2022 Yılında Alınabilecek En İyi Katlanabilir Telefonlar

Teknolojinin gelişmesiyle telefonların formlarında da değişiklik görüyoruz. Şimdiki popüler cihaz formu ise katlanabilir olması… İşte 2022’de alınabilecek en iyi katlanabilir telefonlar.

Katlanabilir akıllı telefonlar listesiyle karşınızdayız. Telefonlar günlük hayatlarımızın vazgeçilmezleri oldu. İnsanların haberleşme ihtiyacından daha fazlasını karşılayabildiği akıllı telefonlar, teknolojinin gelişmesiyle birlikte kendisini yenilemeye ve değiştirmeye devam ediyor. Birçok telefon markası, piyasaya sürdüğü akıllı telefonlarla hem pazarın hâkimi olmak hem de adından oldukça söz ettirmek istiyor.

Bunun için de yapmaları gereken en önemli şeylerden birisi teknolojik gelişmelere ayak uydurmak ve diğer markalara göre bulunmamışı, bilinmemişi yaparak farklılık yaratmak. Tabii bir de bu farklılıkları kaliteli bir şekilde sunmak ki, kullanıcıların en çok dikkatini çeken noktanın burası olduğu yıllar boyunca gözler önüne seriliyor.

İlk Katlanabilir Telefon: Royole FlexPai

Günümüzün akıllı telefonlar özelinde son teknolojilerinden birisi de katlanabilir telefonların üretilmesi… Katlanabilir telefonlar ilk olarak CES 2018’de Çinli Royale şirketi tarafından ortaya çıkarıldı. Royole FlexPai adı verilen katlanır ilk akıllı telefon, fuarda sergilendi ve oldukça dikkat çekti. Dışa doğru katlanan 7,8 inç ekrana sahip, ticari olarak satılan ilk katlanabilir akıllı telefondu. 2018’in aralık ayında sevkiyata başladı. Cihazın özelliklerinden biraz bahsedecek olursak 7nm Snapdragon 8150’yi ilk kullanan akıllı telefondu. Ortada katlanan bir AMOLED ekran vardır. Ekranın yalnızca yarısını kullanmaya, diğer yarısında bir duvar kâğıdı görüntülemeye geçer. Telefon katlandığında hangi yarısını kullanacağınızı seçebiliyorsunuz. Ekranlardan birisi diğerine göre daha fazla bir alana sahip.
Bu ilk katlanabilir telefonun bir tarafı selfie ve görüntülü aramalar için kullanılabilen çift kameraya sahip. Cihazın önünde 16+20 megapiksellik kamera formu bulunuyor. FlexPai açıldığında 7,6 mm; kapalı formatta ise 15,2 mm kalınlığına sahip oluyor. Menteşe 200 bin kez katlanabilir olabilecek şekilde derecelendirilmiştir.

Temel yapılandırmada 6 GB RAM ve 128 GB depolama bulunur. Ancak diğer seçenekler arasında 8/256 ve 8/512 GB bulunur. Tescilli bir Ro-Charge hızlı şarj teknolojisi tarafından desteklenir. Bu da bir saatte %0’dan %80’e çıkabileceği anlamına geliyor. Sonraki yıllarda FlexPai serisi 2 ve 3’leriyle kullanıcıların karşısına çıktı.

Samsung Katlanabilir Telefon Pazarının Hâkimi

Bu ilk katlanabilir akıllı telefondan sonra karşımıza Samsung, Xiaomi, Huawei, Oppo, Motorola gibi markaların katlanır telefonları çıktı. Şu an için katlanabilir telefon pazarında en çok satışı Samsung gerçekleştiriyor. Apple’ın da katlanır akıllı telefon için acele etmediği biliniyor. Yine de 2023 yılında iPhone’un katlanabilir bir modelini piyasaya sürmesi beklenen Apple’ın, bu çıkışı biraz erteleyeceği de konuşuluyor. İlerleyen zamanlarda bu konuyla ilgili bilgiler aldığımızda dergimizde yer vereceğiz.

