3D cep telefonları

Akıllı telefonlar derinlik kazanıyor…
 

Teknolojinin hemen her alanına işlemeye başlayan üç boyutlu görüntü teknolojisi, şimdi de akıllı telefonlarda kendisine yer buluyor. Akıllı telefon sektöründeki son trendlerden biri olan üç boyutlu görüntü desteği, artık yavaş yavaş yeni bir alt sektörün oluşmasını sağlıyor diyebiliriz.
 
telefon
 
HTC’den LG’ye, Samsung’dan Sharp’a kadar belli başlı dünyaca ünlü firmalar, üç boyutlu görüntü desteği içeren telefonlarını ya piyasaya sürdü ya da basına tanıtmaya başladı. Bize de bu telefonları bir bir incelemek kaldı. Kimisi 3 boyutlu görüntü teknolojisini ön plana çıkarmayı tercih ediyor, kimisi ise 3 boyutlu görüntü teknolojisini sadece bir yan özellik olarak ekliyor. Her ne olursa olsun, üç boyutlu görüntü teknolojisi artık cebimizde de kendisine yer edinmeyi başardı!
 
HTC EVO 3D

4.3 inç SLCD üç boyutlu ekrana sahip olacak olan EVO 3D’nin ekran çözünürlüğü ise 960×540 olacak. Telefonun 4GB dahili belleği, 1GB da RAM’i bulunuyor. 1.2 Ghz çift çekirdekli Snapdragon işlemci ise, EVO 3D’nin 3 boyutlu görüntüleri oynatırken herhangi bir kasılma sorunu yaşamayacağının bir göstergesi olarak gösterilebilir.
 


 
üç boyutlu fotoğraf çekebilen cihazlarda bir adet fazladan kamera bulunuyor. EVO 3D’nin de arka tarafında iki adet 5 megapiksel çözünürlükte fotoğraf çekebilen kamerası bulunuyor. Görüntülü konuşma gerçekleştirebilmek içinse ön tarafında bir adet 1.3 MP kamera bulunuyor. 720p çözünürlükte 2 ve 3 boyutlu video kaydedebiliyor olması ise EVO 3D için ayrı bir avantaj.

EVO 3D’nin işletim sistemi Android 2.3.3 Gingerbread. özellikle güçlü işlemcilerde başarılı bir performans ortaya koymayı başaran Gingerbread, HTC EVO 3D ile birlikte de gayet tatminkar bir performans sunuyor.

 
LG Thrill 4G

LG’nin inovatif telefonlarından biri olarak lanse edilen 3D görüntü destekli Thrill 4G, sadece üç boyutlu görüntü özellikleriyle değil, diğer alanlardaki yenilikleriyle de dikkatlerimizi üzerinde topluyor. üst düzey ses kalitesine sahip olan Thrill, çift çekirdekli işlemcinin gücünü sonuna kadar kullanıyor.
 


 
üç boyutlu görüntü kalitesi, EVO 3D ile yarışacak düzeyde mi tartışmaya açık. Zira Thrill 4G, EVO 3D’ye kıyasla daha pikselli bir görüntü sunuyor. LG bu alanda tüm ilgisini Optimus 3D’ye gösterdiğinden olsa gerek, 3D özelliği Thrill 4G’de sadece bir yan özellik gibi kalıyor. Neyse ki cihazda HDMI çıkış bulunuyor. Bu sayede HDTV ile eşleştirme yapabilmek ve 3D içerikleri 3DTV üzerinden görüntüleyebilmek mümkün.

Her ne kadar 4G adını ve özelliklerini taşısa da, işin aslı LTE teknolojisini desteklemiyor. HSPA 14.4, bilindiği üzere bir 3G standardı. 5 MP’lik çift kameraya sahip olan ve Android OS 2.2 Froyo işletim sistemi kullanan Thrill 4G’nin, 2011 son çeyrekte ülkemizde de satışa sunulması bekleniyor.

 
Samsung Galaxy 3D

Henüz resmi bir açıklama yok. Fakat sağlam kaynaklardan sızan bilgileri de göz ardı edemeyiz. Samsung, Galaxy serisi akıllı telefonlarına bir yenisini eklemeye hazırlanıyor. Bu yeni telefonun öne çıkan özelliği ise üç boyutlu görüntü teknolojisini destekleyecek olması.

 


 
Galaxy 3D adıyla satışa sunulacak olan telefon, gözlüksüz 3D teknolojisini destekleyecek. HDMI çıkışı sayesinde telefonu 3DTV’ye bağlayarak telefon ile oluşturduğunuz 3D içerikleri televizyonda görüntüleyebilmek mümkün olacak. Zira Glaaxy 3D’de iki adet 8 megapiksel kamera olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

4.3 inç LCD ekrana sahip olacak olan Galaxy 3D’nin gözlüksüz 3D imkanı sağlaması, 3D destekli telefon dünyası için önemli bir yenilik olarak lanse ediliyor. Galaxy 3D’nin, sektörde HTC EVO 3D ve LG Optimus 3D gibi rakiplerle kıyasıya bir rekabete gireceği kesin. Avantajı ise, bu isimlerden sonra piyasaya sürülecek olması.

 
LG Optimus 3D P920

LG’nin 3D telefon dünyasındaki amiral gemisi Optimus 3D olarak biliniyor. 3D destekli LCD kapasitif ekrana sahip olan telefonun 16M renk derinliği bulunuyor. Ekran çözünürlüğü ise 480×800 piksel ve boyutu 4.3 inç.

Optimus 3D, 512 MB belleğe sahip. İlk başta düşük bir değer gibi görülebilir. Fakat sistem entegrasyonları ve Android’in düşük güç tüketimini göz önünde bulundurursak, 512 MB bellek Optimus 3D’ye başarılı bir performans sunuyor. Bunun yanına işlem gücü olarak 1 GHz’de çalışan çift çekirdekli ARM-Cortex A9 işlemci eklenince, Optimus 3D için bir performans canavarı yakıştırması yapmakta sakınca yok.
 


 
Telefonun arkasında iki adet 5 megapiksel çözünürlükte fotoğraf çekebilen kamera bulunuyor. üç boyutlu görüntüleri bu kameralar aracılığıyla elde edebilmek mümkün. öte yandan 30 fps’de 1080p iki boyutlu video kaydedebiliyor olması, Optimus 3D için bir diğer büyük avantaj. üç boyutlu video kaydetmek istersek, 30 fps’de 720p çözünürlükle bu isteğimizi gerçekleştirebiliyoruz.

Android 2.2 Froyo ile birlikte geliyor olması ise Optimus 3D için eksi puan olarak görülebilir. Fakat telefonun 2.3 Gingerbread güncellemesini desteklediğini hemen hatırlatalım.

 

 

Exit mobile version