4.5G Nedir, Ne İşe Yarar, Artıları Nelerdir?

4.5 g nedir

Teknoloji hızlı gelişimine devam ediyor. Özellikle internet kullanıcı sayısındaki olağanüstü artış ve insanların her an, her yerde internete bağlanma istekleri bu sektörün sürekli hareketli olmasını sağlamaktadır. Akıllı telefon ve tabletlerin hayatımıza girmesiyle de mobil internet konusu önem kazanmıştır.

Ülkemizde 1 Nisan 2016 itibariyle resmen 4.5G hizmetine geçilmiş durumda. Sık sık reklamlarda boy gösteren ve büyük merak uyandıran 4.5G ile ilgili merak edilen tüm sorulara yazımızın devamında cevap bulabilirsiniz.

4.5G Nedir?

Mobil altyapı firması Qualcomm tarafından LTE Advance olarak adlandırılan yüksek hızlı internet teknolojisi, Huawei gibi üreticiler tarafından 4.5G olarak adlandırıldı. Bazı firmalar tarafından ise, 4.25G ismi ile telaffuz edildi.

4.5G hizmeti, yüksek hızda internet deneyimi sunmaktadır. Bu teknoloji sayesinde kullanıcılar 375 Mbps seviyesinde hızla internet kullanabilecek. Şu anda evlerde kullanılan ve 100 Mbps hıza ulaşan fiber internete göre çok daha hızlı olan bu sistem sayesinde bekleme süresi de oldukça azalmış durumda.

4.5G İle 3G Arasındaki Farklar Nelerdir?

3G teknolojisi 2002 yılında ABD’de, 2003 yılında Avrupa’da kullanılmaya başlanmıştı. 2009 yılında ülkemizde kullanılan bu teknolojiyi geç kullanmaya başlasak da daha donanımlı hizmet almıştık. Sonrasında 3G’nin hız açısından yeterli olmadığı anlaşıldı.

4.5G ile 3G arasındaki en temel fark hız konusundadır. 3G ile ülkemizde 35 Mbps seviyelerine çıkabilen bir internet hızı mevcuttu. Bu teknolojide ortalama bağlanma hızımız 20-30 Mbps seviyelerindeydi. Artık teknolojinin gelişmesiyle birlikte hıza duyulan ihtiyaç artınca 4.5G teknolojisi devreye girdi. Bu teknoloji 3G’ye göre yaklaşık 10 kata kadar daha hızlı internet sunmaktadır.

4.5G ile 3G arasındaki temel farklardan biri de, daha az gecikme süresi olmasıdır. Daha az gecikme sayesinde, daha düzgün bir internet performansı elde edilmektedir. 4.5G ile 3G arasındaki farklar çok büyük ancak bu fark, çekim kalitesine göre değişiklik göstermektedir.

4.5G’nin Artıları Nelerdir?

4.5G teknolojisi sayesinde sadece internete yüksek hızla bağlanma artısından faydalanmayacaksınız. Aynı zamanda yüksek çözünürlüklü mobil canlı yayınlar yapmak da mümkün olmaktadır. Bu da özellikle 3G bağlantılarında çeşitli sorunlar yaşayan kurumlar için mükemmel bir gelişim anlamına gelmektedir.

4.5G teknolojisinin en önemli artılarından biri de indirmesi dakikalarca süren bir dosyayı saniyeler içinde indirmenizdir. Özellikle görüntülü iletişim konusunda adeta devrim yaratacak olan bu teknoloji sayesinde görüntülü görüşmeler çok daha canlı ve senkronizsyon sorunu yaşanmadan gerçekleşecektir.

4.5G teknolojisinin sunduğu en önemli artılardan biri de, kota durumunu etkilemeden bu hızı sunmasıdır. Yani, 3G teknolojisiyle izlediğiniz bir video ile 4.5G teknolojisinden sonra izleyeceğiniz video, aynı derecede kotanıza etki edecektir. Ancak 4.5G ile takılmadan ve hızlı bir şekilde video izleyebileceksiniz.

4.5G Destekleyen Cihazlar Hangileridir?

4.5G’ye geçiş bağlı bulunduğunuz operatör tarafından ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir. Eğer cihazınız 4.5G uyumlu bir cihazsa geçiş otomatik olarak sağlanacaktır. Ancak cihazınız 4.5G teknolojisini desteklemiyorsa bu teknolojiden faydalanmanız için destekleyen cihazlardan edinmeniz gerekmektedir.

Ülkemizde 4.5G hızını en yüksek seviyede destekleyen cihazlar şunlardır:

Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S7 Edge

LG G5

Xiaomi Mi 5

Sony Xperia X Performance

4.5G teknolojisini genellikle son birkaç yıl içinde çıkan cihazlar hız seviyesi yüksek olarak desteklemektedir. Geri kalan modeller 4G ya da 3G teknolojisiyle çalışmaya devam edecektir.

4.5G teknolojisini destekleyen cihazınız yoksa, eğer interneti sadece sosyal medya sayfalarınız için kullanıyorsanız cihaza yüksek ücretler ödemeniz doğru olmayacaktır. Ancak internetten video izleyen, görüntülü konuşma yapan, dosya alışverişinde bulunan bir kullanıcıysanız geçiş yapmanızda büyük fayda vardır.

Tüm operatörler 4.5G ile ilgili tarifeleri açıkladılar. Eğer uygun cihazınız varsa, bütçenize en uygun olan tarifeye geçebilirsiniz.

Exit mobile version