Artık normal formdaki telefonlardan sıkıldınız, farklı bir boyut ya da farklı bir tarzda mı akıllı telefon istiyorsunuz. Bunun için karşınıza son dönemlerin popülerleri olan katlanabilir akıllı telefonlar ideal bir seçim olabilir. Tabii katlanabilir akıllı telefon almak için de biraz araştırma yapmanız gerekiyor. Çünkü sizi yansıtacak, kaliteli ve kullanışlı olabileceğinizi düşündüğünüz bir telefon elde etmek istersiniz. Biz de sizlerin işlerini kolaylaştıracak bir hamle yaparak alabileceğini en iyi katlanabilir akıllı telefonlarını sizler için listeliyoruz.

Şimdi gelin 2022 yılında alabileceğiniz en iyi katlanabilir akıllı telefon modellerine birlikte bakalım.

2022 Yılında Alınabilecek En İyi Katlanabilir Akıllı Telefonlar

Samsung Galaxy Z Fold 3 5G

Katlanabilir akıllı telefon modelleri arasında dikkat çekici bir model olmayı başaran Galaxy Fold 3 kamerası ile de göz alıyor. Samsung Galaxy Z Fold 3’ün içerisinde Snapdragon 888 5G işlemci, Adreno 660 GPU, 12GB RAM ve 256 GB dahili depolama alanı bulunuyor.

Ekran Özellikleri

Şık ve zarif tasarımıyla dikkat çeken Samsung Galaxy Z Fold 3, 6.2 inçlik bir dış ekrana, 7.6 inç’lik iç ekrana sahip. Kalınlık açısından, telefonu katladığımız takdirde 16 mm, açtığımız takdirde de 6.4 mm’lik bir kalınlık söz konusu. Z Fold 3 ilk bakışta 271 gram ile ağır bir telefon gibi görünse de, denge merkezleri doğru ayarlandığı için telefonu kullanırken ergonomi sorunları yaşamıyorsunuz.

Z Fold 3’ün ekran özelliklere gelecek olursak, cihazın içinde yer alan 7.6 inçlik OXGA+ Dinamik AMOLED 2x ekran, 120 Hz ekran tazeleme hızının yanı sıra, 374 ppi piksel yoğunluğu, 2208 x 1768 piksel çözünürlük, 900 nit tipik parlaklık ve 1200 nit maksimum parlaklık değerlerine sahip.

24.5:9 en boy oranındaki 6.2 inçlik Dinamik AMOLED 2X ekran da 2268 x 832 piksel çözünürlük, 387 ppi piksel yoğunluğu, 1500 nit maksimum parlaklık değerlerine sahip. Aynı zamanda cihazın dış ekranı da tıpkı iç ekran da olduğu gibi 120 Hz tazeleme oranını destekliyor.

Serinin yeni modelinde bizleri ekran altı kamera teknolojisi de karşılıyor. Bu sayede ön kamerayı ekranın altına gizleyen Güney Koreli teknoloji devi daha kesintisiz bir ekran deneyimi sunmayı hedefliyor. Aynı zamanda cihazın 7.6 inçlik iç ekranını daha kullanışlı bir hale getiren şirket, ekranı ikiye böldüğümüzde uygulamalar arası iletişimleri de geliştirmiş. Artık bir hiperlink açtığımızda bunu ikinci ekranın hemen yanında açabiliyoruz. Samsung’un bu işte gerçekten çok ciddi.

İşlemci ve Pil

Ekran tarafında yaptığı yeniliklerle dikkat çeken cihaz, 5G destekli Snapdragon 888 işlemcisinden güç alıyor. Bu işlemciye de 12 GB RAM ve UFS 3.1 temelli 256/512 GB dahili hafıza seçenekleri eşlik ediyor.

Bunun haricinde eSIM ve çift nanoSIM desteğine de sahip olan cihazda 25W hızlı şarj destekli 4.400 mAh kapasiteli bir bataryada da mevcut. Aynı zamanda bu batarya da 10W kablosuz şarj desteğinin yanı sıra 4.5W değerinde tersten şarjı da destekliyor.

