Yeni yılla birlikte veri ihlalleri daha fazla yaşanacak ve kullanıcılar internet ortamında gezinirken bir dizi tehditlerle karşı karşıya kalacak. Bunları aşmak tabii ki de mümkün. Nasıl mı? Yaptığınız her harekete dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü yeni yılla birlikte güvenlik açıklarını kullanmak isteyen bilgisayar korsanlarına engel olmanın en temel yolu dikkatten geçiyor. Şimdi sizlerle karşınıza çıkabilecek tehditleri ve bu tehditlere karşı neler yapabileceğinizi inceleyeceğiz.
Dikkat edilmesi gereken siber güvenlik trendlerini ortaya çıktı. Sıralamada; Phishing (Oltalama), Tedarik Zinciri Saldırısı, Ransomware (Fidye Yazılımı), 5G’nin Yaygınlaşması, Yeni Dönem İcadı (Kripto Paralar ve Metaverse) ve Dijital Silah (Deepfake) olmak üzere 6 trend öne çıktı.
Covid-19 pandemisinin etkisiyle alışılagelmiş iş yapış modellerini hibrit yapıya taşıyan işletmeler, siber güvenlik saldırılarıyla sıklıkla karşılaşabiliyorlar. Konunun önemini dikkate alanlar ise; siber tehditlere ve veri ihlallerine karşı yatırımlar gerçekleştiriyor. Hatta yaptıkları yatırımları artırıyor.
2022’de veri ihlallerinin daha da artacağının altını çizerek, dikkat edilmesi gereken tehditleri bu konumuzda işleyeceğiz. Veri ihlali, firmaya ve kuruma ait gizli bilgi-belgenin, verilerin, yetkisi olmayan kişilere sızdırılması ya da siber saldırganlar tarafından ele geçirilmesidir. Veri ihlali, siber saldırganlar tarafından ihlal edilerek kritik bilgilere ulaşma imkanı doğurur.
Kritik verilerin ele geçirilmesi sonucunda firmalar gerek itibar gerekse ekonomik açıdan önemli kayıplar yaşarlar.
Siber Güvenlik Tehditleri Nelerdir?
Siber güvenlik ile ilgili karşımıza 6 siber güvenlik tehdidi çıkıyor. 2022 yılında bu tehditleri göz önünde bulundurarak, hem şirket hem de bireysel bazda önlemlerinizi alarak siber saldırılara karşı güçlü durmanız gerekiyor. Gelin şimdi birlikte siber güvenlikle ilgili karşımıza çıkan 6 tehdidi inceleyelim.
1) Phishing (Oltalama)
Yenil yılda da firmaların en fazla korkulu rüyası olmaya devam edecek Phishing, doğrudan bireyleri hedefleyen, kimlik ya da kredi kartı bilgileri gibi kritik ve hassas bilgilerin çalınması amacı ile kullanılıyor. Zararlı yazılımların bazı siteler aracılığıyla cep telefonlarına ya da bilgisayarlara indirilmesini sağlayan bu yöntem, genelde e-posta adreslerine gönderilen zararlı linklerle de yapılıyor.
2) Tedarik Zinciri Saldırısı
2022’nin dikkat çeken tehditleri arasında işletmelerin tedarik zincirlerinin aksamasına ya da bozulmasına yönelik saldırılar geliyor. Tedarik zinciri saldırıları, yeterli derecede korunmayan BT altyapılarına ve söz konusu altyapılardaki üçüncü parti hizmet verenlere gerçekleştirilen saldırılar neticesinde firmaların iş süreçlerinde aksaklıkların yaşanmasına neden oluyor. Bu tür saldırılarda uygulamaların ele geçirerek uygulamalar aracılığıyla işletmelere zarar verilmesi hedefleniyor. Sağlıktan enerjiye, hizmete çeşitli sektörlerde ve alanlarda görülebilen tedarik zinciri saldırıları; iş akışların kesintiye uğramasının yanı sıra itibar ve maddi türden kayıplara da sebebiyet veriyor.
3) Ransomware (Fidye Yazılımı)
İşlerini dijitale taşıyan firmaların ve kurumların 2022’de karşı karşıya kalabileceği en büyük tehlikelerden biri de “Ransomware (Fidye Yazılımı)”in olması öngörülüyor. Hemen her ölçekten şirketleri hedef alan yazılım; 2021’in ilk yarısında 2020’nin benzer dönemine göre yüzde 151 artış gösterdi. Söz konusu saldırılar, işletmeler açısından önemli maddi zararlara sebebiyet vermekle birlikte; sistemleri de devre dışı bırakarak çalışamaz duruma getiriyor.
4) 5G’nin Yaygınlaşması
5G mobil altyapısı, yeni yılla birlikte daha da yaygınlaşacak. Yaygınlaşma neticesinde 5G’nin siber güvenlik açısından bazı sorunlara neden olabileceği öngörülmekte. 2022 senesinde Türkiye’de frekans ihalesi yapılarak; özellikle de 2023’ten itibaren kullanıma geçmesi hedeflenen 5G ağlarının siber saldırılara karşı; daha dayanıklı bir hale gelmesi için global ve ulusal güvenlik standartlarına odaklanarak; firmalar nezdinde siber güvenlik politikalarına dair çalışmalar yapılması gerekiyor.
5) Yeni Dönem İcadı (Kripto Paralar ve Metaverse)
Yılın son çeyreğinde popülerlik kazanan ve gündemden düşmeyen Metaverse; birtakım siber güvenlik problemlerini de beraberinde getiriyor. Bireysel kullanıcılar ile başlayan Metaverse serüvenine global şirketlerin de dahil olmasıyla; ciddi güvenlik tedbirleri alınması ve bu kullanıcıların korunmasına yönelik tedbirlerin ve hazırlıkların artırılması gerekiyor. Ayrıca paranın dijitalleşerek kripto para olarak çevrim içi ortamda dolaşıma girmesi; bilgisayar korsanları için onu daha cazip kılıyor.
6) Dijital Silah (Deepfake)
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte adından söz ettiren Deepfake’in, 2022’nin sık kullanılan güvenlik trendleri arasında yer alacak. Kullanıcıların görüntülerinin yerini değiştirilmesine olanak tanıyarak siber suçluların hassas verilere erişimini kolay hale getiriyor. Yeni yılda bu konuda daha fazla siber saldırı görülmesinin olasılığına dikkat çekiliyor.