelisiniz.
Tarayıcı Uzantılarını Devre Dışı Bırakma
Web tarayıcınıza eğer web sitesi tanımlama bilgileri üzerinde etkisi olan bir uzantı / eklenti yüklediyseniz sorun bundan kaynaklı olabilir. Web sitesine tekrar erişmeye çalışmadan önce şu adımları izleyerek eklentileri geçici olarak devre dışı bırakın:
- Chrome kullanıyorsanız sağ üst köşede yer alan üç noktaya basın.
- “Ayarlar” seçeneğine basın.
- “Uzantılar” bölümüne girin.
- Eklentileri devre dışı bırakın.