Kamera Özellikleri

Kamera tarafına gelecek olursak, Galaxy Z Fold 3’ün arka tarafında 12 MP geniş açılı ana, 12 MP ultra geniş açı ve 12 MP telefoto kameraları bizleri karşılıyor. Bunun haricinde kapağında da f/2.2 diyafram açıklığına sahip olan 10 MP’lik bir selfie kamerası bulunuyor. Ayrıca cihazın ekran altı kamerası da 4 MP çözünürlüğünde.

Samsung Galaxy Z Fold 3’ün Fiyatı

IPX8 dayanıklılık sertifikasına da sahip olan Samsung Galaxy Z Fold 3 Türkiye fiyatı 25.999 TL.

Huawei P50 Pocket

Dikey olarak katlanan ve şirket tarafından istiridye kabuğuna benzetilen Huawei P50 Pocket, 6.9 inç büyüklüğünde 120Hz yenileme hızına sahip OLED ekranla birlikte geliyor. Bu ekran 21 :9 en boy oranına, 300Hz örnekleme hızına ve 1 milyar renk desteğine de sahip. Gücünü 5nm üretim sürecinden geçen Snapdragon 888‘den alan telefonun 5G desteği bulunmuyor. Cihazın 8GB / 12GB RAM ve 256GB / 512GB depolama seçenekleri dikkat çekiyor.

Huawei P50 Pocket’ın Kamera Özellikleri

Arka tarafında 40 Megapiksel lazer odaklama sistemine sahip geniş açılı ana + 13 Megapiksel ultra geniş açılı ikinci + 32 Megapiksel Ultra Spectrum sensör yer alıyor. Ultra Spectrum teknolojisi, gelişmiş görüntü reprodiksyonu sunarken karanlıkta daha net görüntüleri ortaya çıkartıyor. Ayrıca bu kamera ile çıplak gözle görülemeyen desen ve renkler görüntülenebiliyor.

Arka tarafında da ufak bir ekran barındıran P50 Pocket, telefonu katlamış olsanız dahi bildirimleri ve aramaları görmenize olanak sağlıyor. Arkadaki bu ekran 1.04 inç büyüklüğünde 340×340 piksel çözünürlükte ve daire şeklinde OLED bir ekran. Bunun dışında telefonun ön tarafında 10.7 Megapiksel çözünürlükte bir kamera bulunuyor.

Pil ve Şarj

Son olarak 40W hızlı şarj destekli 4000 mAh pil ile katlanabilir telefon sektörünün en güncel modeli olan Huawei P50 Pocket, HarmonyOS 2.0 işletim sistemini çalıştırıyor.

Huawei P50 Pocket’ın Fiyatı

Huawei’in online mağazasından satın alabileceğiniz katlanabilir telefonun fiyatı 27.999 TL olarak yansıyor.

OPPO Find N

OPPO Find N, gücünü Qualcomm tarafından üretilen Snapdragon 888 işlemciden alıyor. 5nm teknolojisi ile üretilen Snapdragon 888 işlemcide 1adet 2,84 GHz ARM Cortex-X1, 3 adet 2,40 GHz 3 x ARM Cortex-A78 ve 4 adet 1,8 GHz ARM Cortex-A55 çekirdek bulunuyor. Grafik arabirimde ise Adreno 660 mevcut.
5.49 inç AMOLED dış ekrana sahip olan cihaz, ortalama bir akıllı telefon boyutlarıyla karşımıza çıkıyor. 120Hz ekran tazeleme oranına sahip 7.1 inç iç ekran ile tanıtılan model, 1000 nit parlaklık seviyesine ulaşabiliyor.

