#10yearchallange Apple’da 10 Yıl Öncesi ve Şimdi

Sosyal medyanın gücü artık herkes tarafından benimsenmiş ve gerçek kimliklerimizin yanında birer sanal kimliğimizin oluştuğu herkes tarafından kabul görmüş durumda. Geçtiğimiz haftalarda #10yearchallange hashtagi ile dünyayı alt üst etti. Bende bu sayıda Apple konu başlığı ile hem rakamlarla hem de görsellerle keyifli bir #10yearchallange sizi bekliyor.

Steve Jobs / Tim Cook

10 yıl önce bugünlerde Apple Kurucusu ve CEO’su Steve Jobs sağlık sebepleri nedeniyle yöneticilik kariyerine 6 ay kadar ara verdi ve Temmuz sonu itibari ile tekrar işinin başına geçti. Ekim ayında gerçekleştirilen “It’s Only Rock And Roll” etkinliğinin sonunda konuşan Steve Jobs tedavi sürecinde 20’li yaşlarında trafik kazası geçiren bir gençten kendisine nakledilen karaciğer sayesinde hala hayatta olduğunu ve sağlık problemlerinin ciddiyetini sürdürdüğünü açıkladı.

Bugünlerde ise Apple kariyerine 1998 Mart ayında başlayan ve daha önce Apple içerisinde birçok departmana liderlik yapan Tim Cook Ceo olarak görev yapmaya devam ediyor. Ben “ihanet” olarak görsem de Apple çalışanları daha fazla sosyal hak ve maaş vermesinden dolayı Tim Cook için daha iyi bir CEO yorumunda bulunuyorlar. Ancak Steve Jobs’ un ürün geliştirme ve yenilikçilik tarafında Tim Cook’ a oranla çok daha iyi olduğunu belirtmişler.

Rakamlar

Apple 2009 yılı Ekim ayında yaptığı etkinlikle sektörde hiçte alışık olunmadık rakamlar duyurdu; 30 Milyon iPhone satışı, 75.000 adet AppStore Uygulaması ve toplamda 1.8 milyar AppStore Download sayısı. Bu rakamlar o günler için kimsenin hayalini kuramadığı ama Steve Jobs’un beğenmediği, burun kıvırdığı rakamlardı.

iTunes tarafında ise işler çok daha kontrol dışıydı; iTunes 8.5 milyar şarkı download sayısı ile 23 ülkede yayında olan Dünyanın 1 numaralı müzik marketi haline gelmiş ve kayıtlı 100 Milyon kullanıcısı ile Dünyanın en büyük marketi haline gelmişti.

iPod en popüler Apple ürünü olarak dünyayı alt üst etmiş ve 200 Milyon satış rakamına ulaşmıştı.

10 yıl geride kaldı ama o günlerde çok yüksek gözüken sayılarda değişim olmadı Apple hala satış ve download sayılarında sektör liderliğini elinden bırakmıyor;

1 Milyarı aşan iPhone satışı, 2.4 Milyon AppStore uygulaması ve 30 milyar download sayısı ile ulaşılması zor rakamlarla sektöre yön veriyor.

iTunes çok daha komplike bir hal alarak sadece müzik değil video içerikleride sunuyor. O zamanlarda müzik içeriği sunan iTunes tarafında ise tahtta Music uygulaması var.

Ürünler

Bu tarafını yazı ile anlatmaktansa görsellerle size sunmak istedim. Bu şekilde hem tasarım gurusu Jonathan Ive hem de apple yıllar içinde nasıl değişmiş görmek mümkün.

iPhone

2009 – 3Gs

2019 – X S/R

iPad

2009 – Tasarım aşamasında

2019 – iPad Pro

Apple Tv

 

2009 – Apple TV 1

2019 – Apple TV 4K

Macbook

2009 – Unibody Macbook

2019 – Macbook Pro Retina Touch Bar

Macmini

2009 – Macmini

2019 – Macmini 4K

iMac

2009 – iMac 21.5

2019 – iMac Pro

Reklam

10 yılda belki de en keskin değişim Apple’ ın reklam dilinde olmuş; O dönemde gazete ve dergi reklamlarının yanı sıra açık hava reklamcılığında da rol alan Apple aynı mecralarda reklamlarını yayınlamaya devam ederken konjonktür gereği TV reklamcılığı ve  İnternet reklamlarına da el atmış. 2008 – 2009 yıllarında keskin bir dil kullanmayan mütevazi Apple şimdilerde En iyiyi kullanmak varken neden arayıştasınız tarzı “saldırgan” bir dil kullanır olmuş.

Peki ya 10 yıl sonra?

Geçtiğimiz 10 yıla hızlıca göz attık ve tatlı hatıralara hayat verdik tekrar.

Peki 10 yıl sonra elinizin altındaki teknolojinin size neler yaptırabileceğini, telefon, tablet yada bilgisayarınızın size hangi kapıları açabileceğini düşünebiliyor musunuz?

Mesela ben cümleye elinizdeki iPhone 10 yıl sonra neye benzeyecek biliyor musunuz diye soramıyorum çünkü 10 yıl sonra elimizde bir telefonla gezmeyeceğimiz alınan patentler ve yapılan prototiplerle şimdiden ortada.

Teknolojiye bu kadar kolay ulaşabiliyor ve kullanabiliyorken hem birey olarak hem de toplum olarak çok daha verimli ve planlı çabalamalıyız.

Çünkü ister inanalım ister hayal varsayalım bizim 10 sene sonra yaşayacağımız tüm teknolojik yenilikleri birileri çoktan planladı ve bu teknolojiler onlar için eskidi bile.

#10yearchallange

Sevgiyle kalın.

Yazı: Güven Kelleci


 

Exit mobile version