Farklı Depolama Seçenekleri

8 GB/12 GB RAM ve 256 GB/512 GB depolama seçenekleriyle karşımıza çıkan cihaz, performans konusunda beklentileri fazlasıyla karşılıyor.
Üçlü kamera dizilimine sahip cihazda 50 Megapiksel ana kamera, 16 Megapiksel ultra geniş açılı kamera ve 13 Megapiksel telefoto kamera bulunuyor. Öz çekim kamerası olarak ise 32 Megapiksel lens tercih edilmiş.

Açık halde 132.6 mm x 140.2 mm x 8.0mm boyutlara sahip olan cihaz, katlandığında 132.6 mm x 73 mm x 15.9 mm olarak karşımıza çıkıyor. Siyah, beyaz ve mor olmak üzere 3 farklı renk seçeneği ile tanıtılan model, 275 gram ağırlığa sahip.

33W SUPERVOOC hızlı şarj teknolojisine sahip 4.500 mAh batarya ile tanıtılan model, Android 11 tabanlı ColorOS 12 arayüzüyle karşımıza çıkıyor.

Oppo Find N Fiyatı

Cihaz çıkalı yaklaşık 3 ay gibi bir süre oldu. Bu katlanabilir akıllı telefon Türkiye’ye henüz gelmedi ancak yakın bir tarihte ülkemizde olması bekleniyor. Ülkemizde henüz satışı olmaması nedeniyle Türkiye fiyatını bilmiyoruz. Ancak cihazın yurt dışı fiyatı 8 GB RAM + 256 GB depolama alanı için 1.210 dolar, 12 GB RAM + 512 GB depolama alanı için 1.415 dolar fiyat etiketine sahip olduğunu söyleyelim.

Samsung Galaxy Z Flip 3

Tasarım noktasında önceki nesle göre büyük yenilikler getirmeyen yeni Z Flip3, en büyük yeniliği kameraların olduğu bölgeye yerleştirilmiş arka ekran ile alıyor. 1,9 inç büyüklüğünde olan bu ekran Super AMOLED teknolojisini kullanıyor. Kıyaslama yapmak için önceki modelde kapak ekranı boyutunun 1,1 inç olduğunu da belirtelim.

Ekran Özellikleri

Galaxy Z Flip3, dış tarafta 1,1 inçlik önceki nesle kıyasla 1,9 inçlik daha büyük bir ekran kullanıyor. Super AMOLED yapıda olan bu ekran, 260×512 piksel çözünürlüğü ve 302 ppi parlaklığı destekliyor. Boyutunun büyümesiyle bu ekranın kullanıcılar için çok daha işlevsel hale geldiği söylenebilir.
Ana ekrana geldiğimizdeyse burada 6,7 inçlik FHD+ Dinamik AMOLED 2x Ekran teknolojisi kullanıyor. 2640×1080 piksel çözünürlük ve 425 ppi parlaklığın desteklendiği bu ekran, 120 Hz uyarlanabilir ekran yenilemeyle dikkat çekiyor.

Performans

Önceki nesle kıyasla işlemci tarafında bir yükseltme alan Galaxy Z Flip3, gücünü 5 nm’lik üretim sürecinden çıkan 64 bit sekiz çekirdekli işlemcisinden alıyor. RAM’in 8 GB olarak sabit kaldığı model, önceki modelden farklı olarak 256 GB’a ek olarak UFS 3.1 destekli 128 GB’lık dahili depolama seçeneğini de kullanıcılarına sunuyor.

Kamera

Arka tarafta ikili kamera kurulumunu devam ettiren Samsung Galaxy Z Flip3, önceki nesildeki 12 MP’lik sensörleri bu modele de aynen taşımış gibi görünüyor. Telefoto lens isteyenleri üzecek olan modelde geniş açı ve ultra geniş açı sensörleri sol üst köşeye dikey şekilde yerleştirilmiş durumda.
Ön tarafa geçtiğimizdeyse 10 MP çözünürlüğünde, F2.4 diyafram açıklığına sahip tek bir sensör bizleri karşılıyor. Ekranın ortasına delik şeklinde yerleştirilen kamera, tasarım açısından da gözü yormayan hoş bir görünüm sunuyor.

Batarya

3.300 mAh’lik Li-Po bataryaya sahip olan Galaxy Z Flip3, 25 W hızlı şarjın yanında 11 W kablosuz hızlı şarjı ve 4,5 W tersine kablosuz şarjı destekliyor. Ekran boyutları ve donanımı düşünüldüğünde bu bataryanın yeterli olup olmadığını önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Samsung Galaxy Z Flip 3’ün fiyatı

Türkiye’de satışta olan Samsung Galaxy Z Flip 3’ü satın almanız için ödemeniz gereken tutar 17.999 TL olarak belirlenmiş. Ürünü Samsung’un online alışveriş sitesinden temin edebilirsiniz.

Motorola Razr 5G

Motorola, Razr 5G’yi orijinaline bağlı kalarak yeniden tasarlamış gibi görünüyor. Çünkü bu akıllı telefonda 6,2 inç büyüklüğünde katlanabilen bir OLED ekran bulunuyor. Bu ekran, tüketicilere 2142 x 876 piksel çözünürlük sunuyor. Ekranın üzerindeki kamera ise 48 MP çözünürlük vadediyor.

Kamera ve Ekran Özellikleri

Motorola Razr 5G’nin, katlı durumdayken kullanılabilen ikinci bir ekranı daha var. Yine OLED yapıda olan bu ekranın büyüklüğü 2,7 inç. 800 x 600 piksel çözünürlük sunan bu ekranın olduğu bölümde de bir kamera daha bulunuyor. Motorola tarafından yapılan açıklamalara göre bu kamera, 20 MP çözünürlük sunuyor.

Performans Özellikleri

Telefonun içine baktığımızda Snapdragon 765G işlemci görüyoruz. 8 GB RAM kapasitesi bulunan telefonun depolama alanı ise 256 GB olarak belirlenmiş. Ayrıca bu akıllı telefonun 2,800 mAh kapasiteli, 15 watt hızlı şarj desteği sunan bir bataryası bulunuyor. Bu batarya küçük olsa da Razr’daki 2,510 mAh’lık bataryayı düşünecek olursak, bir nebze de olsa iyileştirme yapıldığını söyleyebiliriz.

Tüm bu özellikleriyle birlikte duyurulan Motorola Razr 5G; altın, grafit ve sıvı cıva renklerinde satın alınabiliyor. Henüz Türkiye pazarında satışta olmayan katlanabilir akıllı telefonun yakın zamanda ülkemizde olması ve 13 bin 500 TL gibi bir fiyat etiketine sahip olarak Türkiye’de satışa çıkması bekleniyor.

Katlanabilir Telefonlar: Avantajları ve Dezavantajları

Günümüz de katlanabilir telefonlara ilgi git gide artmakta. Telefon üreticileri de bunun farkına varmış olacak ki bir yarış içine girmişler. Huawei, Xiaomi ve Samsung katlanabilir telefonlar yarışında olan bildiğimiz markalardan birkaçı. Şimdi gelin birlikte bu katlanabilir telefonların avantajlarına ve dezavantajlarına birlikte göz atalım.

Avantajları:

  1. Ekran Büyüklüğü: Tabi ki ilk akla gelen ekran büyüklüğü, kocaman ekranları sayesinde kullanım kolaylığı ve alan sağlıyor.
  2. Selfie Kamerası: Selfie kameralarına veda ediyoruz. Ya da ön kameranın lanetinden kurtuluyoruz. Katlanabilir olması sayesinde sadece ana kamera olacak ve artık çok daha net selfieler çekebileceğiz.
  3. Çoklu Ekran: Bu özellik çoğu telefonda olsa da bir ekranı ikiye bölme fikri kimsenin hoşuna gitmiyor. Ama bu telefonların iki ekranı var, yani bir yandan navigasyonla yol tarifi yaparken bir yandan da YouTube’dan video izleyebileceğiz. Bir yandan online ders dinlerken, bir yandan not uygulaması ile not tutabileceğiz.
  4. Katlanabilmesi: “Bu telefonların zaten olayı bu” diyebilirsiniz ama buda büyük avantajlarından biri. Kimse cebinde bir tablet taşıyamaz. Ama tabletle aynı ekran büyüklüğüne sahip bir katlanabilir telefon taşıyabilirsiniz.
  5. Dikkat Çekici: Ortamda bütün ilgiyi üstüne çekebilir. Yeni olmasından ve çok fazla yaygın olmamasından dolayı bir farkı olacaktır.

Dezavantajları:

  1. Kalın Ekran: Açıkken normal bir telefonla aynı kalınlıkta, fakat katladığımızda bu durum iki katına çıkıyor.
  2. Dayanıksız: Katlanabilir telefonlar dayanıklımı diye herkesin aklına gelmiştir. Maalesef suya, toza ve darbelere karşı normal bir telefondan daha dayanıksız olduğunu net bir şekilde söyleyebiliriz.
  3. Pil Ömrü: Aslında pil ömrü normal bir telefonunkiyle aynı. Ama unutmayın sizin iki ekranınız var ve şarjınız çok daha çabuk bitebiliyor.
  4. Yüksek Fiyat: Katlanabilir telefonların fiyatı genel olarak yüksek. Örneğin; Samsung Galaxy Z Fold3 5G satış fiyatı 25,999 bin TL, Huawei P50 Pocket 27,999 TL olarak listeleniyor.
  5. Ağırlık: Ortalama 250-300 gram ağırlıklarıyla cebinizde sanki iki telefon taşıyorsunuz hissiyatı veriyor. Evet bu biraz rahatsız edici olabiliyor.

Katlanabilir iPhone 2023’te Gelebilir

Samsung, Huawei, Xiaomi, Oppo, Honor hatta Motorola… Bu markalar katlanabilir telefonu piyasaya sunan markalar. Özellikle Apple’ın en büyük rakibi Samsung, katlanır telefonda öncü marka olarak göz önüne çıkıyor. Şirket, Samsung Galaxy Fold (2019), Samsung Galaxy Z Fold 2 (2020), Samsung Galaxy Z Fold 3 (2021), Samsung Galaxy Z Flip (2020), Samsung Galaxy Z Flip 3 (2021) gibi telefon serisiyle katlanabilir telefonlar piyasasına damgasını vurdu.

Apple, katlanabilir telefon modasında biraz geride kaldı. 2019 yılında akıllı telefon pazarındaki en yakın rakibi olan Samsung, ilk katlanabilir telefonunu piyasaya sürerek rakibini geride bırakmış oldu. Ancak Kaliforniya merkezli marka, bu zamanı kendi avantajlarına çevirecek hamleler üzerinde çalışıyor. Rakiplerinin çıkardığı katlanabilir akıllı telefonları izleyerek oluşabilecek hataları göz önüne alan şirket, bu dezavantajlar doğrultusunda her zaman olduğu gibi piyasaya damga vuracak kaliteli bir ürün ortaya çıkarmak için çabalıyor.

Daha önceki zamanlarda da olduğu gibi Apple ilk çıkaran değil, en iyisini çıkaran olduğu için bu gecikme onlar için bir geri kalmışlıktan çok, doğru ürünü en az hata ile çıkarmak olarak yorumlanıyor.

Sızan bazı bilgiler, Apple’ın katlanabilir bir iPhone ile kullanıcının karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Katlanabilir telefon meraklıları bu telefonun çıkışını merakla beklerken, dünyanın en değerli markası olan Apple, katlanabilir akıllı cihazını 2023 yılında piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Ming Chi Kuo ve birçok Apple analisti uzun süredir bu sorunun yanıtını arıyor. Samsung’un katlanabilir telefonlar teknolojisinde pazarı domine ediyor. Apple da katlanabilir akıllı telefon piyasasına hızlı bir giriş yapmak istiyor. Şirket bu doğrultuda çalışmalarına başladı.

Exit mobile version